VYBERTE SI REGION

Poznávejte země i prostřednictvím jejich kuchyně

I když se dovolená v zahraničí kvůli oslabení české koruny vůči euru oproti loňsku trochu prodraží, určitě si najděte čas a prostředky ochutnat místní kulinářské speciality. A až se vám po nich po návratu zasteskne, uvařite si je podle našich receptů.

10.7.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Češi se postupně zbavují nálepky paštikářů, kterou nám v zahraničí přisoudili. Právě omezené prostředky byly příčinou, že se vybavili na cestu či dokonce pobyt zásobami z domova, aby jim zbylo na vlastní cestování.

Nejde přitom o přehnanou šetrnost, kterou jsou ve světě proslulí třeba turisté z Holandska.

Však také, když to finanční poměry jenom trošku dovolí, český turista rád zajde do „domorodé“ hospůdky, aby ochutnal místní speciality a srovnal místní pivo s českým.

Zaplavat si v moři, vylézt na kopec, zalyžovat si na pořádných sjezdovkách, navštívit památky, muzea a galerie či jen tak polehávat někde u moře, to je pochopitelně základ mezinárodní turistiky.

V zahraničí ale hledáte především to, co doma nemáte. Okusit i místní speciality k takovému poznání určitě patří.

Nemusíte jimi být nadšeni, ale nedat si v Řecku třeba pravé tzatziky, v Irsku stew, v Polsku bigos, v Portugalsku nějakou z variant bacalao, v Holandsku hutspot, ve francouzském Alsasku choucrout, ve Španělsku paellu či chorrizo, v Maďarsku perkelet nebo halászlé a v Egyptě třeba humus znamená připravit se o velký zážitek a pochopení navštívené země.

Jenom těch variant bramborových salátů nebo různých knedlíků a pseudoknedlíků, vývarů a úprav masa, co můžete na svých cestách objevit a ochutnat.

Každá země se totiž chlubí nejenom památkami, přírodou, kulturou a tradicemi, ale také svou kuchyní. Platí nejenom staré známé jiný kraj, jiný mrav, ale i co region, to jiné speciality. Například Francie, Itálie či Španělsko jsou natolik rozlehlé, že zde nenajdete nějakou celonárodní kuchyni, ale každá oblast má své vyhlášené speciality. O nich pochopitelně domorodci tvrdí, že nic lepšího na světě k ochutnání nedostanete.

K jídlům samozřejmě patří i místní nápoje. Pivo máme sice většinou lepší, ale třeba domácí víno rozhodně stojí za ochutnání, protože svou vůní a chutí patří ke krajině stejně jako lidé, kteří ho pěstují a připravují.

Recepty ze světa

Když se vám zasteskne po dovolené, přivolejte si ji ve vzpomínkách některým z našich receptů.

Řecko – tzatziki

1 lžíce bílého vinného octa,
sůl, mletý pepř,
2 stroužky česneku,
1 lžíce směsi koření tzatziki,
1 lžíce olivového oleje,
250 g hustého bílého jogurtu,
1 velká salátová okurka, kopr

Připravíme zálivku z octa, soli, pepře, prolisovaného česneku, koření tzatziki a postupně do ní zašleháme olivový olej. Zálivku postupně vmícháváme do jogurtu. Okurku nastrouháme na nudličky a postupně vmícháváme do jogurtu. Necháme v chladu odležet a podáváme s opečeným chlebem.

Norsko – salát z matjesů

3 matjesy, 300 ml mléka,
300 ml vody, 2 cibule,
2 lžíce nakrájeného kopru,
100 ml octa, 1 lžíce cukru,
3 bobkové listy,
pět zrnek černého pepře, křen,
1 mrkev

Matjesy (slanečky) namočíme na šest hodin do mléka s vodou. Potom je vykostíme a zbavíme kůže, osušíme a nakrájíme na kousky, které dáváme do mísy a prokládáme je nakrájenou cibulí.

Svaříme ocet s cukrem, bobkovým listem a pepřem, nakrájenou mrkví a křenem. Necháme vychladnout a zalijeme tím matjsey. Promícháme s nadrobno nakrájeným koprem a necháme dva dny marinovat.

Itálie – carpaccio

Světově oblíbená pochoutka vznikla v Benátkách.

400 g svíčkové,
2 lžíce panenského olivového oleje, sůl, mletý bílý pepř,
hoblinky parmezánu,
nakrájené bylinky na naložení a ozdobu

Očištěné maso potřeme olivovým olejem s pastou z pepře, soli a bylinek. Zabalíme do fólie a dáme na 24 hodin odležet do ledničky. Potom maso nakrájíme na takřka průhledné plátky, posypeme hoblinkami parmezánu, ozdobíme snítkou petržele a citronem.

Bělorusko – šči

500 g předního hovězího,
sůl, 1,5 l vody, 500 g bílého zelí,
3 brambory, 10 zrnek pepře,
5 zrnek nového koření,
3 bobkové listy, 2 lžíce másla,
30 g kořenové zeleniny, 1 tuřín,
4 rajčata, 1/2 pórku,
citronová šťáva, petrželka, šťovík, zakysaná smetana

Maso dáme do studené vody a zvolna vaříme asi dvě hodiny. Přidáme zelí, koření a na kostičky nakrájené brambory. Na másle osmahneme nakrájenou kořenovou zeleninu a tuřín, přidáme do polévky a vaříme asi 30 minut. Ke konci přidáme nakrájená rajčata a pórek, mírně povaříme, přidáme maso nakrájené na kostičky a dochutíme citronovou šťávou, nakrájenou petrželkou a šťovíkem. Polévku podáváme se zakysanou smetanou.

Maďarsko – halászlé

800 g různých sladkovodních
ryb (fogoš, cejn, lín, kapr, maréna),
2 lžíce sádla, 2 cibule,
4 stroužky česneku,
2 lžičky sladké mleté papriky,
1,5 l vody, sůl, 200 g kořenové zeleniny, 1/2 pórku, 2 feferonky,
5 zrnek pepře a nového koření,
2 rajčata, petrželka

Ryby očistíme, zbavíme páteře, hlavy, ploutví a ocasu a naporcujeme je. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Odstavíme, přidáme papriku, zalijeme vodou a vrátíme na plotnu, osolíme, přidáme ryby, na nudličky nakrájenou zeleninu, pórek, feferonky, koření, nakrájená rajčata a petrželku. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme asi dvě hodiny, nemícháme, aby se maso nerozpadlo, jenom hrncem občas zatřeseme.

Polsko – flaczki

Pokud očekáváte flíčky, nenechte se mýlit. Jde o hovězí dršťky.

3 lžíce másla,
2 lžíce hladké mouky,
300 ml vývaru z drštěk,
250 g kořenové zeleniny, pepř, muškátový květ, hřebíček, mletý zázvor,
1 kg uvařených drštěk, sůl,
petrželka, 100 g tvrdého sýra

Ze dvou lžic másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem a dobře promícháme. Na zbylém másle osmahneme nakrájenou zeleninu a přidáme s kořením do omáčky, kterou vaříme asi 20 minut.

Přidáme uvařené nakrájené dršťky, osolíme a přidáme nakrájenou petrželku. Podáváme posypané nastrouhaným sýrem s vařenými bramborami.

Bulharsko – musaka

2 lžíce oleje,
3 cibule,
600 g mletého vepřového nebo
skopového masa, sůl, pepř,
4 stroužky česneku,
čubrica,
olej na vymazání pekáčku,
300 g čerstvého špenátu,
2 vejce,
250 ml zakysané smetany

Na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a opečeme, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek a čubricu. Pekáček vymažeme olejem a dáváme na něj střídavě maso a spařený špenát. Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě asi 40 minut. Rozmícháme vejce se zakysanou smetanou a zalijeme skoro upečenou musaku a ještě vše chvíli zapékáme.

Slovensko – pagáčky

80 g droždí,
1 lžička krupicového cukru,
50 ml vody,
400 g polohrubé mouky,
250 g škvarků,
4 žloutky,
200 ml smetany,
100 ml bílého vína,
sůl, vejce, tuk

Droždí rozmícháme s cukrem, vlažnou vodou a lžící mouky. Kvásek necháme v teple vykynout. Mouku smícháme s jemně umletými škvarky, žloutky, smetanou, bílým vínem, špetkou soli a vykynutým kváskem a vypracujeme hladké těsto, které na pomoučněném válu třikrát rozválíme

Necháme odpočinout a rozválíme na plát silný asi jeden cm. Vykrájíme z něj kolečka a dáme na tukem vymazaný plech a necháme dvě hodiny kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 20 minut.

Autor: Libor Ševčík

10.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Průměrná mzda v ČR se ve 3. čtvrtletí zvýšila na 27.220 Kč

Praha - Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27.220 Kč, tedy o 4,5 procenta. Reálně, po odečtení inflace se lidem výdělek zvýšil o čtyři procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj na růst mezd v mnoha oblastech tlačil nedostatek pracovníků, o které zaměstnavatelé mezi sebou soutěžili. Růst výdělků se shoduje s odhady analytiků.

Případ úplatků Horkého a lobbistky Mrencové se vrací do Chebu

Plzeň - Krajský soud v Plzni zrušil původní verdikt a vrátil případ k novému projednání do Chebu.

Výpravčí, jenž způsobil nehodu v Bavorsku, půjde do vězení

Berlín - Na tři a půl roku do vězení poslal dnes německý soud výpravčího, který v únoru zavinil nejhorší železniční neštěstí v Bavorsku za více než 40 let. Nehoda u obce Bad Aibling si vyžádala 12 mrtvých a téměř 90 zraněných. Muži, který hrál během služby hru na mobilním telefonu, hrozil až pětiletý trest vězení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies