„Je pravda, že mám aktivní práci, a proto si chci na dovolené odpočinout. Nicméně mám velmi aktivní děti, takže když s nimi někam vyjedeme, tak jsou z toho tak dva dny válení zbytek jsou výlety, různé akce, adrenalinové sporty na vodě a tak dále," smála se čtyřicetiletá Miriam Fialová z Frýdku-Místku. Sama říká, že je spíše ‚odpočinkový' typ, ale ráda se prý přizpůsobí rodině, která si žádá stále nové a nové zážitky.

Nikdy nebyl u moře, stačí mu Beskydy

Rovněž sedmačtyřicetiletý Ivo Vrba má jasno. Vše, co v létě potřebuje, najde v okolních horách. „Aktivní dovolená mi vyhovuje víc. Pokud si mám vybrat, tak určitě Beskydy kolo, cyklostezky, pěší túry plus nějaké to plavání v přehradě. To je pro mě ideální dovolená. U moře jsem v životě nebyl a ani tam nepojedu, vůbec mě to neláká," zdůraznil muž z Frýdku-Místku.

Osmnáctiletá Anna Cidlíková míní, že na dovolené není na škodu zvolit kompromis. „To znamená být přes den aktivní, večer třeba pasivní," pravila. „To první znamená například pěší túry po horách. To už jsem zažila v Tatrách, kde se mi líbilo. Odpočívat se pak dá u táboráku," naznačila dívka. „To ale neznamená, že nemám ráda moře. Párkrát jsem u něj byla, většinou v Chorvatsku. Samozřejmě se tam dá strávit i čtrnáct dní na pláži, ale není to ideální. To už potom musí nudit každého," zamyslela se Anna Cidlíková.

Žena ráda sjíždí divoké řeky

Šestačtyřicetiletá Dagmar Ž. z Frýdku-Místku podle svých slov aktivní dovolené vyloženě vyhledává. U moře by se už po chvíli nudila. „Na dovolené jezdím s přáteli, všechno si dopředu plánujeme vodu, kolo, hory, skály. Naposledy jsme sjížděli tatranské řeky, teď zase pojedeme do Rakouska. Jestli bych jela někde na pláž? To bych musela mít zlámané všechny ruce i nohy," prohlásila sportovně založená čtyřicátnice.

Říká, že ideální dovolenou lze prožít třeba na kole a pod širákem. „Já mám ráda i tramping po republice," poznamenala žena.

Ve Frýdku-Místku žije rovněž 17letý Patrik Bernát. Ideální dovolenou by chtěl strávit za hranicemi.

„Mám rád hory, ale vyrazil bych spíše na Slovensko na Kysuce. Pokud jde o moře, tak to mě moc neláká," reagoval včera na otázku, zda má vysněné místo, na které by se chtěl během dovolené podívat.