„Svatba a svatební den je součástí života většiny lidí již od nepaměti. V areálu slatiňanského zámku a parku se jich ročně koná kolem 70. Proto jsme se rozhodli této popularity využít a uspořádat výstavu, která zaplní zámecké interiéry květinovou výzdobou a floristickými aranžmá. Místnosti budou doplněny o svatební šaty, historické fotografie a doprovodné texty, které se vážou ke sňatkům bývalých majitelů zámku," přibližuje událost kastelán zámku Jaroslav Bušta.

Na nádvoří návštěvníky přivítá slavnostně ozdobený kočár, do kterého klidně mohla usednout nejedna zasnoubená princezna.

Prakticky všechny interiéry slatiňanského zámku zkrášlí bohatá květinová výzdoba. Jak poznamenává kastelán, vazby z tradičních živých květů i nejmodernějších dekoračních materiálů jsou dílem zkušených zahradnic a nadchnou nejen potenciální nevěsty, ale i všechny milovníky květin a důmyslných aranží.

Místnosti ozdobí ukázky svatebních šatů a informace o tom, jak probíhaly svatby ve šlechtických rodinách v minulých staletích.

„Návštěvníkům také poprvé představíme staré svatební fotografie z historických alb bývalých majitelů. Nejvíc se můžete těšit na zámeckou jídelnu, která bude obohacena o dokonalou repliku téměř metrového svatebního dortu z konce 19. století," uzavírá Bušta. Výstava je součástí zámecké expozice.

Prohlídky se konají od pátku 1. července do neděle 3. července, a to od 9:30 do 17:00.