Cyklostezka je pak napojena na řadu dalších, ze kterých se dá vyjíždět i do Chřibů, Hostýnských vrchů či Bílých Karpat. Hezké chvíle lze zažít i v Uherském Hradišti, kde můžete výlet dlouhý necelých 40 kilometrů ukončit. S přestávkami ho zvládnete do tří hodin.

Ještě předtím než v Kroměříži nasedneme na kolo, můžeme navštívit Arcibiskupský zámek, který je postavený ve slohu raného baroka, přiléhají k němu Podzámecká a Květná zahrada. Všechny tři památky jsou těmi nejvýznamnějšími ve městě a patří ke klenotům Moravy. V roce 1995 byl celý komplex zařazen mezi národní kulturní památky. V roce 1998 byl slavnostně zapsán na Listinu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Po prohlídce se na cyklostezku kolem Baťova kanálu můžeme napojit u přístaviště (kousek pod lávkou pro pěší přes řeku Moravu).

Žampašský viadukt
Továrny, tunel nebo stará benzinka: vydejte se po stopách industriálních památek

Pro děti i seniory
Cyklostezku si jistě oblíbí jak dálkoví cyklisté, tak i in-line bruslaři, protože její povrch je převážně asfaltový. Na své si tady přijdou určitě i rodiny s dětmi, senioři i tělesně postižení, kteří ocení takřka absolutní rovinu. Bezpečnost cyklostezky výrazně zvyšuje skutečnost, že křížení všech silnic a železničních tratí je řešeno mimoúrovňově a navíc leží mimo motorovou dopravu.

Z Kroměříže do Kvasic pohodlně dojedeme po rovince, v obci můžeme navštívit tamní zámek, který stojí na místě někdejší tvrze. Ta je připomínána poprvé roku 1365 jako sídlo Miloty z Benešova a Kvasic.

Zámek Světlá
Vyjeďte si romantickým údolím Sázavy do Sluneční zátoky

Na kole pokračujeme nadále po rovince přes Otrokovice do Napajedel, jejich dominantou je zámek s rozsáhlým zámeckým parkem. Konají se zde svatby, plesy a jiné společenské akce, prohlídky zámku s průvodcem, kurzy vaření, výstavy. Zámek slouží také jako hotel.

Kýžený odpočinek si pak můžeme užít po nedlouhé jízdě v Rekreačním areálu Pahrbek, který je vybudován v příjemném prostředí slepého ramene řeky Moravy jižně od Napajedel. Tato vyhledávaná lokalita s bohatou historií prošla před sezónou 2011 modernizací. Nabízí možnost se vykoupat, zahrát si minigolf, najíst se v restauraci či vypůjčit lodičky.

Na kole nebo na lodi
Pokud se rozhodneme pokračovat v jízdě na kole, dorazíme po několika kilometrech do Spytihněvi, kde se nachází přístaviště Na Rejdě. Sídlí tam provozovatel půjčovny lodí, hausbótů a výletní lodi Morava a Kordulka. Tam můžeme také sesednout z kola a nalodit se na výletní loď, která je přizpůsobena pro přepravu kol. Nabízí se také možnost kombinovat plavbu po Baťově kanálu a řece Moravě s vyjížďkami.

Cestou nás dále čeká přístaviště v Babicích, zanedlouho pak uvidíme plavební komoru, poté cyklisté dorazí do přístaviště ve Starém Městě, tedy to těsného sousedství Uherského Hradiště.

Provozní budova při vstupu do Punkevních jeskyní v Moravském krasu.
Kras už hlásí 90 tisíc návštěvníků. Na prahu turistické sezony

Cyklostezka z Kroměříže do Uherského Hradiště je průběžně napojena na další cykloturistické trasy. Ty nabízejí i náročnější terény a zajímavé cíle - například zámek Buchlovice, hrad Buchlov, Velehrad, Archeoskanzen Modrá, sklepy v Mařaticích, Polešovicích, Petrově, skanzen a zámek ve Strážnici nebo technickou památku Výklopník. V Otrokovicích lze odbočit například na Zlín s jeho impozantní funkcionalistickou architekturou i vyhlášenou zoo.