Oblíbená show, jediné šermířské setkání tak velkého rozsahu v mrazivých měsících v republice, se vrací do Podbořan. Po roční pauze se tam bude opět konat Zimní bitva. Už potřiadvacáté tam historičtí bojovníci sehrají příběh, který se kdysi dávno stal nebo mohl stát. Tentokrát z dob Karla IV.

„Nedávno jsme oslavili sedm set let od narození císaře římského a krále českého Karla IV. Rozhodli jsme se vzdát mu poctu a umístit děj třiadvacáté Zimní bitvy v Podbořanech do doby jeho panování," zve diváky jeden z pořadatelů Ondřej Dragula.

Přijede sám král

A Karel IV. přímo do Podbořan přijede. Velkolepá podívaná se chystá na sobotu 21. ledna. „S Karlem IV. se v Podbořanech jistě setkáme, neboť on sám rozhodne při mezi místními pány. V příběhu ale nebude chybět nešťastná láska, přepady, dobývání a vypalování tvrze i překvapivé rozuzlení. Prozradíme ještě, že hlavním motivem našeho vyprávění bude pověst o Janu ze Smojna, jenž byl znám jako loupeživý rytíř, ale byl jím doopravdy?" pokračuje Dragula.

Na bitvu tradičně přijíždějí stovky šermířů, lučištníci, jezdci na koních. Z celé republiky, i ze zahraničí.

Zimní velká bitva v Podbořanech.Zdroj: DENíK/Hynek Dlouhý

Foto: Deník/Hynek Dlouhý

Historický průvod

Před samotnou bitvou přichystali pořadatelé ještě „chutný předkrm". V sobotu 21. ledna vyjde od areálu Tatranu historický průvod, účastníci setkání vyrazí v 10 hodin směrem k Masarykovu náměstí, kde proběhnou ukázky soubojů.

Hlavní program se pak odehraje v areálu za podbořanským koupalištěm od 15 hodin. Nabídne nejen strhující a fascinující bitvu, ale i historické tržiště nebo ukázky starých řemesel.

Na podívanou tradičně míří tisíce lidí z Podbořanska i širokého okolí. I tentokrát jistě pořadatelé připraví pro diváky zajímavý scénář. „Bude to příběh o odvěkém souboji dobra a zla, bohatství a chudoby, a cti a klamu," dodal Dragula.

Jak to vypadá na bitevním poli: Zimní bitvu sledovaly stovky diváků