Světlá už první úseky stezky s podporou dotací postavila, cyklisté se teď bezpečně dostanou po pětikilometrové trase do Smrčné. Světelští zastupitelé se minulý týden dohodli na tom, že město zajistí základní dokumentaci k pokračování stezky do Sluneční zátoky u Ledče. „Samozřejmě si od toho slibujeme, že výrazně zatraktivní," uvedl starosta k chystanému projektu.

Stvořidla s říčními peřejemi jsou pro turisty i vodáky vyhledávaným územím. Navazující Sluneční zátoka vešla do povědomí díky spisovateli Jaroslavu Foglarovi, který tam tábořil se svým skautským oddílem. Místo se stalo předlohou pro jeho slavnou knihu Hoši od Bobří řeky.

O dostavění cyklostezky už Světlá jednala se zástupci ledečská radnice a spolupracovat chce i s dalšími obcemi na trase, jimiž jsou Trpišovice, Bojiště a Vilémovice. Důležité bude vyjádření krajského odboru životního prostředí k vedení stezky. „Až to bude projednané, že by to šlo, potom bychom asi vytvořili svazek obcí, který by mohl žádat o dotace," řekl Tourek.

Podle starosty se zatím zdá nejschůdnější varianta vést stezku ze Smrčné po pravém břehu řeky před Stvořidla, kde by měla překonat řeku po novém můstku. Po dalším novém můstku by se stezka vrátila na pravý břeh nedaleko Vilémovic. V jejím závěrečném úseku by možná muselo být postaveno další přemostění.

Podle krajské strategie rozvoje cykloturistiky vzniklo na Vysočině do loňska přes 90 kilometrů cyklostezek. Kvůli jejich popularitě uvažují obce v kraji o dalších stavbách, které by síť více než ztrojnásobily.