VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Turisté v Thajsku rádi ochutnávají smažené larvy i štíry

Pečené kobylky, larvy bource morušového, klešťanky nebo třeba pavouky či malé druhy žab nabízí turistům toužícím po nevšedních gurmánských zážitcích pouliční prodavači v ulicích Bangkoku. Největším hitem jsou zde nyní prý pečení štíři, napsal server CNN.

9.9.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: ČTK

Britská turistka Beverly Burnettová labužnicky otvírá ústa a chytá za hlavu smažené saranče. Nejprve nerozhodně olízne jeho dlouhé zadní končetiny, a pak se do hmyzu zakousne.

„Ooooooooooooooh," pochvaluje si pětapadesátiletá Burnettová a na její tváří se odráží směsice pocitů: radost, úžas a triumf.

Smažené saranče podle ní chutná jako „křupavé kuřátko". „Jedla jsem už i luční kobylky a housenky bource morušového," pochlubila se.

Přitom se jí již sbíhají sliny na další smažený hmyz a ptá se prodejce: „Co dalšího byste mi doporučil? Je to všechno dobré? Co je tohle? Brouci? Cvrčci? Ano, zkusím tedy cvrčky."

Mezitím se kolem Britky vytvořil malý hlouček turistů a dívá se na její odvážné počínání.

Při pohledu na ploché brouky se však žena štítivě odtáhne: „Ne, tohle nejím. Nemůžu jíst šváby." Když se dozví, že nejde o šváby, ale o klešťanky, vodní hmyz, který je turisty za šváby často zaměňován, trochu se uklidní. Ochutnat je však přesto nehodlá.

Nejchutnější jsou kobylky

Jaký hmyz jí nejvíce chutná? „Kobylky," odpovídá bez zaváhání. Po návratu do rodné Anglie však změnu jídelníčku neplánuje. „Neprodávají je stejně upravené jako tady. Patří to prostě k Bangkoku."

Brit Mark Spedding poprvé ochutnává larvy bource morušového. „Ta chuť se podobá kuřeti… Nejsou tak šťavnaté, jak jsem si myslel. Jsou docela suché," svěřuje se se svými pocity pětadvacetile­tý muž.

Dvaatřicetiletá thajská prodavačka si za velkou lžíci odulých larev počítá 30 bátů (necelých 19 korun). Kromě asi desítky různých larev a brouků nabízí i smažené žabičky. Rozhodnutí je na zákazníkovi.

Žena kupuje brouky na bangkockém trhu, kde například kilo kobylek stojí 400 bátů (asi 252 korun). „Kupuji je již mrtvé," říká Thajka a dodává, že je poté smaží na rostlinném oleji. Brouci se smaží několik minut, než připraví celý náklad pro svůj prodejní vozík, zabere jí to asi dvě hodiny. Před podáním zákazníkům hmyz ještě postříká sójovou omáčkou, aby byl pikantnější. Jiní prodejci brouky solí nebo ochutí octem.

Hmyz je bohatý na proteiny

Brouci jsou živobytím této mladé Thajky už dva roky, a prý si dobře vydělá. Když je dostatečný zájem, získá za noc prodejem smažených brouků i 1000 bátů (asi 630 korun), což považuje za dobrý výdělek. Brouky prodává radši než třeba ovoce, nudle nebo jiné běžné potraviny. „Někteří lidé jsou překvapeni. Někteří si brouky jen prohlíží. Myslím si, že je to také zábavné." Ona sama jedla hmyz už jako dítě. S šibalským úsměvem říká, že larvy bource morušového chutnají jako arašídy a kobylky, že mají ostřejší chuť.

Klienti si podle ní často dávají smažené brouky k pivu jako zdravou a exotickou náhražku za popcorn nebo arašídy. Nyní jsou prý vyhledávanou pochoutkou také velcí černí štíři – na povrchu křupaví, uvnitř lepkaví. K dostání jsou rovněž pečení termiti, pavouci nebo cikády.

Hmyz se běžně konzumuje v mnoha zemích po celém světě, zvláště v Africe a Asii. Různé náboženské texty konzumaci brouků podporují a i mnohé zdravotnické organizace vyzdvihují výhody hmyzu, neboť je bohatý na proteiny, má nízký obsah cholesterolu a obsahuje mnoho minerálů a vitaminů.

Autor: ČTK

9.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Ze soboty na neděli se mění čas. Na posun jsou citliví lidé i zvířata

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík (vlevo) a první místopředseda Vít Rakušan.
AKTUALIZOVÁNO
4 5

Jeden program, jedno logo! Hnutí STAN půjde do voleb v koalici s lidovci

Móda, či směr? Naturální vína mají příznivce

/INFOGRAFIKA/ Ctí odkaz předků a naplno využívají potenciál přírody. Hrozny sbírají ručně, někteří je místo lisování šlapou. Vinaři autentisté se zřekli používání chemie a krášlících zásahů. „Nabízíme alternativu proti rychle vyrobeným a komerčním vínům," řekl Jaroslav Osička z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

Sivok před San Marinem: Vpředu máme hladové kluky, věřím jim

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ Od českého národního týmu se zítra v San Marinu očekává čisté konto. Podle kapitána Tomáše Sivoka však právě první pohled klame, svěřence Karla Jarolíma, a speciálně obránce, nečeká jednoduchá práce. 

Návštěva interiéru: petrolejová modř

Vydejme se do bytu mladého muže, úspěšného muže, fanouška dobrého umění, fotografie a modré barvy ve všech jejích odstínech. Pojďme se podívat do bytu s petrolejovou modří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies