VYBERTE SI REGION

Tomio Okamura: V žateckém pivu vidí potenciál

Když před pár dny navštívil Tomio Okamura Žatec, rozdal i několik receptů, jak vylepšit tamní turistický ruch.

25.2.2010 3
SDÍLEJ:

Tomio OkamuraFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Přesně takového ho známe. Když se někde v médiích objeví slovo turista nebo cestovní ruch, určitě uvidíte a hlavně uslyšíte i mluvčího cestovních kanceláří a úspěšného podnikatele Tomio Okamuru. A jako vždy, je nekompromisní.

Je o vás známo, že jste milovníkem piva. Jak se vám, jako zkušenému turistovi, líbilo v hlavním městě chmele a piva?

Bohužel jsem byl v Žatci krátce a měl jsem nabitý program, takže jsem si ho moc neprohlédl. Všiml jsem si ale krásného historického náměstí a hned pomyslel na zatím dřímající potenciál.

Takže si myslíte, že Žatec svůj turistický potenciál dostatečně nevyužívá?

Určitě ne, nevyužívá. V restauracích a dalších podnicích ve městě chybí nabídka skutečných lokálních gastronomických specialit, nejlépe na základě piva. Proč nejsou nabízeny například různé pivní koktejly? Přitom právě atraktivní jídlo a pití jsou hlavními turistickými lákadly ve všech nejnavštěvova­nějších zemích světa. Třeba Francie, Itálie nebo Španělsko.

Třeba nabízí zase něco jiného.

Na zámek nebo procházku historickým městem stačí jít několikrát ročně, ale hlad a žízeň má člověk celoročně několikrát denně. A právě proto by měla být gastronomie jedním ze základních pilířů rozvoje cestovního ruchu. I v Žatci.

Co vás v Žatci nejvíce zaujalo nebo naopak zklamalo?

Potěšil mě zájem studentů o cestovní ruch, je to dobrá zpráva pro nás pro všechny, že chtějí v cestovním ruchu něco pozitivního budovat. A zklamalo? Trochu právě ten nevyužitý potenciál krásného historického města v kombinaci z žateckým chmelem. Takové město mělo již dávno turismem daleko více žít a profitovali by z toho i místní obyvatelé.

Zvýšení zájmu turistů si radnice slibuje také od nového projektu Chrámu chmele a piva, který se právě ve městě staví.

Samotný projekt výrazně nepomůže. Je vždy potřeba ho zasadit do dobře nastaveného podhoubí, tak, aby projekt byl celoročně využitelný. Takovým slibným podhoubím mohou být právě lokální gastronomické speciality, vhodná skladba ubytovacích kapacit, například v kombinaci s konferenčním zázemím, aby byl využitelný mimo hlavní letní sezonu.

V čem je problém takové podhoubí vypěstovat?

V České republice je obrovským problémem to, že šedesát procent všech zahraničních turistů, jezdí pouze do Prahy. To není v žádné jiné vyspělé zemi, z Prahy se u nás jezdí jen na výlety. Důvodem je právě chybějící turistická infrastruktura.

Dobře, kvalitně uvaříme, ale to bude drahé. A místní chodit na drahé nebudou, takže zase zavíráme.

Kvalitní a atraktivní jídlo přeci vůbec nemusí být drahé. Smutnými příklady nevyužitého potenciálu v tomto směru je například pardubický perník nebo olomoucké syrečky. Už dávno tam měly z těchto produktů dělat speciality.

Takže možná cesta je v pivní turistice a nabízení unikátů? Třeba pivo z města chmele s vánoční, velikonoční nebo valentinskou příchutí a barvou?

Ano, nabídka různých sezónních piv je jistě také jednou z cest.

Vaše cestovní kancelář se specializuje na Japonce. Jak je dostat do Žatce jako další z mnoha národů, které do města jezdí?

S japonskými turisty do Žatce? To by byl asi problém. Je známé, že japonští turisté jsou štědří, ale také ohromně nároční. Na čistotu, na obsluhu, musí se myslet na nejmenší detaily. Navíc jezdí na osm dní a projedou třeba tři až čtyři země. Žatec by musel obstát v konkurenci Prahy nebo Vídně, a to je dost obtížné. Obtížně se prosazuje i zastávka v Karlových Varech.

Autor: Hynek Dlouhý

25.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Stát pátrá po majitelích čtyř tisíc domů. Když se nepřihlásí, přijdou o ně

Hodný doktor, ale kritický komunální politik Jiří Biolek zpochybnil pověst Aleny Dernerové jako senátorky a kandidátky. „Velmi mě zklamal,“ řekla Dernerová.
8

"Ona selhala!" - "On manipuluje!" Biolek zaútočil na Dernerovou jako Trump

VIDEO: Bezva finta? Řidiče načapali se „schovávací“ SPZ

Možná jste si taky někdy chtěli připadat jako James Bond, jehož otáčecí SPZ na autě se stala legendární vychytávkou. Podobné pocity nedávno zažíval jistý řidič z americké Floridy. I když… Vlastně se chtěl jen vyhnout placení mýtného.

Aby smrt nebyla tabu. Vyšla kniha "o posledních věcech člověka"

Ondřej Nezbeda, bývalý uznávaný novinář Respektu, se rozhodl radikálně změnit svoji profesi. Stal se pečovatelem domácího hospice Cesta domů. Své zkušenosti z péče o nevyléčitelně nemocné sepsal do knihy Průvodce smrtelníka: o posledních věcech člověka. Nedávno ji spolu s kolegy z hospice představil na besedě v Knihovně Václava Havla. 

Co by měly děti jíst, aby byly zdravé

Praha - Nutriční specialistka Jana Spáčilová radí, jak děti učit správným stravovacím návykům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies