Dvě cizinky se v úterý topily pod jezem u Mrázkova mlýna 
v Českém Krumlově poté, když místo po šlajsně sjely dolů po jezu a menší raft se 
s nimi převrátil. Jak jsme včera informovali, turistky byly zachráněny, ale na hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Letos se podobné případy stávají na tomto jezu až příliš často a většinou postihují právě cizince.

„Mělo by se podniknout nějaké účinné opatření, vždyť je to hazard se životy," důrazně konstatovala i Petra Kafková, mluvčí jihočeské záchranné zdravotnické služby, jejíž posádka jednu z turistek oživovala a pak obě ženy transportovala do českokrumlovské nemocnice.

„Požádám sdružení provozovatelů půjčoven lodí a společnost Povodí Vltavy, aby jez označily jako smrtelně nebezpečný," reagoval na poslední případ starosta města Dalibor Carda.

Ale lidé od vody nijak nezahálejí. „Ještě v úterý řešil tuto nepříjemnou situaci výbor Sdružení půjčoven a lodí," informoval včera Pavel Kolouch ze sdružení a současně manažer společnosti Ingetour. „Rozhodli jsme se, že na jez instalujeme záchrannou podkovu s lanem. Kromě toho na nebezpečí upozorňujeme všechny půjčovny lodí. Doporučujeme, aby půjčovny důkladně zvážily, komu loď půjčí, důrazně upozorňovaly na nebezpečný jez a začátečníkům umožnily splouvání přes Krumlov pouze s vodáckým průvodcem."

Jak je však možné, že 
v minulých letech k těmto kritickým situacím tolik nedocházelo? „Letos totiž teče ve Vltavě oproti minulým rokům v červenci více vody," vysvětluje Pavel Kolouch.

Že nyní protéká Vltavou podstatně více vody, se shodují všichni půjčovatelé. To má za následek, že pod jezem u Mrázkova mlýna vzniká nebezpečný válec.

„Průtok ve Vltavě činí 20 až 40 kubíků," říká majitel půjčovny v Myší díře v Českém Krumlově Josef Maleček. „V běžném létě to bývá čtyřikrát až šestkrát méně. Takové množství vody vytváří na jezech nebezpečná místa. Turistům nikdy nepodáváme informaci, že je plavba po řece zcela bezpečná. Všem bez rozdílu vysvětlujeme eventuální obtížná či nebezpečná místa. Je na nich, jestli to riziko podstoupí."

Pavel Kolouch říká: "Sdružení půjčoven lodí bude instalovat na tento jez dvě záchranné podkovy s lanem, vždy jednu na každý břeh.

Půjčovny lodí o nebezpečí jezu důrazně informují klienty.

Začátečníkům (především cizincům) bude plavba na Vltavě doporučována s vodáckým průvodcem nebo na jiném úseku, aby nemuseli tento jez překonávat.

Další opatření ještě zvažujeme."