Radnice podpoří vznik nového pavilonu 60 miliony korun. „Uhradíme podstatnou část nákladů, které dosáhnou výše 70 milionů korun. Souhlasíme z několika důvodů. Chápeme, že pro záchranu slonů afrických je potřeba udělat maximum, zároveň si uvědomujeme, že tato zvířata jsou pro návštěvníky velmi atraktivní," uvedl primátorův náměstek Bedřich Landsfeld (STAN).

Zlínská zahrada nyní chová tři samice slona afrického, dvě z nich jsou v reprodukčním věku. Pokud by ve Zlíně prostory pro porod slůňat v nejbližších letech nevznikly, reálně by hrozilo, že by je Evropská asociace zoologických zahrad nechala převézt do jiného zařízení, kde by mohly mláďata porodit, podotkl mluvčí. „Zlínská zoo by tak ztratila nejen atraktivní zvířata, ale zároveň by byla narušená její koncepce geografického členění areálu," uvedl primátor Miroslav Adámek (STAN). Ošetřovatelé se slonicemi již od začátku letošního roku cvičí, aby si zvykly na manipulaci a v budoucnu mohly být uměle oplodněny.

Nový pavilon by měl stát na nedávno získaných pozemcích ve směru na Lukov o rozloze 20 hektarů. „Sloninec zabere osm hektarů, což umožní zde chovat až osm zvířat. V odchovné stanici bude několik porodních boxů a pískové podloží," uvedl Dvořák.

Vznikne zde také safari, kterým budou návštěvníci projíždět v malých nákladních autech a v lodích. Trasa je zavede nejen k výběhům, ale i přímo do nich. Počítá se také se vznikem kempu se stany.

Zlínská zahrada patří dlouhodobě mezi desítku nejnavštěvova­nějších míst v České republice, mezi zoologickými zahradami jí patří druhé místo za pražskou zoo. Loni zlínská zahrada přivítala rekordních 585.000 lidí, o více než 100.000 více než v roce 2013. Návštěvníky loni lákala zejména nově otevřená expozice Zátoka rejnoků, ve které mohou lidé rejnoky i nakrmit a pohladit. „Obrovský efekt bude mít i slůně, pokud se u nás narodí," uvedl ředitel zoo Roman Horský.