Býčí zápasy jsou v něčem velmi romantické, na druhou stranu v nich najdete i zcela pragmatické zvyky. Španělé mají několik utěšujících příhod pro turisty, kteří by snad nad osudem zvířat lomili rukama, v očích jim to ale můžete číst jasně, jakýpak soucit, tohle je prostě srdeční záležitost.
Nejstarší, dosud používanou arénu najdete v Rondě, romantickém městečku ukrývajícím se v horách. Byla zde vystavěna v roce 1784 královským řádem. Zápasy se zde pořádají už jen třikrát do roka a představují velmi významnou společenskou událost, jíž se účastní členové královské rodiny a přední osobnosti kulturního i politického života.
Kruhový stánek má kapacitu 4500 lidí a lepší vstupenka do stínu stojí 800 eur. První býčí zápasy se každoročně pořádají na svátek Josefa a trvají do konce října.
Vypískaný býk
Slavné zápasy v Rondě ale můžete navštívit jen první zářijový víkend. Podle místního průvodce zde v této době uvidíte ty nejsladší dívčí tvářičky hledající mezi diváky svého budoucího movitého manžela.
A jak samotné zápasy probíhají? Během jednoho vystoupení bojují v aréně hned tři matadoři – každý z nich při tom čelí hned dvěma býkům. Při vstupu do kruhu ale najdete hned osm kójí, dva býci se totiž přivážejí do zásoby. Proč? Diváci totiž mohou, takzvaného špatného býka, tedy takového, který by snad kulhal nebo vypadal malátně, vypískat a vyžádat si náhradu.
Sám matador pak býka nejprve jaksi oťukává těžkou růžovo-žlutou látkou zvanou capote. Když zjistí, jak zvíře reaguje, vymění ji za lehčí muletu a vbodnutím tenkého mečíku do zátylku býka skolí.
Maso pro chudinu
Pokud se matadorovi zakončení boje nepovede a on býka nedokáže zabít důstojným způsobem, stráví za trest večer ve vězení. Pokud zvíře projevuje vynikající předpoklady pro pěkný zápas, je ušetřeno a posláno na chov.
Nejstandardnější je ale situace, kdy býk zemře, jeho maso je pak rozděleno mezi chudinu ve městě (tato zvyklost se dodržuje dodnes) a nejlepší kusy se prodají do místních restaurací.
Hned naproti aréně v Rondě najdete jednu z restaurací, jež maso vykupuje, jmenuje se Pedro Romeo podle proslulého zápasníka a ochutnat zde můžete místní specialitu – vynikající býčí oháňku.
Další nformace o Španělsku najdete na webech: www.visitcostadelsol.com, www.andalucia.org, www.spain.info.
BARBORA VANÍČKOVÁ