Někteří sice obavy přiznávají, ale je jim líto peněz, o které by přišli v případě odřeknutí zájezdu. Na prominutí storno poplatků nemají podle cestovních kanceláří nárok, nevztahuje se na ně ani pojištění. To by platilo například v případě přírodní pohromy či válečného konfliktu.

„Klienti naší cestovní kanceláře zájezdy do Egypta neruší,“ oznámila například Julie zemanová z cestovní kancláře Ada Tour Havlíčkův Brod.

Tento "certifikát" s údajnou sbírkou na hluchoněmé a jinak postižené ukazoval cizinec ve snaze dodat svému podvodu na věrohodnosti.
Množí se falešné sbírky na ulicích. Zkušenost s nimi má už čtvrtina lidí

„Dcera v Praze má koupený zájezd do Hurghady u jedné cestovky. Ráda by ho stornovala, i já bych byla radši, kdyby tam nejeli, bohužel i když má člověk zaplacené pojištění storna,zájezd zrušit můžete, ale přijdete o tisíce. Nikdo vám totiž peníze nevrátí,“ postěžovala si například Věra Jakešová z Havlíčkova Brodu. Podle Julie Zemanové z Ada Touru se zájezdy u cestovních kanceláří ruší podle platných smluvních podmínek. Klient má nárok na vrácení peněz, jen pokud ministerstvo zahraničních věcí označí nějakou zemi nebo lokalitu jako nebezpečnou.

Cesty do Egypta neodřekli ani klienti cestovní kanceláře M Tour. „Klienti se sice vyptávají, ale zájezdy neruší,“ sdělil za CK MTour Martin Jirásek. Bývalý pracovník cestovní kanceláře Jindřich Kyncl ze Ždírce nad Doubravou dokonce označuje Egypt za zemi, kam by klidně jel. „Egypt nikdo neruší, zájezdy jsou tam navíc poměrně levné,“ konstatovali manželé Novákovi, kteří provozují cestovní agenturu v Ledči nad Sázavou.

Ilustrační foto
PLEAS má tvůrčí dílnu pro nejmenší, objevují krásu řemesla

Storno poplatky u cestovních kanceláří jsou odstupňované podle doby před odletem. Týden před odletem činí již většinou 100 procent, neboli propadne plná cena zájezdu. Třeba měsíc před odletem to však ještě bývá relativně přijatelné, u některých cestovních kanceláří je to 30 procent, u jiných 50 procent. Podle předsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže stornovat zájezd může každý. Žádná cestovní kancelář nemůže nutit člověka, aby někam cestoval. Odpovědnost za své rozhodnutí musíme nést každý sám. V takovém případě je asi nejlepší si cestu do ciziny rozmyslet předem. „Loni jsme byli na Tenerife. Klid, žádná kriminalita. Za 14 dní jsem potkal dva policisty na kolech. Do islámských zemí bych nejel,“ reagoval Josef Kubát z Havlíčkova Brodu. Podle turistky Jany Matějkové z Havlíčkova Brodu, by člověk v obavě o své bezpečí v cizině nemohl jet dneska nikam. „Mimochodem, nás je spousta krásných míst! A nemusíte se dohadovat s cestovkou,“ dodala paní Jana.

V Pňovicích hasiči lovili bobra z bazénu
Netradiční pomoci hasičů. Lovili bobra z bazénu a zachraňovali čápa

Podmínky stornování zájezdu

Klient má u cestovních kanceláří nárok na vrácení peněz, jen pokud Ministerstvo zahraničních věcí označí nějakou zemi jako nevhodnou nebo se cestovní kancelář rozhodne sama zájezd zrušit. Nestačí varování Ministerstva zahraničních věcí před cestou do destinace, to většinou platí pouze pro individuální cestovatele. Musí být jednoznačně označena destinace jako nebezpečná i pro organizovanou turistiku. Stornopoplatek není trestem. Hotel a ostatní dodavatelé musí mít připravené služby, které chce klient čerpat, a to vše se musí uhradit.

Asociace cestovních kanceláří