Podle něj 42 procent Čechů považuje internet při plánování dovolené za velmi užitečný a chtějí k němu mít přístup i v destinacích, kam cestují.

Více než třetina dotazovaných českých turistů se proto rozhoduje, kde se ubytuje, podle toho, jestli je v místě dostupná wi-fi. Online je na dovolené 83 procent Čechů.

A k čemu potřebují cestovatelé internet? Především pro hledání v online mapách a komunikováním na sociálních sítích. Češi ještě velmi často, oproti ostatním turistům, vyhledávají na síti restaurace a turistické atrakce.

Češi jsou nároční 

Když už se Češi rozhodnou někam jet, patří, oproti ostatním státům, mezi nejnáročnější, co se týká vybavení v místě ubytování, jako je televizor, žehlička na pokoji, pračka či prádelna apod.

Co se týká rozpočtu, většina z nás se snaží příliš neutrácet. Maďaři jsou nejopatrnější a většina z nich (51 procent) má v plánu utratit na cestách méně než 250 euro.

Češi takoví škudlilové nejsou, nicméně také zbytečně nerozhazují: 39 procent Čechů plánuje utratit za dovolenou mezi 250 až 500 euro a 27 procent vydá více než 500 euro, ale méně než 1000 euro.

Jen 7 procent českých respondentů má v plánu tuto částku překročit a utratit na dovolené více než 1000 euro.

Střední a východní Evropa na dovolené, mezinárodní průzkum provedený organizací GFK pro společnost PayPal v červnu 2016 v Polsku, Maďarsku, Řecku, Finsku a České republice. Zdroj: GFK, PayPal

V zahraničí raději za hotové

Když už se čeští cestovatelé rozhodnou utrácet, tak většinou hradí výdaje hotově, která zůstává nejoblíbenějším způsobem platby, dávají mu přednost dvě třetiny Čechů.

Nemalá skupina potom využívá platební karty a bezhotovostní převody, ovšem stále oblíbenější se stávají online platební systémy jako PayPal.

Počet lidí, kteří zvolili k úhradě většiny svých výdajů souvisejících s dovolenou některý z online platebních systémů, jako je například PayPal, roste: 10 procent Čechů již takto platí, což je meziroční nárůst o 3 procenta.

Střední a východní Evropa na dovolené, mezinárodní průzkum provedený organizací GFK pro společnost PayPal v červnu 2016 v Polsku, Maďarsku, Řecku, Finsku a České republice. Zdroj: GFK, PayPal

PayPal je na cestách výhodný 

Za tímto růstem může být řada důvodů, dva z nich zmiňuje Matt Komorowski, generální ředitel společnosti PayPal pro střední a východní Evropu.

„Své plány můžeme měnit dokonce i během cesty - díky připojení k Internetu je rezervování a nakupování na cestách otázkou okamžiku. Se službou PayPal One Touch to zvládneme jediným kliknutím. Ještě lepší je, že veškeré cestovní výdaje uhrazené přes PayPal pokrývá program ochrany kupujících PayPal Buyer Protection, a to dokonce i letenky. Pokud se s vaší dlouho očekávanou dovolenou něco pokazí, můžete se spolehnut na nás," řekl.

Čtěte také: Cesta autem na dovolenou se často mění v drama. Štěstí přeje připraveným