Našinec nebo cizinec, to je jedno. Každý, kdo nasedne do auta týmu Offroadsafari a absolvuje s průvodci pětihodinovou „expedici“ industriální nebo panenskou krajinou na severu Čech a dobrodružnou formou se seznámí s historií i současností tohoto regionu, žasne. Žasne nad tím, co všechno zajímavého lze vidět nebo se dozvědět. Výlet totiž lidem nabízí běžně nepřístupná místa.

Slavnostní otevření Poštovní Štoly 16. května 2018 u Zlatých Hor
Tajemné podzemí u Zlatých Hor skrývá jezírka i obří čerpadlo. Podívejte se

„Bylo to krásné a zajímavé,“ konstatoval mladý manželský pár Blanka a Jan Jůzovi. Přicestovali až od Brna, aby se seznámili s válečnou historií Mostecka, kterou má Offroadsafari ve své nabídce. Jan potvrdil, že se sem určitě ještě vrátí. Podobně hovořil i Martin Kolčaba. „Výlet byl plný zajímavých informací i míst ve společnosti průvodce, na kterém je vidět, že ho to prostě baví. Určitě jsme tady nebyli naposled,“ řekl.

Důlní závod Rolava
Betonový kolos v Krušných horách. Podívejte se na ruiny nacistické továrny

Martin Bareš, původním povoláním dispečer kamionové dopravy a krátce i chodbař v hlubinném dole, se stal průvodcem před sedmi lety. „Vše začalo s nástupem geocachingu, kdy jsme s kolegy se stejnými zájmy zjistili, že je fajn bádání v krajině hor, dolů a industriálu spojit s jízdou teréňáky. To byl start. Začali za námi jezdit kamarádi s offroady z celých Čech,“ vzpomíná na začátek činnosti, která jej teď naplno zaměstnává.

Bývalý dispečer kamionové dopravy a chodbař na šachtě Martin Bareš je průvodcem po průmyslovém severu.Zdroj: Offroad safari

Bývalý dispečer kamionové dopravy a chodbař na šachtě Martin Bareš je průvodcem po průmyslovém severu. Foto: Offroad safari

Později se k němu doneslo, že belgický Jeep club hledá průvodce, který by se o jeho členy v Česku postaral po dobu deseti dní. Tak se rozhodl, že to vezme. „Háček byl v tom, že jsme se pohybovali v Lužických horách, které jsem neznal. Takže jsem každý večer vytiskl několik stran textu s popisem míst, kam jsme měli namířeno. Pobyt měl nicméně úspěch. Napsali o mně do offroadového magazínu, brzo dorazila parta Holanďanů s landrovery a tím to vlastně všechno začalo,“ doplnil.

Slavětínská rozhledna
Česko je celosvětově velmoc rozhleden. Máme jich přes čtyři stovky

Dnes je Offroadsafari už třetím rokem normálně fungující firmou, která nabízí výlety nejen po uhelném Mostecku, ale zájemce zaveze i do opuštěné krajiny Doupovska, ukáže krásy Krušných hor, sopečná tajemství Českého středohoří, na Džbánsku krajinu Keltů a chmele.

S jejími průvodci se můžete vydat nově i na výlet po stezkách uhlí. Během něj se dozvíte o historii těžby v Podkrušnohoří, zavítáte do lomu ČSA, k legendárním, dnes už odstaveným těžebním strojům KU800 a RK5000 a také si prohlédnete části krajiny obnovené po těžbě uhlí.

„České středohoří a Krušné hory, to jsou lidmi nejvíce žádaná témata,“ řekl Bareš. Tým Offroadsafari nyní tvoří osm lidí, další spolupracují externě a flotila aut se rozrostla na dvanáct vozů.

Snímek z XV. všesokolského sletu v Praze.
Sokolové cvičí na šestnáctý slet. Uskuteční se v červenci