Povězte, existuje něco jako fixace na dovolenou?

Určitě. Pokud je člověk zvyklý několik let za sebou dojíždět v létě do různých destinací k moři, pak mu to chybí. Ale to je člověk od člověka. Některý tuto fixaci prožívá hůř, jiný lépe. Pokud se tedy stane, že na dovolenou jet některý rok nemůže, cítí se následně více unavený a vyčerpaný.

Ján PobežalJak by měla správná dovolená z psychologického hlediska vypadat?

Především je potřeba říci, že volno si člověk užije jedině tehdy, umí-li se maximálně oprostit od práce, kterou vykonává. Je nutné se vymanit z každodenního stereotypu. A je jedno, pokud zaměstnanec stráví dva týdny na chatě, nebo u moře. To záleží na tom, kdo jakou dovolenou preferuje.

Jak dlouho vlastně trvá, než si člověk začne volno řádně užívat?

Většinou se tato lhůta pohybuje mezi dvěma až třemi dny. Pro všechny je ideální, pokud mají dovolenou deset až čtrnáct dní v kuse.

Pokud má někdo k dispozici dvacet dní dovolené, existuje pravidlo, jak by si měl volno vybrat co nejlépe?

Nejlepší je rozdělit si volno do několika bloků. Pokud si zaměstnanec může vybrat až čtyři týdny dovolené, doporučil bych mu, aby si vzal dva týdny v letním období a dva v zimním. Pokud si člověk vybere jen jeden týden a pak opět týden dovolené, tělo si neodpočine tolik, jak by bylo třeba. Řekl bych, že si tak lidé způsobí víc škody než užitku.