Organizátoři hned první den rozdělili studenty do deseti skupin podle úrovně od úplných začátečníků až po velmi pokročilé. "Nejmladšímu účastníkovi je 13 let, nejstarší se narodil v roce 1953," řekla ředitelka letní školy Eva Rusinová. Studenti se na kurz pravidelně vracejí a někteří z bývalých studentů pomáhají i s organizací.

Účastníky čekají čtyři týdny intenzivní výuky od pondělí do soboty

Organizátoři připravili výukové bloky, přednášky, besedy a odborné semináře o češtině a české literatuře. Studijní program doplní celovečerní filmy z české produkce, hodiny tance, tři exkurze po okolí a výlet do Prahy.

"Někteří studenti z nejpokročilejší skupiny umí česky lépe než rodilí mluvčí, minimálně o češtině, jako takové, toho ví mnohem víc," uvedla Rusinová. Kurzu se účastní jak studenti ze slovanských zemí, kteří mají k češtině blízko, tak i lidé ze vzdálených asijských států, jako je Japonsko, Jižní Korea nebo Vietnam.

Letní škola slovanských a bohemistických studií se v Brně koná od roku 1967

Největší vzrůst zájmu o kurz byl podle Rusinové po roce 1989. V posledních deseti letech se podle organizátorů počet zájemců výrazně nemění, ale v posledních letech na mnoha zahraničních univerzitách skončila výuka češtiny a nahradila ji především ruština.

V Brně dnes končí další akce pro zahraniční češtináře - bohemistický seminář navazující na překladatelskou soutěž o Cenu Suzanny Roth. Znalci češtiny se letos v soutěži museli utkat s nelehkým zadáním: překladem úryvku prozaické prvotiny spisovatelky Anny Bolavé Do tmy.

"Proniknout do tajů češtiny, do její literatury, je spojeno s námahou, kázní, trpělivostí, s velkými počátečními překážkami… Ale na cestě k vrcholu lze objevit nevídané bohatství jazyka, precizní vyjadřování, něžnost, schopnost vyjádřit jazykovou emocionalitu a krásu myšlení," uvedla členka poroty Hana Sodeyfiová.