Pokud se v Římě rozhodnete udělat oblíbené selfie u některé z fontán, držte si patřičný odstup. Policie vás totiž může v nejlepším případě pokárat i za pouhé sezení na jejím okruží. Italské úřady už totiž mají dost turistů, kteří si k ochlazení vybírají historické fontány. A tak začaly jednat!

Ridiči MHD v Nantes vyrazili do práce kvůli vedru v sukních.
VIDEO: Řidiči v Nantes vyrazili do práce v sukních, kraťasy mít nesmějí

Pojďte dolů, slezte! Na tato slova doprovázená policejní píšťalkou by měli turisté být připraveni. A to i v případě, že se jen opírají rukou o římsu, tak jako jedna z mnoha obdivovatelek světově proslulé Fontány di Trevi. Chtěla přitom pouze otestovat teplotu vody.

Fontána je totiž pod přísným dozorem policie. A není se čemu divit. Di Trevi patří mezi nejoblíbenější a nejnavštěvovanější místa v Římě, která ročně navštíví miliony lidí. Římské úřady proto vyčlenily speciálně na dozor u slavných památek své policisty.

Jen napomenutím ale toto „letní osvěžení" končit nemusí. V některých případech hrozí podle listu The New York Times pokuta až do výše 530 dolarů (přibližně 12 tisíc korun). Pokud tak zatoužíte uprostřed rozpálených ulic Říma po ochlazení, zajděte si raději pro vodu do obchodu. Podle starostky Říma Virginie Raggiové jsou totiž turisté stále nevychovanější.

„Jednou jsem tu byla i pro chlápka, který se zde koupal dokonce nahý," uvedla pro list The New York Times jedna z hlídkujících policistek. A nejednalo se o ojedinělý přestupek. Mladá Španělka vlezla do fontány v dlouhé tunice, šedesátiletá Němka se v brzkých ranních hodinách v památce dokonce ponořila.

Požár opuštěného objektu ve Varnsdorfu, v ulici Kozlova.
Začalo období požárů, nebezpečný je zapalovač i výfuk

I malajský turista byl po „koupeli" ve Fontáně čtyř řek chudší o zhruba 12 tisíc korun. „Bylo mi horko," neměl však u policie pochopení. Podle informací The New York Times si i jeden z českých pouličních umělců ve Fontáně lvů umyl špinavý hadr.

Pokud jste si tedy chtěli splnit sen a vyzkoušet si scénu filmové klasiky Sladký život, kdy opilá Anita Egbergová svádí Marcella Mastroianniho k nočnímu koupání ve fontáně di Trévi, nechte si raději zajít chuť.

Římská radnice se přitom nezaměřila pouze na koupání. Krom posedávání na jejich krajích se nesmí u památek jíst, vpouštět do vody psy a v neposlední řadě pokuta hrozí i za vylovení drobných, které do vody lidé házejí pro štěstí. Obnos totiž město vybírá a dává na charitu. V loňském roce turisté vhodili do fontány di Trevi v přepočtu okolo 25 milionů korun.

Naháč si zaplaval ve Fontáně di Trevi

Zdroj: Youtube

Česká města jsou benevolentnější

V Česku tak tvrdé pokuty zatím nejsou. Podle Jana Čiháka z tiskového oddělení Městské policie hlavního města Prahy se ve fontánách pohybují hlavně děti, a ty jsou v tomto případě mimo zákon. Zakázáno není ani sezení na jejích krajích (pokud nejsou ohraničené zákazem vstupu). „To pak je na posouzení strážníka," uvedl Čihák.

I vedení Brna je v tomto ohledu velmi tolerantní a koupání ve fontánách nepokutuje. A ačkoliv si místní obyvatelé stěžují na dovádění desítek lidí například pod vodní stěnou v barevné fontáně u Janáčkova divadla, radnice to utnout nehodlá.

Výjimkou jsou ovšem případy, kdy se lidé dopustí přestupku a naruší veřejný pořádek. V takovém případě hrozí v Praze pokuta až pět tisíc. Příkladem může být loňská událost, kdy se v kašně na Karlově náměstí cizinka koupala zcela nahá. „Dotyčné to ani nepřišlo zvláštní," uvedl Čihák. Její počínání přitom sledovali dospělí i děti.

Ilustrační foto
České dráhy o prázdninách posilují vlaky. Vypraví i rychlík Praha - Bohumín

Od prázdnin vyšší pokuty

Od 1. července letošního roku ovšem začne platit nový přestupkový zákon. Pokuta bude moci vyšplhat až do výše 10 tisíc. Pokud dojde ke správnímu řízení, pak ještě výše. Návštěvníci by se tak měli před vstupem do parků či jiných areálů pozorně přečíst provozní řád, který by měl o pravidlech informovat.

Otázky jsou i kolem hygieny. Fontán v Praze by se prý lidé při cachtání bát nemuseli. Podle mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy Dany Mertové jsou nezávadné. „Jde o vodu z vodovodu," řekla Deníku. To radnice v Mělníku naopak upozorňuje, že by voda ve třech veřejných kašnách v městě mohla citlivým lidem způsobit i alergickou reakci. Je totiž chemicky ošetřena. „Není doporučeno, aby se v ní cákaly nebo koupaly děti," uvedla mluvčí radnice Helena Vavřinová.

Ukázka z filmu Sladký život

Zdroj: Youtube
Michal Gálik (vpředu).
Díky práci snů zdarma cestuje po světě. Při natáčení už mu opice ukradla kameru