"Já jsem tu kvůli striptérkám," dodal jeho kamarád James Pilkington před barem v Punta Ballena, srdci místního nočního života, který v angličtině nabízí nejlepší tanečnice provozující erotický tanec na klíně hostů.

Zhruba 85 procent návštěvníků v Magalufu je z Británie a Irska, a na plakátech a billboardech nabízejících levné pití a tematické večírky, je jen zřídka k vidění španělština. A místní obchody nabízejí trička s nápisy typu: "Piju, dokud nezvracím."

Ale místní úřady, které by raději přilákaly vybranější turisty, se rozhodly v Magalufu zakročit a zavést pravidla, jež zamezí nejnebezpečnějším a nejpoživačnějším výstřelkům. Toto turistické středisko se dostalo do světových titulků minulý měsíc poté, co se na internetu stalo senzací video mladé ženy provádějící orální sex několika mužům na tanečním parketu jednoho z místních klubů.

Místní sdělovací prostředky uvedly, že dotyčný klub pořádal soutěž, kde hlavní cenou byly drinky zdarma pro dívku, jež přivede k orálnímu vyvrcholení nejvíc mužů v nejkratším čase.

"Moje rodina měla obavy, když jsem se rozhodla sem odjet. Mysleli si, že je to tu běžné," řekla Sorcha Raffertyová, devatenáctiletá dívka z Belfastu, která přiletěla s 13 kamarádkami. "Magaluf má pověst místa, kam lidé přijedou na dovolenou a souloží s kýmkoli a kdekoli. A to je pravda!" dodala její dvacetiletá přítelkyně Bryony Spenceová v baru, který nabízí i tradiční koktej Sex on the Beach (Sex na pláži).

Skandál v nočním klubu Playhouse

Po skandálu na internetu nechaly místní úřady na rok uzavřít noční klub Playhouse, kde se soutěž "drinky za orální sex" konala. Klub a provozovatelé "turistické výpravy" rovněž dostali pokutu 55.000 eur (asi 1,5 milionu korun). V Magalufu působí mnoho firem, jejichž průvodci berou skupiny mladých turistů na cestu z baru do baru, kde za pevný poplatek mohou pít, co hrdlo ráčí - a zúčastnit se různých "her" mísících alkohol s erotikou.

Většinu z nich organizují Britové. Některé respektují místní zákony a jiné ne, řekla Montserrat Jaenová, která šéfuje turistickému ruchu regionální vlády Baleárských ostrovů. Baleáry podle jejích slov bojují proti tomuto druhu "nízkonákladové" turistiky, která se omezuje jen na "velmi malé, konkrétní oblasti", dodala.

V oblasti, která je závislá na turistickém ruchu - v roce 2013 na Baleárské ostrovy přijelo 13 milionů návštěvníků, kteří tu utratili 12 miliard eur) - místní úřady tradičně rozdávají pokuty za porušení zákonů a nařízení jen firmám a společnostem, ne samotným turistům. A to i v případě, že se turisté dopustí porušení zákona, který se jich přímo týká.

Jde například o zákaz takzvaného "balkoningu", což je přeskakování z jednoho hotelového balkonu na druhý, anebo skákání balkonu do plaveckého bazénu. Při těchto aktivitách se v posledních letech zabilo či vážně zranilo několik mladých lidí.