VYBERTE SI REGION

Špilberk otevírá hradní vinárnu. S víny v sudu a tóny cimbálu

V sedmdesátých a osmdesátých letech patřila k nejvyhlášenějším podnikům v Brně a nyní chce na tuto tradici navázat. Hradní vinárna Špilberk se v pátek 7. března znovu otevře Brňanům, a zájemci se tak mohou po osmiletém uzavření tohoto prostoru znovu najíst a napít v prostředí, kde jídelnu vybudovala již v roce 1942 německá armáda pro potřeby wehrmachtu.

7.3.2014
SDÍLEJ:

Hradní vinárna Špilberk se v pátek 7. března znovu otevře BrňanůmFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

„Stravovali se zde důstojníci i mužstvo. Interiér s červenou podlahou byl upraven v romantizujícím stylu a točité schodiště gotického typu vedlo do patra, kde byla společenská místnost pro důstojníky, takzvané Schwalbennest neboli ptačí hnízdo," uvedl Pavel Ciprian – ředitel Muzea města Brna, do jehož správy Špilbek spadá.

V šedesátých letech jídelna prošla další úpravou a v roce 1964 zde vznikla vinárna. Největší slávy se jí dostalo v letech sedmdesátých a osmdesátých. „Byla tehdy jedním ze čtyř podniků v Brně, které měly povolený noční provoz. V menu jsme měli jídla a nápoje, které byl vzácností a pravdou je, že hosty byli zejména lidé ze zahraniční, funkcionáři, taxikáři a později veksláci. Běžný návštěvník se sem, pokud neměl známé, nedostal," vzpomíná na tehdejší provoz bývalý zaměstnanec vinárny Vít Suchý. Zmiňuje také některé z cen. „V roce 1980 zde hovězí steak stál dvacet korun, svíčkové řezy pak 23.70 Kčs. Ceny to byly na tehdejší dobu vysoké a dovolit si je mohl jen málokdo. Vzpomínám si také, že v roce 1983 se zdražovalo, což přineslo problémy."

Novým nájemcům se po roce 1989 příliš nedařilo a provoz vinárny skončil krátce po roce 1989.

Znovuotevřená Hradní vinárna Špilberk zachovává nejen název, ale chce připomínat i někdejší slavnou éru. „Stejně jako dřív zde bude pravidelně hrávat cimbálová muzika, do budoucna plánujeme také výrobu vlastního slámového vína a speciálního prémiového vína cuvée Špilberk. Specializovat se budeme na českou kuchyni s důrazem na zvěřinu," uvedl provozovatel vinárny Igor Macášek ze společnosti Spilberg agency. Doplnil, že v historických sklepeních budou otevřené vinné sklepy a vinotéka.

Nabídku vín podle Macáška vytvoří hlavně moravská vína, doplňkově pak zahraniční. „Nabídneme vína vinařství Lahofer, Hort, Waldberg, Špalek, Vinice Hnanice či vinařství Michlovský a Kořínek. Ve vinném sklepě bude víno v klasických dřevěných sudech," doplnil Macášek s tím, že restaurace bude nabízet i denní menu.

V době rekonstrukce hradu Špilberk v letech 2011 až 2013 získala vinárna i restaurace původní vzhled ze čtyřicátých let. „Velkou péči jsme věnovali obnově a restaurování všech detailů, například dveřím, podlahám, obložení či kachlovým kamnům. Oproti dřívějšku však ale restaurace nezabírá prostory celého jižního křídla," říká Macášek.

Autor: Markéta Stulírová

7.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Zastánci tradičních Vánoc zase bojují proti Santa Clausovi

Praha - Tradiční podobu českých Vánoc před anglosaskými vlivy obhajuje iniciativa Zachraňte Ježíška. Na sociálních sítích ji letos podpořilo už přes 55.000 lidí. Její zastánci brojí především proti všude přítomné reklamě a postavě Santa Clause spojené v počátcích s propagací jednoho výrobku. Míní, že dekorace spojené s touto podobou Vánoc ničí v dětech fantazii, a i když doma dárky třeba dále nosí Ježíšek, představují si ho stále více jako dědu v červeném plášti, což vede k postupnému zapomínání na české tradice a přebírání vzorů z ciziny.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies