VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Poznávejte země i prostřednictvím jejich kuchyně

I když se dovolená v zahraničí kvůli oslabení české koruny vůči euru oproti loňsku trochu prodraží, určitě si najděte čas a prostředky ochutnat místní kulinářské speciality. A až se vám po nich po návratu zasteskne, uvařite si je podle našich receptů.

10.7.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Češi se postupně zbavují nálepky paštikářů, kterou nám v zahraničí přisoudili. Právě omezené prostředky byly příčinou, že se vybavili na cestu či dokonce pobyt zásobami z domova, aby jim zbylo na vlastní cestování.

Nejde přitom o přehnanou šetrnost, kterou jsou ve světě proslulí třeba turisté z Holandska.

Však také, když to finanční poměry jenom trošku dovolí, český turista rád zajde do „domorodé“ hospůdky, aby ochutnal místní speciality a srovnal místní pivo s českým.

Zaplavat si v moři, vylézt na kopec, zalyžovat si na pořádných sjezdovkách, navštívit památky, muzea a galerie či jen tak polehávat někde u moře, to je pochopitelně základ mezinárodní turistiky.

V zahraničí ale hledáte především to, co doma nemáte. Okusit i místní speciality k takovému poznání určitě patří.

Nemusíte jimi být nadšeni, ale nedat si v Řecku třeba pravé tzatziky, v Irsku stew, v Polsku bigos, v Portugalsku nějakou z variant bacalao, v Holandsku hutspot, ve francouzském Alsasku choucrout, ve Španělsku paellu či chorrizo, v Maďarsku perkelet nebo halászlé a v Egyptě třeba humus znamená připravit se o velký zážitek a pochopení navštívené země.

Jenom těch variant bramborových salátů nebo různých knedlíků a pseudoknedlíků, vývarů a úprav masa, co můžete na svých cestách objevit a ochutnat.

Každá země se totiž chlubí nejenom památkami, přírodou, kulturou a tradicemi, ale také svou kuchyní. Platí nejenom staré známé jiný kraj, jiný mrav, ale i co region, to jiné speciality. Například Francie, Itálie či Španělsko jsou natolik rozlehlé, že zde nenajdete nějakou celonárodní kuchyni, ale každá oblast má své vyhlášené speciality. O nich pochopitelně domorodci tvrdí, že nic lepšího na světě k ochutnání nedostanete.

K jídlům samozřejmě patří i místní nápoje. Pivo máme sice většinou lepší, ale třeba domácí víno rozhodně stojí za ochutnání, protože svou vůní a chutí patří ke krajině stejně jako lidé, kteří ho pěstují a připravují.

Recepty ze světa

Když se vám zasteskne po dovolené, přivolejte si ji ve vzpomínkách některým z našich receptů.

Řecko – tzatziki

1 lžíce bílého vinného octa,
sůl, mletý pepř,
2 stroužky česneku,
1 lžíce směsi koření tzatziki,
1 lžíce olivového oleje,
250 g hustého bílého jogurtu,
1 velká salátová okurka, kopr

Připravíme zálivku z octa, soli, pepře, prolisovaného česneku, koření tzatziki a postupně do ní zašleháme olivový olej. Zálivku postupně vmícháváme do jogurtu. Okurku nastrouháme na nudličky a postupně vmícháváme do jogurtu. Necháme v chladu odležet a podáváme s opečeným chlebem.

Norsko – salát z matjesů

3 matjesy, 300 ml mléka,
300 ml vody, 2 cibule,
2 lžíce nakrájeného kopru,
100 ml octa, 1 lžíce cukru,
3 bobkové listy,
pět zrnek černého pepře, křen,
1 mrkev

Matjesy (slanečky) namočíme na šest hodin do mléka s vodou. Potom je vykostíme a zbavíme kůže, osušíme a nakrájíme na kousky, které dáváme do mísy a prokládáme je nakrájenou cibulí.

Svaříme ocet s cukrem, bobkovým listem a pepřem, nakrájenou mrkví a křenem. Necháme vychladnout a zalijeme tím matjsey. Promícháme s nadrobno nakrájeným koprem a necháme dva dny marinovat.

Itálie – carpaccio

Světově oblíbená pochoutka vznikla v Benátkách.

400 g svíčkové,
2 lžíce panenského olivového oleje, sůl, mletý bílý pepř,
hoblinky parmezánu,
nakrájené bylinky na naložení a ozdobu

Očištěné maso potřeme olivovým olejem s pastou z pepře, soli a bylinek. Zabalíme do fólie a dáme na 24 hodin odležet do ledničky. Potom maso nakrájíme na takřka průhledné plátky, posypeme hoblinkami parmezánu, ozdobíme snítkou petržele a citronem.

Bělorusko – šči

500 g předního hovězího,
sůl, 1,5 l vody, 500 g bílého zelí,
3 brambory, 10 zrnek pepře,
5 zrnek nového koření,
3 bobkové listy, 2 lžíce másla,
30 g kořenové zeleniny, 1 tuřín,
4 rajčata, 1/2 pórku,
citronová šťáva, petrželka, šťovík, zakysaná smetana

Maso dáme do studené vody a zvolna vaříme asi dvě hodiny. Přidáme zelí, koření a na kostičky nakrájené brambory. Na másle osmahneme nakrájenou kořenovou zeleninu a tuřín, přidáme do polévky a vaříme asi 30 minut. Ke konci přidáme nakrájená rajčata a pórek, mírně povaříme, přidáme maso nakrájené na kostičky a dochutíme citronovou šťávou, nakrájenou petrželkou a šťovíkem. Polévku podáváme se zakysanou smetanou.

Maďarsko – halászlé

800 g různých sladkovodních
ryb (fogoš, cejn, lín, kapr, maréna),
2 lžíce sádla, 2 cibule,
4 stroužky česneku,
2 lžičky sladké mleté papriky,
1,5 l vody, sůl, 200 g kořenové zeleniny, 1/2 pórku, 2 feferonky,
5 zrnek pepře a nového koření,
2 rajčata, petrželka

Ryby očistíme, zbavíme páteře, hlavy, ploutví a ocasu a naporcujeme je. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Odstavíme, přidáme papriku, zalijeme vodou a vrátíme na plotnu, osolíme, přidáme ryby, na nudličky nakrájenou zeleninu, pórek, feferonky, koření, nakrájená rajčata a petrželku. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme asi dvě hodiny, nemícháme, aby se maso nerozpadlo, jenom hrncem občas zatřeseme.

Polsko – flaczki

Pokud očekáváte flíčky, nenechte se mýlit. Jde o hovězí dršťky.

3 lžíce másla,
2 lžíce hladké mouky,
300 ml vývaru z drštěk,
250 g kořenové zeleniny, pepř, muškátový květ, hřebíček, mletý zázvor,
1 kg uvařených drštěk, sůl,
petrželka, 100 g tvrdého sýra

Ze dvou lžic másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem a dobře promícháme. Na zbylém másle osmahneme nakrájenou zeleninu a přidáme s kořením do omáčky, kterou vaříme asi 20 minut.

Přidáme uvařené nakrájené dršťky, osolíme a přidáme nakrájenou petrželku. Podáváme posypané nastrouhaným sýrem s vařenými bramborami.

Bulharsko – musaka

2 lžíce oleje,
3 cibule,
600 g mletého vepřového nebo
skopového masa, sůl, pepř,
4 stroužky česneku,
čubrica,
olej na vymazání pekáčku,
300 g čerstvého špenátu,
2 vejce,
250 ml zakysané smetany

Na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a opečeme, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek a čubricu. Pekáček vymažeme olejem a dáváme na něj střídavě maso a spařený špenát. Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě asi 40 minut. Rozmícháme vejce se zakysanou smetanou a zalijeme skoro upečenou musaku a ještě vše chvíli zapékáme.

Slovensko – pagáčky

80 g droždí,
1 lžička krupicového cukru,
50 ml vody,
400 g polohrubé mouky,
250 g škvarků,
4 žloutky,
200 ml smetany,
100 ml bílého vína,
sůl, vejce, tuk

Droždí rozmícháme s cukrem, vlažnou vodou a lžící mouky. Kvásek necháme v teple vykynout. Mouku smícháme s jemně umletými škvarky, žloutky, smetanou, bílým vínem, špetkou soli a vykynutým kváskem a vypracujeme hladké těsto, které na pomoučněném válu třikrát rozválíme

Necháme odpočinout a rozválíme na plát silný asi jeden cm. Vykrájíme z něj kolečka a dáme na tukem vymazaný plech a necháme dvě hodiny kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 20 minut.

Autor: Libor Ševčík

10.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ladislav Okleštěk
6 33

Hejtmanem olomouckého kraje je Okleštěk. Sesazený Košta asi ANO opustí

Ilustrační foto.
6

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

AUTOMIX.CZ

Škoda vážně chystala vlastní pick-up. Neklaplo to. Zatím...

V posledních letech se několikrát objevily zprávy, že Škoda zvažuje výrobu pick-upu. Nejčastěji se přitom hovořilo o vlastní verzi Volkswagenu Amarok. Nyní se ukazuje, že na těchto informacích opravdu něco bylo.

Filipínští islamisté sťali uneseného Němce, nedostali výkupné

Filipínská teroristická skupina Abu Sayyafa zavraždila sedmdesátiletého německého rukojmího, což ukazuje dnes zveřejněný videozáznam činu. Smrt svého občana potvrdila a odsoudila vláda v Berlíně. Filipíny označily zločin za barbarský. Muže radikální islamistická organizace unesla loni v listopadu, když se plavil kolem jednoho z ostrovů na jihozápadě Filipín. Jeho devětapadesátiletá partnerka přišla o život už při únosu.

Národní galerie má novou ostrahu. V úterý už bude přístupná expozice

Národní galerie (NG) v Praze dnes uzavřela novou smlouvu o ostraze svých šesti objektů i uměleckých děl se společnostmi G4S a Indus. "Noví dodavatelé od úterý 28. února, kdy se výstavní prostory Národní galerie znovu otevřou pro návštěvníky, zajistí kompletní služby," uvedla NG na webu. Své objekty NG o víkendu uzavřela kvůli sporům s bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies