Do seznamu jsme zařadili vyhlídkové věže na vrchu Kramolín u Lipna, nad obcí Dolní Morava u Králického Sněžníku a zmíněné Krkonoše. Pro úplnost jsme přidali i stezku v Bavorském lese, která je pro Čechy snadno dostupná a stala se inspirací pro tuzemské protějšky.

Hlavní výhodou těchto atrakcí je fakt, že jsou bezbariérové, což z nich dělá ideální cíl pro rodiny s kočárky nebo starší lidi. Jejich návštěva ale dokáže udělat pořádný průvan v peněžence. Rozhodně totiž nejde o charitativní projekty postavené pro radost českých a jiných turistů.

Jeden lístek pro dospělého stojí minimálně 200 korun a platit musí už děti nad tři roky, přičemž vstupné v Česku je v podstatě stejné jako v Bavorsku. Další výdaje jsou pak za parkování, lanovku nebo třeba tobogány, a když k tomu připočteme oběd, tak z rodinné karty se během dvou hodin vypaří víc než tisícovka.

DAVY NÁVŠTĚVNÍKŮ se hrnou každý den na Stezku korunami stromů Krkonoše v Janských Lázních. Nová atrakce zažívá od svého otevření 2. července velký boom.
Stezka korunami stromů táhne, již na ni vyrazilo 27 tisíc návštěvníků

Výše vstupného spojená s neutuchajícím zájmem turistů dělají z těchto atrakcí doslova továrny na peníze, alespoň to tak vypadá podle účetní uzávěrky firmy Stezka korunami stromů. Společnost, která provozuje stejnojmennou atrakci na Lipně, za finanční rok končící v dubnu 2016 utržila přes 48 milionů korun a její čistý zisk přesáhl 21 milionů. A ještě před tím, v roce 2015, si společníci firmy vyplatili nerozdělený zisk za necelé tři roky provozu ve výši 30 milionů korun.

Stezky kromě nádherných vyhlídek na hory lákají turisty i na adrenalinové atrakce, hlavně na tobogány a všelijaké lávky, přechody po trámech a sítích. Mají také naučnou funkci, po trasách jsou rozmístěné cedule, které informují o okolní přírodě a dalších zajímavostech. Chodník krkonošské věže dokonce zavádí návštěvníky do podzemí, kde lidé vidí kořeny stromu a mohou se seznámit s mikrosvětem půdy.

A jak naše srovnání stezek dopadlo?

1. Dolní Morava

Jednoznačně nejlepší scenérie a další superlativy nabízí Stezka v oblacích nad obcí Dolní Morava u Králického Sněžníku. V porovnání s ostatními stezkami stojí nejvýš, je nejvyšší a má nejdelší tobogán.

Stezka se vypíná na svazích hory Slamník v nadmořské výšce 1116 metrů a díky poloze téměř na hřebenech je z ní doslova strhující výhled na okolní horské masivy a do nížiny. Spletitá konstrukce, která se honosí titulem Stavba roku 2016, dosahuje výšky 55 metrů, přičemž na vrchol vede dřevěný chodník dlouhý 710 metrů. Dolu se pak můžete svézt tobogánem o úctyhodné délce 100 metrů.

Rozhledna otevřená v prosinci 2015 nabízí ještě další originální atrakce, zajímavé jsou rukávy z hustých sítí, jimiž se dá prolézt z jednoho patra do druhého a mimořádně populární je na samotném vrcholu visutá plošina s lanovou sítí uprostřed, z které návštěvníci vidí do hloubky přímo pod sebe. Plošina je přirozeným centrem celé stezky. Lidé postávají okolo a dodávají si odvahu, aby na síť vstoupili, pak po ní opatrně chodí nebo si na ni lehají a dělají si selfíčka.

Stezka v oblacích v Dolní Moravě.
Zavalí Dolní Moravu stovky aut turistů?

Ke stezce se jako k jediné nedostanete jakymkoli motorovým vozidlem, pouze pěšky, na kole nebo sedačkovou lanovkou. Na ní se mohou převážet kola i kočárky. Vlekaři kočárek prostě naloží na volnou sedačku a nahoře zase vyloží. Poblíž věže stojí samoobslužná restaurace Slaměnka, z jejíž venkovní terasy je mimochodem také nádherný výhled.  

První rok provozu atrakce přilákala 200 tisíc lidí, což dvojnásobně předčilo plány provozovatelů. V nejexponovanějších letních dnech návštěvnost rostla k sedmi tisícům turistů. Jenom pro zajímavost – název Dolní Morava je odvozen od řeky Moravy, která pramení pod Králickým Sněžníkem. Obec leží v severovýchodním cípu Pardubického kraje.

2. Lipno

Jedinečný kruhový výhled na Novohradské hory a hlavně na Lipenské jezero obklopené šumavskými hřebeny uvidíte z vrcholu Stezky korunami stromů Lipno na hoře Kramolín. Rozhledna je proto zdatným soupeřem Dolní Moravy. Pokud se pohybujete po Šumavě, rozhodně si ji nenechte ujít a její protějšek v Bavorsku můžete v klidu vynechat.

Stezka ve výšce 901 metrů nad mořem vznikla v červenci 2012 jako první atrakce svého druhu u nás. Je vysoká 40 metrů a na její vrchol vede 675 metrů dlouhý chodník, není ale zcela bezbariérová. Do úplně nejvyššího patra se totiž návštěvníci dostanou jen po schodech. Z adrenalinových atrakcí je největším lákadlem 52metrový tobogán, který se vine středem věže.

Stezka korunami stromů
Stezku korunami stromů navštívilo za 4 roky 1,3 milionu lidí

K rozhledně se dostanete pěšky, na kole, lanovkou nebo takzvaným stezkabusem. Poblíž ní se můžete nasytit a napít v restauraci hotelu Kramolín nebo v sousedním stánku se zahrádkou. 

Lipenská stezka se zařadila mezi největší turistické magnety Jihočeského kraje i celé země. Loni přitáhla 312 tisíc lidí, což ji v žebříčku agentury CzechTourism zařadilo na 29. místo návštěvnosti v České republice.

3. Bavorský les

Na třetí a čtvrtou pozici jsme umístili věže stojící u silnic. Výhled z nich není tak atraktivní jako u rozhleden na vrcholech hor, dostanete se ale přímo k nim jednoduše autem, a to může být pro mnoho lidí zásadní. Konkrétní pořadí není důležité, na třetí místo jsme ale nakonec zařadili Stezku v korunách stromů Bavorský les, protože pohled na šumavské kopce a hvozdy a do malebného údolí bavorské vesničky Neuschönau autora článku zaujal o něco víc než vyhlídka v Krkonoších.

Baumwipfelpfad, což je německý výraz pro stezku korunami stromů, otevřeli již v září 2009. Má architektonicky zajímavý tvar vejce, stojí ve výšce 820 metrů na mořem a vysoká je 44 metrů. Nadzemní chodník dlouhý 1320 metrů vede lesem přímo z parkoviště. Také tady jsou po celé délce rozesety informační tabule a zážitkové zastávky jako kymácející se lávky nebo visuté hrazdy, chybí ale tobogán. Podle toho, co lze vidět na místě, tvoří velkou část klientely němečtí penzisté, což zřejmě není ta správná „cílovka“ pro tobogány.

BAVORSKÁ EIFELOVKA. Navrhl ji architekt Josef Stöger a myslel při tom i na lidi, kteří se hůře pohybují, mimo jiné například i na maminky s kočárky. Snímky jsme pořídili letos na jaře, kdy listnaté stromy ještě nezastiňovaly konstrukci.
Tip na výlet: Bavorská ´Eifelovka´ nezklame

V areálu se nachází samoobslužná restaurace a kavárna. Stezka stojí jen kousek od českých hranic, nejbližším přechodem je Strážný, do navigace stačí zadat adresu Böhmstraße 43, Neuschönau.

4. Janské Lázně

Nejnovější přírůstek do rodiny stezek jsme po dlouhém váhání zařadili na poslední místo. Výhled na Janské Lázně a vzdálené hřebeny Krkonoš sice rozhodně není špatný, ale v konkurenci ostatních věží je přeci jen slabší. Naopak silnou stránkou Stezky korunami stromů Krkonoše je její edukativní část, zejména unikátní podzemní prostory, které ukazují spletitý kořenový systém stromů.

Stezka stojí na úpatí Černé hory kousek od Janských lázní ve výšce kolem 780 metrů nad mořem. Je vysoká 45 metrů a vede na ni 1500 metrů dlouhý chodník. Velkým tahákem je také tady 50metrový tobogán. 

Otevření na počátku července provázel ohromný zájem turistů, kteří svými auty ucpali silnici do Janských lázní. Celkem za první týden navštívilo atrakci 27 tisíc lidí. Pokud se stane, že se parkovací místa přímo u rozhledny zaplní, je možné pokračovat zhruba další dvě minuty v jízdě až na parkoviště pod lanovkou v Janských Lázní a tam vůz odstavit. Odtud jezdí ke stezce kyvadlový autobus a pěšky je to asi 20 minut. V nejexponovanějších dnech se nicméně zaplní i toto parkoviště.

Nová atrakce táhne. Během dvou svátečních dnů, středy a čtvrtka, navštívilo krkonošskou Stezku korunami stromů dohromady 9000 turistů.
Jako v zimě. Krkonoše postihl o víkendu dopravní kolaps

V areálu stezky naleznete obchod se suvenýry, v jehož regálech nechybí například pytlík pilin, a hlavně samoobslužnou restauraci s velkou terasou. Z té je dobře vidět na vedlejší dětské hřiště. Ceny v podniku jsou tak říkajíc na krkonošské úrovni, tedy hotovka za trojcifernou částku blížící se dvěma stovkám.

Stezka je mimořádným magnetem, nicméně pokud si chcete užít pořádný výhled, zkuste raději blízkou, téměř 1300 metrů vysokou Černou horu. Jízda kabinkovou lanovkou na vrchol je atrakcí sama o sobě, obzvláště pro děti, a nahoře můžete tak trochu staromódně za dvacku vylézt na obyčejnou rozhlednu. Z ní se otvírá doslova fantastický pohled na celé Krkonoše.

Zdroj: DENÍK/Jana Mudrová