Snad každé letovisko se rádo chlubí. Ať už lehkým šploucháním vln, pohlazením od písku, tajemnými legendami či zábavou pro malé i velké. Nejinak je na tom Alanya. Město v Turecku, na pobřeží Středozemního moře, by si mohlo předchozí slova snad i zarámovat. Lákadel je tady spousta, ale turistů tolik ne. Co to?

Odpověď podá jediné slovo. Možná už tušíte…

Strach.

Ano, Turecko je pro mnohé Evropany zemí, kterou ignorují. Uprchlíci, terorismus. A do toho ještě nestabilní politická situace. Když o tom takhle člověk přemýšlí, hned by zatočil glóbusem. Jinam, pryč!

Voda jako v Karibiku

Ovšem zavrhnout Alanyi - město pošilhávající po zařazení na seznam UNESCO - je chyba. A nejen proto, že sem migranti nejezdí. Tady si váží klenotu, který jim dala příroda. Průzračná voda, hebký písek. Nemusíte jezdit do Karibiku, abyste si užili vodní ráj.

Takhle chutná Středozemní moře.
Expedice Makaróna. Na plachetnici po Středozemním moři

Ostatně poznala to i sama Kleopatra. Podle hojně rozšířené pověsti se panovnice chodila vykoupat, kdykoliv tu během svých cest odpočívala. A to bylo často, zdejší území jí věnoval její miláček Marcus Antonius.

Románek měl své výhody - otroci vystavěli tunel, jenž vedl od pláže až do hradu nad městem (toto není legenda, ale fakt). Už chápete, proč místní pojmenovali ten široký pás písku Kleopatřina pláž?

Chlubí se rádi.

Čím ještě? Sezona „slunce“ trvá víc než sedm měsíců (ze statistiky vyplývá, že teplota moře tu nikdy neklesne pod šestnáct stupňů, ani v zimě).

Děti staví na břehu bábovičky, odvážlivci zkoušejí parasailing či potápění. Z pláže se dá vyrazit do přilehlých barů a restaurací nebo zpátky do hotelu. Zní to jako dovolenková klasika, že? Leč i tady na vás dýchne jistá forma exotiky. Turecké lázně. 

Očista v lázních

Pokud máte rádi překvapení, následující řádky vynechejte. Ale je to risk.

Turecké lázně, známé také jako hamam, totiž nejsou zrovna pro slabé povahy. Zvláště pokud netušíte, co všechno musíte (můžete) zakusit.

Rozdělme si tento proces na čtyři fáze. Fáze č. 1: uvolnění. Podle pokynů jdete do sauny a později se přesunete do eukalyptové páry. Fáze č. 2: očištění. Masér na vás hodí kyblík vody, zahrne vás bublinkovou pěnou a palčákovou rukavicí z vás strhne duši (pardon, starou kůži). Fáze č. 3: uklidnění. Muže i ženy čeká opatlání pleťovou maskou a nucený odpočinek. Fáze č. 4: rozjasnění. Vytrvalci mohou na trochu tvrdší masáž. Kdo často naklepává řízky, dokáže si onu situaci na lehátku představit.

Ač do lázní chodí občas i místní, většina obyvatel Alanye má v létě jiný cíl.

objednávání v restauarci, ilustrační foto
Zmatení jazyků aneb Jazyková faux pas na dovolené

Útěk do hor

Ve volnu utíkají do údolí (do hor) za městem. Teče zde proslulá řeka Dim Cay. Její sláva spočívá v její teplotě. I v parných měsících chladí jako led. A pokud spíš máte hlad: řada podnikatelů u břehu vystavěla restaurace s bazénky. Nabízejí tu chuťově úplně jiné pokrmy, než jaké nabízejí v hotelích. A ty porce! Zkusit můžete jehně na špejli, tedy iskender kebab. Nebo výborný nápoj ayran.

O kousek dál a výš, po cestě s desítkami serpentin, se nalézá jiný svět. Jeskyně Dim Cave.

Jeskyně považovaná za jednu z největších a nejkrásnějších v Turecku. Jeskyně plná krápníků.

Slova jsou zde zbytečná, takže jen pro formu, pokud jste ve škole chyběli: stalaktit roste shora dolů a stalagmit zase odspoda nahoru (oba dohromady tvoří stalagnát). Dál už silnice nevede. „Ve zdejších horách máme i medvědy,“ chlubí se průvodce Kemal Özen.

Fontána di Trevi v Římě.
Římu došla trpělivost, za koupání ve fontáně pokuta až 12 tisíc. A v Česku?

Z pětiminutového hovoru se dozvíte zkazky o pamětihodnostech v okolí Alanye, ale třeba také to, že tenhle kudrnatý táta dvou dětí zbožňuje knížky Franze Kafky a plánuje výlet do Prahy.

Ale zpět k Turecké riviéře. Zpestření skýtá i místo jménem Sapadere Canyon. Zkuste si zde skočit do mrazivé vody (osm stupňů). „Pouze pro otrlé,“ varuje muž u brány. Méně odvážné jedince potěší v příhodných místech žebřík a cedule s uvedenou hloubkou.

Hedvábná stezka

Až vás tu omrzí omrzliny, nechte si opéct čerstvě uloveného pstruha. A když zajedete do nejbližší vesnice, místní vás zatáhnou k tkalci hedvábí. Víte, že Alanya byla jednou ze zastávek na Hedvábné stezce? Zřejmě právě díky tomu se z Turků stali obchodníci. Své zboží umějí prodat. Nejlépe na trhu. Každé město si pro tyto „bazary“ vyhradilo zvláštní místo, ale také zvláštní den. Alanya zve na pátek. Turisté se tu mísí s místními, občas zaslechnete hádku o ceně.

Cyklostezka spojující města Dobruška a Opočno.
Kam na cyklovýlet? V tuzemsku je 37 tisíc kilometrů tras. Nejvíc na jihu Čech

Neodoláte a nakoupíte (a nejen oblečení). Najdete tu lahodné oříšky, cítíte exotické koření a do dálky září čerstvé ovoce. Pokud se v Alanyi ocitnete v červnu, připravte se na sladké jahody, měkoučké broskve. Když přijedete až v září, užijete si banány a hroznové víno. Od května do října jsou k mání obrovitá rajčata a melouny.

A co potěší, nepřijdete „na buben“. Kilo jahod stojí v hlavní sezoně tři liry, tedy dvacet korun. Rajčata či pomeranče seženete za liru. Dovolená v Alanyi skýtá moře možností.

Ještě pořád váháte, zda otočit glóbusem?

Jak se tam dostat?

První možnost: Cestovní kanceláře, zdá se, pro Turecko zase navyšují kapacity. Ale ne všichni jsou zastánci „hotových“ (a dražších) zájezdů.
Druhá možnost: Dá se snadno vyrazit na vlastní pěst. Existuje pravidelné letecké spojení z Prahy, Brna i Ostravy, nicméně připravte se na bláznivé ceny srovnatelné se zámořskými destinacemi. Alternativou je Pegasus, nízkonákladová aerolinka, leč v tomto případě vás chtě nechtě čeká přestup v Istanbulu. Nejschůdnější variantou zvláště pro obyvatele ze západních a severních Čech jsou „chartery“ z Německa.
Alanya má malé letiště, většina aerolinek míří do Antalye, která je vzdálená zhruba 120 kilometrů.

obrázky ze Sidonie
Sidonie láká na tajuplnou přírodu na konci světa

Nejnižší ceny za zpáteční letenku:
Condor: 2 000 ,-
(Lipsko/Berlín/Mnichov Antalya a zpět)
Pegasus: 2 700 ,-
(Praha/Vídeň Istanbul Antalya/Alanya a zpět)
Turkish Airlines: 7 000 ,-
(Praha Istanbul Antalya/Alanya)
SmartWings: 8 300 ,-
(Praha Antalya a zpět)
Poznámka: Nejlevnější tarify u aerolinek Condor a Pegasus zahrnují pouze příruční kufr. Letenky je vhodné koupit co nejdřív, popřípadě čekat na akci.

Kolik stojí ubytování?
Odpověď: Málo. Turista jásá, byznysmen pláče. Konkurence na Turecké riviéře tlačí ceny dolů. Za slušný pokoj v 3* hotelu s bazénem zaplatíte běžně deset eur na noc (tedy 260 korun). Jen pozor na kvalitu, hotel si ověřte přes recenze.
Tip Deníku: Za jídlo a pití (často jako all inclusive) si připlatíte. Přesto lze ušetřit. Pobyt v 5* luxusním resortu je dobré zarezervovat přes internet a mimo sezonu, noc pak vyjde i na čtyřicet eur (lehce přes tisíc korun).