Svatý Kopeček u Olomouce láká do baziliky i do nedaleké zoo
Oblíbené výletní i poutní místo Svatý Kopeček je část Olomouce vzdálená osm kilometrů od centra. Dominantou místa je barokní chrám Navštívení Panny Marie. Poutní kostel pochází ze 17. století. K vidění jsou tu třeba velké freskové obrazy Nejsvětější Trojice, štuková výzdoba a krásné varhany. Každý den zde probíhají pravidelné bohoslužby, v neděli dokonce tři. V roce 1995 navštívil Sv. Kopeček papež Jan Pavel II. V přilehlých lesích se pak rozkládá také olomoucká zoo s více než třemi sty živočišnými druhy. Nabízí prohlídku pěti pavilonů i okružní jízdy vláčkem, který vás zaveze třeba na safari.

Jak se tam dostanete: Autem z Olomouce po silnici 46 směrem na Samotišky nebo autobusem číslo 11
Otevírací doba baziliky: po 8.3012, útne 8.3017
TIP Deníku: V zoo najdete i 32 m vysokou rozhlednu.

Drbákov-Albertovy
Albertovy skály jsou klenotem Středního Povltaví

Plzeňský Prazdroj se pyšní pivem a dvěma kulturními památkami
Plzeň je město piva a v areálu zdejšího Plzeňského Prazdroje jsou hned dvě historické stavby, které se staly jeho neodmyslitelnými symboly, a často tak na ně míří objektivy českých i zahraničních turistů. První z nich je Jubilejní brána pivovaru postavená před 125 lety. Byla vybudována u příležitosti 50. výročí založení Měšťanského pivovaru v Plzni. Druhou typickou stavbu v pivovaru je Vodárenská věž. O její výstavbě rozhodl správní výbor Měšťanského pivovaru roku 1902. Ve věži jsou umístěny dvě nádrže pro pitnou i užitkovou vodu. Jak brána, tak věž jsou na na seznamu kulturních památek.

Jak se tam dostanete: Po D1, sjet na Plzeň (E26) a po ní dojedete rovnou k pivovaru, kde je parkoviště na hodiny.
Otevírací doba: po-ne 8-18
TIP Deníku: Zajděte i do pivovarského muzea.

České Švýcarsko
České Švýcarsko není zdaleka jen Pravčická brána

Místo pro klidnou dovolenou? Okolí Babiččina údolí
Babiččino údolí patří mezi nejznámější výletní místa východních Čech. Návštěvníci zde objeví známá místa z knížky Boženy Němcové Babička: Ratibořický zámek, mlýn nebo Staré bělidlo. Pořádají se zde i kulturní akce, které se hlásí k odkazu knihy, a tak se zde můžete setkat se samotnou Babičkou, Barunkou či panem mlynářem. Krajina nabízí i ideální terén pro jízdu na kole, zdejší malebný cyklookruh vás povede divokým údolím řeky Úpy. Za návštěvu stojí i nedaleká Česká Skalice. Právě zde si můžete prohlédnout sbírky Muzea Boženy Němcové. V Barunčině škole se děti zjistí, jak se dříve učilo.

Jak se tam dostanete: Z České Skalice přes Zlíč do Ratibořic, jet lze i z České Skalice směrem na Vestec.
Otevírací doba areálu: út-ne 9-17 (po 10-16)
TIP Deníku: Koupání v nedaleké nádrži Rozkoš