O domě, který na návštěvníka obce zapůsobí jako zjevení, jsem se tehdy mnoho nedozvěděl. Na radnici mi jen řekli, že stojí od 60. let a nový majitel nemovitosti měl ještě v úmyslu ji „vyhnat o štok", ale nedostal povolení. Nikoli však kvůli tomu, že by narušil architekturu domu, ale kvůli výšce, která by z něj učinila stavbu nesourodou s okolím. Na střeše vily, jejíž nesourodost s okolím bila do očí od chvíle, kdy dostala svou podobu, byly tehdy skutečně patrné stopy „zhodnocujících" stavebních prací. Ty ale ustrnuly.

Ilustrační foto
Z chaty rodinný dům – proměna je možná, ale má svá úskalí

Po dvou letech, kdy jsem se o záhadném domě už jen občas zmínil jako o zážitku, jsem dostal e-mail od pana T. F. ze Slovenska. Stálo v něm: „Ten dům důvěrně znám, protože ho postavil můj dědeček s jeho bratrem. Můj otec se svými sourozenci v něm prožili velkou část života. Aktuálně ho naše rodina už nevlastní, protože byl před pár lety prodaný a nový vlastník se, bohužel, o stavbu absolutně nestará, a tak postupně chátrá."

Petr Ryska-2
Petr Ryska: Při objevitelské výpravě musím chytit múzu

Nedávno jsem si na pozoruhodnou, až provokativně odlišnou vilu v Hrabušicích znovu vzpomněl. Byl jsem zvědavý a Google umí zvědavost ukojit rychle: rozlehlou a solidně zbudovanou stavbu nabízí portál Topreality.sk jako „komerční budovu" za 290 tisíc eur (asi 7,5 milionu korun).

Nezbývá než si přát, aby zajímavý dům našel kupce, který ho dá do pořádku a bude ctít stavitelskou odvahu jeho tvůrců.