I tady však už sehrála roli konkurence a je zjevné, že s výhodností výměny peněz ve směnárnách to ve srovnání s používáním platební karty není nijak slavné.

Konkurenční prostředí a především celkový vývoj trhu a platebních návyků občanů donutily většinu bank zareagovat a razantně snížit sazby za výběry z bankomatů v zahraničí. Doby, kdy se za takový výběr běžně pla- tilo i 80 korun, jsou už dáv- no pryč.

Vyšší bezpečnost

Souvisí to hned s několika okolnostmi. Zaprvé, lidé si už v posledních letech zvykli využívat platební karty a málokdo dnes hradí větší částky v hotovosti, například za velké týdenní nákupy. Zadruhé, výrazně se rozšířilo a vylepšilo internetové (a dnes už i mobilní) bankovnictví. Zatřetí, každý ví, že nosit u sebe větší sumu peněz není příliš bezpečné.

Všechny tyto důvody se vyplatí zvážit, když uvažujeme nad tím, kolik peněz (a zda vůbec nějaké) si vyměnit před zahraniční dovolenou.

Samozřejmě je vždy dobré mít po ruce menší částku na drobné výdaje. Může se hodit při zakoupení občerstvení, kdy stánkař či jiný malý prodejce nemá platební terminál, nebo třeba při placení poplatku na toaletách u čerpací stanice na dálnici.

Ve většině ostatních situací však lze platit kartou. Některé finanční instituce, jako například Equa bank, dokonce k běžným účtům nabízejí „multiměnové" karty, díky kterým platba v zahraničí není ovlivněna směnným kurzem.

Vždy po ruce

Pro větší využívání platební karty v zahraničí mluví také fakt, že při nakládání s penězi má majitel karty mnohem větší svobodu a může se lépe přizpůsobit momentálním neplánovaným potřebám, které se mohou vyskytnout. Peníze má zkrátka vždy po ruce.

Vzhledem k vývoji, jaký poslední dobou prodělaly poplatky za výběr hotovosti v zahraničí, se ani nemusíme tolik snažit tyto výběry nějak omezovat. Většinou se totiž jedná o několikakorunové částky. Měnit si před dovolenou větší sumy korun na cizí platidla už tedy zdaleka není tak výhodné, jako to bylo v minulosti.

A když vezmeme v úvahu kurzy tuzemských směnáren, vyplatí se ještě méně, protože zahraniční směnárny vycházejí většinou levněji.

Nosit u sebe větší obnos navíc není bezpečné a v případě krádeže peníze na rozdíl od platební karty nemůžeme nijak ochránit.

Kartu naopak lze snadno zablokovat a předejít větším komplikacím. Dá se proto říci, že používání platební karty v zahraničí je nejen levnější a praktičtější, ale i bezpečnější, než když s sebou vezeme velkou sumu v tamní měně.

JIŘÍ PATÁK