Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rybárna, Polívkárna, Hranolkárna. V Ostravě „frčí“ netradiční bistra

Tento týden jsme vám představovali místa, kde po svém výletě nejlépe doplníte energii. Dnes vám ještě ukážeme hospůdky, bary a bistra, kde se najíte nejen dobře, ale i za rozumnou cenu. Ovšem náš velký prázdninový seriál Poznáváme Česko jede dál. Po víkendu to opět rozjedeme. Podtitulem příštích sedmi dní totiž bude Adrenalinové Česko. Inspirujte se v Deníku. Navíc z každého místa, které v létě navštívíte, nám můžete poslat fotografii a zúčastnit se soutěže o iPhone.

21.7.2017
SDÍLEJ:

Rybárna na rynkuFoto: Deník

O ostravském centru se říká, že je mrtvé, nepotkáte tam ani živáčka a že každý obchod nebo podnik co nevidět zkrachuje. Že je to do určité míry pouhý mýtus přetrvávající z předešlých let, o tom svědčí i námi vybrané podniky z oblasti gastronomie.

Jejich majitelé shodně tvrdí, že své řemeslo stačí dělat kvalitně. A netradičně. Přesně s takovými podniky se před časem v moravskoslezské metropoli roztrhl pytel. Noví restauratéři vědí, že jen tehdy uspějí a nedopadnou jako mnoho jejich předchůdců že by právě po nich přetrvával tento mýtus? Pokud se do centra Ostravy vydáte s prázdným žaludkem, rozhodně to není nic, nad čím byste si měli zoufat.

Výběr, kam zajít, je obrovský. Už jen názvy většinou poměrně nových, ale okamžitě zavedených a nesmírně oblíbených podniků upoutají zájem. Rybárna, Hranolkárna, Polívkárna… Co se pod jednotlivými názvy skrývá, jsme si nechali povědět od samotných majitelů.

Ryby na každý způsob

Začátkem září oslaví rok od otevření Rybárna na rynku a všichni její zákazníci s ní. U pultu na Jiráskově náměstí, kterému žádný Ostravák neřekne jinak než Kuří rynek, koupíte čerstvé, uzené, mražené a dokonce i živé ryby. „Lidé si ale mohou pochutnat i přímo u nás, protože součástí podniku je oblíbené rybí bistro, kde připravujeme ryby na všechny způsoby,“ říká majitel Filip Šeliga s tím, že součástí podniku je i zcela nově otevřený dvorek. Přes sezonu pro hosty, před Vánocemi zde bude několikadenní rybí trh s kapry, candáty i jesetery.

Pokud zrovna neholdujete rybám, ale přesto chcete mít doslova boule za ušima, jděte do stejnojmenného rodinného bistra. To sází na… tradiční českou kuchyni.

„Jenže právě v tom, že jsme tradiční, jsme netradiční,“ směje se majitelka bistra Boule za ušima Eva Rožková s dodatkem, že poctivá tradiční česká, potažmo původní rakousko-uherská kuchyně z ulic mizí.

„Pracuje u nás známá cukrářka SugarMamma, kterou lidé mohou znát z televize nebo sociálních sítí,“ zmiňuje majitelka „Boulí“ přece jen jednu netradičnost podniku, který každý týden obměňuje svou nabídku a láká také na kvalitní snídaně.

Polévku a… polévku

Většina z námi vybraných bister sází na rychlou, přesto výživnou stravu. Stejně tak i v Ostravě proslulá Polívkárna.

„Jdeme cestou rychlého občerstvení, ale zdravě! Chceme, aby si lidé vychutnali poctivou domácí polévku. A obavy, že se nenajedí? Ty už jsou tady přežité. Máme je výživné a hutné,“ vysvětluje majitelka podniku Barbora Čelůstková.

I zde každý den nabízejí jinou, například dýňovou, rajčatovou, krémovou, nebo třeba boršč. Přesto mají i stálou nabídku… nepolévkovou. Je tu ale jeden zádrhel, kvůli kompletní rekonstrukci ulice si musíte až do srpna nechat zajít na jakoukoliv polévku chuť.

Že cesta vede pravidelnou obměnou nabídky, ví i Petr Jonáš z HogoFogo Bistra. „Máme jen tři stabilní pokrmy, zbylé každý týden obměňujeme, takže k nám lidé mohou chodit stále na něco jiného,“ vysvětluje majitel přednost podniku, který dbá na sezonní trendy a zapojuje místní dodavatele.

Exkurze do Belgie a Německa

Ti s bramborou na zdi u vstupu. I touto kuriózní výzdobou je známá hranolkárna Faency Fries, kde dvojice gurmánů připravuje do kornoutů nadvakrát smažené belgické hranolky.

„Ač to může mást, je to zdravější,“ vysvětluje jeden z majitelů Jan Haščák a ten druhý, René Müller, vysvětluje, že syrová brambora se usmaží na určitou teplotu a po chvíli se průběh podobně opakuje. Možná ještě oblíbenější než samotné hranolky je široká nabídka domácích dipů. Do budoucna dvojice uvažuje také o cibulových kroužcích a fish and chips. Tuto anglickou specialitu nabízí ostatně i HogoFogo.

Jmenujete se Kapolka, máte bratra a přemýšlíte, jak by se měl jmenovat váš podnik s mexickou kuchyní? Los Capolitos se zažil nejen majitelům, ale i vracejícím se hostům, kterých se bistrem denně mihnou stovky. Vybrat si mohou z chilli con carne, burrita, quesadilly, nachos nebo třeba řady salátů. „Jídlo sestavíme přímo před zákazníkem podle toho, co si přeje a co mu chutná. Jsme kvalitní bistro, které šetří čas,“ vysvětluje Jan Kapolka.

Tak co, vyberete si? A jen tak mimochodem víte, že uvedenou šestici podniků sleduje na Facebooku dohromady bezmála 26 tisíc lidí? Třeba vám s rozhodnutím pomohou i jejich recenze.

LETITÁ ČESKOBUDĚJOVICKÁ TRADICE JMÉNEM MASNÉ KRÁMY
Už 653 let stojí v Krajinské ulici v Českých Budějovicích dnes vyhlášená restaurace Masné krámy. Po vzniku nových městských jatek v roce 1899 doznaly masné krámy mnoha změn. Byly přeměněny na drobné krámky a postupně chátraly. Po roce 1945 se vážně uvažovalo o jejich demolici. Nakonec byly v roce 1953 přestavěny na restauraci. Pro veřejnost byla restaurace Masné krámy slavnostně otevřena 1. října 1954. Restauraci dnes provozuje národní podnik Budějovický Budvar.

Jak se tam dostanete: Zaparkujete na nám. Přemysla Otakara II., pak do do Krajinské ulice, restaurace je vlevo.
Otevírací doba: po-čt 10.30-23, pá, so 10.30-24, ne do 21
TIP Deníku: Guláš a buřty na pivě

JAKO ZA I. REPUBLIKY SE BUDOU CÍTIT NÁVŠTĚVNÍCI HOSTINCE U SEMINÁRU
Při vchodu do podniku U Semináru v brněnské Smetanově ulici získá návštěvník pocit, jako kdyby cestoval v čase. Do období první republiky totiž hosty pomyslně přenese interiér podniku i obsluha, která je oblečená v souladu s dobovou módou. Kromě atmosféry si návštěvníci užijí rovněž tradiční speciality moravské a české kuchyně a ochutnají pivo z tanku, které si položí na porcelánové tácky. Mimoto tam mohou oslavit narozeniny, svatbu nebo promoci. Vše ale raději s rezervací.

Jak se tam dostanete: Šalinou linkou číslo jedna z hlavního vlakového nádraží na zastávku Antonínská.
Ot. doba: po-st 11-23, čt, pá 11-24, so 12-23, ne 12-22
TIP Deníku: Pečené vepřové koleno

V CHOMUTOVSKÉM HOTELU OŽIVUJÍ KRUŠNOHORSKOU KUCHYNI
Brambory a zelí stokrát jinak. To možná leckoho napadne, když se řekne krušnohorská kuchyně. V chomutovském Hotelu Sudety vás ale přesvědčí, že i chudá strava obyvatel Krušných hor mohla být překvapivě pestrá. V místní restauraci totiž můžete narazit nejen na výhodné hotovky a polední meníčka, ale i na nečekané lahůdky. Místní kuchař má v sobě velkou dávku punkové povahy, pro hosty čaruje nejen v kuchyni, ale i za mixážním pultem. A je možné se s ním domluvit na čemkoli, třeba i na speciálním menu.

Jak se tam dostanete: Najdete ji v Chomutově v Čelakovského ulici, na místě bývalého Hotelu Bobr.
Otevírací doba: po-ne 11-22
TIP Deníku: Králík na podmáslí, zelí a špekový knedlíček

Autor: Petr Jiříček, Redakce

21.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
1 12

Nevolte Merkelovou, vzkázal Turkům v Německu prezident Erdogan

Útok v Cambrils
1 21

Útočníci z Barcelony plánovali krvavější akci. Řidič dodávky je prý mrtvý

AKTUALIZOVÁNO

Mrtví po srážkách aut s vlaky. Na Frýdecko-Místecku i na Znojemsku

Neštěstí se stalo dnes dopoledne na železniční trati mezi Baškou a Pržnem. Vlak tam na železničním přejezdu na dolním konci Pržna na Frýdecko-Místecku smetl auto. U velmi vážné dopravní nehody pak zasahují i policisté a záchranáři u Žerůtek na Znojemsku. Zde zemřeli dva lidé, zraněno je i malé dítě. 

Velká světlometová krádež: zaměstnanci ukradli zboží za statisíce

Velkou krádež vyšetřují policisté ve firmě na výrobu světlometů v Mohelnici. Skupina devíti lidí zde kradla výrobky. Celkově způsobili škodu za devět set tisíc korun.

AKTUALIZOVÁNO

Útočník ve finském Turku pobodal devět lidí, dva nepřežili

Neznámý útočník pobodal nožem devět lidí v centru historického města Turku. Finská policie ho střelila do nohy a zadržela. Dvě oběti na následky zranění zemřely.

Lenovo je po dvou letech ve ztrátě. Ta činí téměř dvě miliardy

Čínský výrobce osobních počítačů Lenovo hlásí za první fiskální čtvrtletí ztrátu. Ta činila 72 milionů dolarů, tedy v přepočtu 1,6 miliardy korun. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní jsou příčinou vyšší náklady a tlak marže v souvislosti s nedostatkem některých součástí, jako jsou například paměťové čipy. Jedná se o první čtvrtletní ztrátu za poslední dva roky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení