Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špilberk otevírá hradní vinárnu. S víny v sudu a tóny cimbálu

V sedmdesátých a osmdesátých letech patřila k nejvyhlášenějším podnikům v Brně a nyní chce na tuto tradici navázat. Hradní vinárna Špilberk se v pátek 7. března znovu otevře Brňanům, a zájemci se tak mohou po osmiletém uzavření tohoto prostoru znovu najíst a napít v prostředí, kde jídelnu vybudovala již v roce 1942 německá armáda pro potřeby wehrmachtu.

7.3.2014
SDÍLEJ:

Hradní vinárna Špilberk se v pátek 7. března znovu otevře BrňanůmFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

„Stravovali se zde důstojníci i mužstvo. Interiér s červenou podlahou byl upraven v romantizujícím stylu a točité schodiště gotického typu vedlo do patra, kde byla společenská místnost pro důstojníky, takzvané Schwalbennest neboli ptačí hnízdo," uvedl Pavel Ciprian – ředitel Muzea města Brna, do jehož správy Špilbek spadá.

V šedesátých letech jídelna prošla další úpravou a v roce 1964 zde vznikla vinárna. Největší slávy se jí dostalo v letech sedmdesátých a osmdesátých. „Byla tehdy jedním ze čtyř podniků v Brně, které měly povolený noční provoz. V menu jsme měli jídla a nápoje, které byl vzácností a pravdou je, že hosty byli zejména lidé ze zahraniční, funkcionáři, taxikáři a později veksláci. Běžný návštěvník se sem, pokud neměl známé, nedostal," vzpomíná na tehdejší provoz bývalý zaměstnanec vinárny Vít Suchý. Zmiňuje také některé z cen. „V roce 1980 zde hovězí steak stál dvacet korun, svíčkové řezy pak 23.70 Kčs. Ceny to byly na tehdejší dobu vysoké a dovolit si je mohl jen málokdo. Vzpomínám si také, že v roce 1983 se zdražovalo, což přineslo problémy."

Novým nájemcům se po roce 1989 příliš nedařilo a provoz vinárny skončil krátce po roce 1989.

Znovuotevřená Hradní vinárna Špilberk zachovává nejen název, ale chce připomínat i někdejší slavnou éru. „Stejně jako dřív zde bude pravidelně hrávat cimbálová muzika, do budoucna plánujeme také výrobu vlastního slámového vína a speciálního prémiového vína cuvée Špilberk. Specializovat se budeme na českou kuchyni s důrazem na zvěřinu," uvedl provozovatel vinárny Igor Macášek ze společnosti Spilberg agency. Doplnil, že v historických sklepeních budou otevřené vinné sklepy a vinotéka.

Nabídku vín podle Macáška vytvoří hlavně moravská vína, doplňkově pak zahraniční. „Nabídneme vína vinařství Lahofer, Hort, Waldberg, Špalek, Vinice Hnanice či vinařství Michlovský a Kořínek. Ve vinném sklepě bude víno v klasických dřevěných sudech," doplnil Macášek s tím, že restaurace bude nabízet i denní menu.

V době rekonstrukce hradu Špilberk v letech 2011 až 2013 získala vinárna i restaurace původní vzhled ze čtyřicátých let. „Velkou péči jsme věnovali obnově a restaurování všech detailů, například dveřím, podlahám, obložení či kachlovým kamnům. Oproti dřívějšku však ale restaurace nezabírá prostory celého jižního křídla," říká Macášek.

Autor: Markéta Stulírová

7.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán.
11 16

Vysvětlete svá slova z Respektu, apeluje Chovanec na Pelikána

Soukromá ponorka Nautilus vynálezce Petera Madsena
3

Je mrtvá, pohřbil jsem ji do moře, řekl o nezvěstné novinářce vynálezce ponorky

Piráti podobiznu Nečasové ze svého "vězeňského autobusu" neodstraní

/FOTOGALERIE, ANKETA/ Pirátská strana nemá v úmyslu sundat ze svého předvolebního "vězeňského autobusu" karikaturu Jany Nečasové (dříve Nagyové). Ke smazání vyzval Piráty minulý týden advokát někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase v dopisu, který má ČTK k dispozici. 

AKTUALIZOVÁNO

V pardubické Explosii vybuchl střelný prach, tři dělníci jsou zranění

Tři zaměstnanci utrpěli v pondělí před polednem zranění při výbuchu střelného prachu v pardubické Explosii.

AKTUALIZUJEME

V Marseille vjel vůz do lidí, zabil jednu ženu. O terorismus nejspíš nešlo

/VIDEO/ Ve francouzském přístavním městě Marseille došlo dnes ráno kolem 8:15 na dvou autobusových zastávkách k incidentu, při němž vjel do lidí vůz. Zatím je potvrzen jeden mrtvý. Řidič byl zatčen. Uvedla to BBC.

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. Finanční poradce Partners David Kučera vysvětluje, jak poznat, že nabídka je podezřelá, od koho si rozhodně nenechat radit nebo co je dnes slušný a dosažitelný výnos.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení