Letos v zimě jsi znovu vyrazila do Emirátů.
Táta v Emirátech pracoval asi 10 let. Když jsem tam byla minule, firma ho zrovna poslala do Qataru, takže jsme se viděli jen jeden víkend. Tato moje poslední cesta se líbila kamarádům, tak jsem je tam vzala. Nakonec nás bylo celkem třináct. Někteří přiletěli později, jiní odlétali dříve. Na všechny důležité věci jsme tedy měli jen společné čtyři dny, takže to byl tak trochu maraton.

Co všechno jste stihli?
Byli jsme všude tam, kam se musíte podívat, když jedete do Emirátů. Pro ubytování jsem vybrala Sharjah, kde je to více autentické a poměrně nakloněné nočnímu životu. Kvůli jarním prázdninám jsme jeli v únoru. Stihli jsme poslední den festivalu světel v Sharjah. Všude kolem hlavní ulice byly nasvícené budovy i mešity, na některé byly promítány světelné projekce.

Ilustrační foto.
Většina stran podpoří nadstandardy, některé poplatky v nemocnici

A co dalšího jste viděli?
V Dubaji to byla nejvyšší budova světa Burj Khalifa, dále trh Jumeira Souq a uměle vytvořený poloostrov ve tvaru palmy s překrásným hotelem. V největším obchodním domě světa Dubai mall jsme obdivovali akvárium, kostru dinosaura a tančící fontánu. V Mall of Emirates zase sjezdovku. V části Deira nás uchvátilo tržiště s kořením, látkami a oblečením. V Sharjah jsme si udělali piknik v Al Majaz parku, navštívili muzeum Sharjah Forth (Al Hisn) i Central Souq. To je tržiště, kde je například dlouhá chodba jen s obchůdky se zlatem, dále tam najdete všechno možné zboží. V jeho blízkosti se nachází další trh – dvě obří haly s rybami i nejrůznějším ovocem a zeleninou.

To zní velmi lákavě.
Ano, nakoupili jsme v obou halách. Je fajn, že když si koupíte ovoce a chcete ho hned sníst, tak vám ho umyjí, případně naporcují. Během další procházky po Sharjah jsme navštívili i trh s ptáky a se zvířaty.

Kam dál jste se vypravili?
Jedno odpoledne jsme strávili na desert safari. Vyvezli nás v off roadech po dunách do osady v poušti, kde byl kulturní program a tradiční večeře. Čekání na program si někteří z nás zkrátili tancem. Rázem jsme se stali největší atrakcí pro čínské turisty, někteří se k nám přidali a pak se s námi asi hodinu průběžně fotili. Asi se jim líbila naše spontánnost. Dokonce jsme od nich dostali i nějaké rýžové tyčinky.

Egyptské vojenské jednotky. Ilustrační foto
Egypt vynesl 28 rozsudků smrti za atentát na generálního prokurátora Barakáta


Lišily se nějak tvé cesty?
Tentokrát jsem byla bez dětí. Kromě muzeí, jejichž návštěva je s dětmi trochu náročnější, to byla většinou stejná místa.

Zaznamenala jsi rozdíly?
Od mé první návštěvy asi před deseti lety ubylo hodně jeřábů a přibylo hodně budov. Také mezi tím dostavěli nejvyšší budovu světa. Zaujalo mě, že přibyly odpadkové koše na tříděný odpad. Dokonce jsem viděla i kontejnery na oblečení pro nemajetné. V některých supermarketech byla místa, která fungují jako potravinové mikrobanky pro lidi bez prostředků. Skvělá věc.

Jaký byl tvůj nejzajímavější zážitek?
Opět to byla tančící fontána. Ta naprosto úžasná souhra hudby a pohybu vody, jež doslova tančí, bere dech. To prostě musí vidět všichni návštěvníci Dubaie. Každý si jistě najde svou oblíbenou skladbu. Pro mě bylo dokonalé spojení fontány s úvodní melodií ze Sedmi statečných.

Následky bombardování, Sýrie
Rusko tvrdí, že se dohodlo se syrskými rebely na zřízení bezpečné zóny
Ilustrační foto.
Tohle nám nedělejte. 10 věcí, které spolehlivě naštvou každého nadšence do aut

Tohle je varování. Ale co bys naopak doporučila?
Určitě doporučuji ochutnat ovocné koktejly a šejky, jsou sice s mlékem, ale stojí za to. Dál samozřejmě tradiční arabskou kuchyni. A pokud budete mít možnost, tak i pákistánskou nebo indickou. Ale tam je nutno počítat s vysokou pálivostí.

Ty sis udělala výlet i do Kuala Lumpur.
To byl nápad mého táty. Letěla jsem já, on a kamarád Kuba. Odskočili jsme si tam asi na 4 dny, ale cesta zabrala spoustu hodin. Malajsie je také muslimská země, ale je to tam dost jiné než v Emirátech. Chudší, ale přirozenější.

A samotné hlavní město?
Ve městě bylo dost zeleně a bylo tam výrazně tepleji. Viděli jsme Petronas Twin Towers, užili si vyhlídku z výšky 276 metrů v Menara Kuala Lumpur, o patro níž jsme byli v restauraci Atmosphere 360.

To muselo být něco.
Seděli jsme u okna, jedli dobroty a kochali se výhledem do všech stran. Restaurace je otáčivá, takže za hodinu můžete shlédnout celé město, aniž byste vstali od stolu. Za zmínku stojí určitě i krásné Sultan Abdul Samad Building, kde se nyní nachází ministerstvo informatiky, komunikace a kultury. A také Merdeka square s rozlehlým trávníkem. Tam si můžete udělat piknik a kochat se památkami kolem sebe.

Co jste viděli za památky?
Navštívili jsme také čínský chrám Thean Hou Temple. Budovy jsou bohatě zdobené a ověšené stovkami červených lampiónů různých velikostí. V zahradě jsou sochy všech čínských znamení zvěrokruhu. V chrámu můžete zapálit svíčku nebo dostat odpovědi na své otázky pomocí speciálních tyčinek. Ano, vyzkoušela jsem, a odpovědi na obě moje otázky mě potěšily.

Určitě jste zabrousili i do místních restaurací.
Večer jsme chodili jíst do ulice Jalan Petang. Je plná bister a stánků s nejrůznějšími tradičními pokrmy, dobrotami a ovocem. Velmi oblíbený je durian, místními nazývaný jako král ovoce. Dlouho jsem sbírala odvahu to ochutnat. Neumíte si představit, jak to zapáchá. Asi by se to dalo přirovnat k navlhlým ponožkám vojáka, které nosil týden v tahu v kanadách. Dost podobně to i chutná. Až po několikátém soustu jste schopni zachytit i jinou chuť. Sladkou s příchutí cibule. Je možné, že tomuto ovoci dám ještě jednou šanci, ale jsem si téměř jistá, že nebude patřit mezi moje favority.

Donald Trump
"Je to hanebné," řekl bývalý šéf CIA na adresu jednání Donalda Trumpa