Zámek v Náměšti nad Oslavou si prezident Edvard Beneš vybral za své letní sídlo. Návštěvníci dodnes mohou procházet jeho pracovnou a reprezentačními prostorami. Jiné místnosti, které kvůli pobytu prezidenta na zámku v letech 1946 a 1947 vznikly, přístupné nejsou.

K nim patří kuchyně s přípravnou, chladicí komorou a potravinovým výtahem. Interiér kuchyně je unikátní, nábytek prozrazuje rukopis tehdejšího hradního architekta Otakara Oplatka. Pamatoval i na detaily, odkládací stolky na umyté nádobí jsou například žlábkované a jemně vyspádované, aby voda mohla odtékat zpět do dřezu.

Zařízení kuchyně včetně výtahu je dodnes funkční. „Výjimečně chceme zámeckou kuchyni zpřístupnit v rámci tematické instalace v příštím roce k výročí vzniku republiky,“ říká kastelán zámku Marek Buš.

Robert Fico, Emmanuel Macron, Christian Kern a Bohuslav Sobotka
Macron: Jednání o vysílání levnější pracovní síly na Západ směřuje ke kompromisu

Po prezidentu Benešovi zbylo v Náměšti také jeho rádio a telefony s ústřednou. Tu si mohou návštěvníci prohlédnout na jedné z chodeb. Vidět mohou i soukromou toaletu prezidenta v jeho rohové pracovně. Vznikla z původní hraběcí komory na stříbro.

Přestavba zámeckých prostor kvůli pobytu prezidenta měla být poměrně rozsáhlá. Uskutečnily se ale jen některé z naplánovaných etap. První, nejnutnější úpravy začaly v dubnu 1946 před příjezdem prezidenta. „Úpravy souvisely s jeho první návštěvou. Šlo o zvýšení hygienického standardu, zabezpečení ubytování pro personál prezidentské kanceláře a Hradní stráž. Další požadavky vyplynuly z pobytu prezidenta a praxe,“ popisuje Marek Buš.

Tehdy vznikla již zmíněná kuchyně a nové točité schodiště pro personál, nově byla vyměněna také elektroinstalace, instalována akumulační kamna, později upravena zimní zahrada a byly též opraveny omítky na fasádách.

Z premiéry filmu Temná věž - zleva Idris Elba, Matthew McConaughey, Nikolaj Arcel
Film Temná věž vyhlíží jako tuctová fantasy

Ne všechny zásahy byly citlivé. Patrně nejbolestivějším bylo strhání dřevěného obložení z druhé poloviny 19. století v reprezentačních prostorách. Stalo se tak na osobní přání prezidenta Beneše. Interiéry se mu zdály příliš tmavé, navíc svou výzdobou odkazovaly na šlechtickou minulost sídla a to bylo pro Beneše nepřijatelné. Ne všichni se zásahem souhlasili. „Vyvolalo to vcelku bouřlivou reakci a dopisování mezi zemským národním výborem a památkáři,“ připomíná kastelán.

Edvard Beneš si nakonec zámku užil jen minimálně. V Náměšti pobýval čtrnáct dnů v červenci 1946 a šestnáct dnů v červnu 1947. Dalšímu pobytu i naplánovaným přestavbám udělal čáru přes rozpočet komunistický puč v únoru 1948.

Neuskutečnilo se přeložení silnice okolo zámku, nedošlo na vybudování novostavby u zámku ani na plánovaný výtah přes všechna podlaží zámku. Do konce nebyly dotaženy ani již vyhlášené soutěže na novou fresku audienčního sálu a kašnu vnitřního nádvoří. Tuto soutěž vyhrál architekt Vincenc Makovský s pětimetrovou plastikou znázorňující zdeptání vlkodlaka dvěma psy s vítězným kohoutem. Měla stát na místě původní sochy Neptuna.

Hudebně divadelní představení nazvané Aniby Neřekla, ve kterém se nadšenému hledišti pod širým nebem představili Anna Polívková a Jakub Xavier Baro.
OBRAZEM: Anna Polívková řádila v mělnických sadech

Náměšťský zámek měl sloužit jako sídlo, ze kterého by mohl prezident vyrážet na cesty po Moravě. Do konce druhé světové války patřil hraběcímu rodu Haugwitzů, poslední majitel hrabě Jindřich s rodinou musel na základě dekretů prezidenta Edvarda Beneše Náměšť opustit. Hned poté projevil o Náměšť zájem Beneš.

Jak se tam dostat: Náměšť nad Oslavou leží 9 km od dálnice D1 exit 162, dále pak silnicí číslo II/399. Nebo po silnici I/23, z města Náměšť pak po silnici II/399 směr Velká Bíteš, u silnice je veřejné parkoviště.

Otevírací doba prohlídkových okruhů, ceníky:
Reprezentační prostory: út ne 9.00-17.00. Vstupné 90 Kč (dospělí), délka 55 minut.
Apartmán hraběte Haugwitze: útne 9.00-17.00. Vstupné 80 Kč (dospělí), délka 55 minut.
Královský a dětský apartmán s depozitářem: so a ne 10.00-16.00. Vstupné 80 Kč, délka 55 minut (rezervace je nutná).

Více informací najdete na www.zamek-namest.cz.

TIP Deníku: Přes oboru za Biblí kralickou. Jedná se o nenáročnou procházku rozlehlou oborou od náměšťského zámku do Kralic.

Ilustrační foto.
Dvě třetiny školáků budou mít v dospělosti problémy s kostmi