Nový podnikatelský nápad se usídlil v kraji cyklostezek, vína a lázní a před několika dny se stal i lákavým cílem vodních radovánek, kam mohou zamířit celé rodiny či jednotlivci. Díky blízkosti Pálavy, Lednicko-Valtického komplexu a dobré dopravní poloze na trase BrnoMikulovVídeň. Pro návštěvníky z Brna je do Pasohlávek plánována bezplatná kyvadlová autobusová linka.

Jízda do Propasti

Užít si den naplněný zábavou, odpočinkem, ale i adrenalinem sem může denně přijet až osm tisíc návštěvníků. Přeplněných bazénů se ovšem návštěvníci ani tak nedočkají. Celý areál se totiž nachází na šesti hektarech. Sedm vodních ploch má rozlohu tři tisíce metrů čtverečních a dalších tisíc metrů jízdy nabízí tobogány a skluzavky. Asi největším lákadlem pro vyznavače extrémních vodních atrakcí jsou dva venkovní tobogány s příznačnými názvy Propast a Boomerango, které jsou určené pro třímístné raftové čluny. Za zmínku určitě stojí, že tuto zábavu si v Česku vyzkoušíte vůbec poprvé.

Pokud však máte chuť spíš na relaxaci, můžete se posadit do bazénů s geotermální vodou z místního vrtu a teplotou vody 46 °C. A přitom se klidně můžete oddávat pocitu, že pravděpodobně pobýváte na tom samém místě jako kdysi římští vojáci. Právě zde totiž byly skutečné římské lázně, nejstarší lázeňský objekt na našem území.

Oddych i léčba

Zdejší geotermální voda je léčivá a vhodná například k léčbě nemocí pohybového aparátu nebo kožních, ženských a urologických onemocnění. V rozsáhlé relaxační zóně s masážemi a vanovými procedurami se můžete v klidu věnovat pouze sami sobě. Využít se dá devět typů saun, čtyři vířivé bazény, kryokomora či procedury slunečních a římským lázní. Nechybějí dětská hřiště, zábavné programy, bary ani restaurace.

„Projekt nese řadu atributů, které ho činí jedinečným. Ať už se jedná o vodní atrakce první svého druhu u nás, velikost vodní plochy nebo širokou nabídku služeb a doplňkových aktivit. Kvalita je pro nás prvořadá. Reflektujeme nové technologie a chceme návštěvníkům nabídnout to nejlepší na poli vodní zábavy," shrnuje podstatu tohoto podnikatelského záměru Gerhard Walter, provozní ředitel.

Vodní zábavní park vznikl díky podpoře z evropských zdrojů. Jako strategický projekt v oblasti cestovního ruchu má za cíl přispět ke zvýšení návštěvnosti Jihomoravského kraje. Investorem a provozovatelem je brněnská společnost ŽS Real.

Kolik se investovalo

Celkové náklady spojené s projektem v Pasohlávkách činí 1,3 miliardy korun, z toho evropské dotace dosahují asi jednu čtvrtinu. Realizací projektu vzniklo zatím asi sto pracovních míst a za zmínku stojí i fakt, že v rámci výstavby byl odstraněn starý nefunkční objekt, pozůstatek z doby výstavby novomlýnských nádrží.

„Když už hovoříme o novém a starém, musíme zmínit i podobu interiéru, vytvořený s ohledem na historický kontext. Inspirace římskými lázněmi postavenými ve druhém století za vlády císaře Marka Aurelia desátou římskou legií je doplněna dynamickými a atraktivními prvky, které jen podtrhují celkový dojem. Nechybí promítání videosekvencí na stěny, jehož zpracování se ujal scénograf Městského divadla Brno Petr Hloušek," uvádí René Kloos, marketingový ředitel Aqualandu Moravia.

Nová realita

Nový druh audiovizuálního umění do jisté míry boří představy o reálném prostoru. Díky projekci na jakýkoli předmět, stěnu či budovu vytváří novou realitu a zve diváky do netušeného a proměnlivého světa.

Ostatně i tak se mohou zatím jevit další plány investora. Ovšem s jedním velkým rozdílem. Jejich realizaci už nezničí žádný projektor. Na blízkých pozemcích je totiž připraven projekt rozsáhlého ubytovacího komplexu.

VERONIKA NOVÁČKOVÁ