Cesta těmito vlaky z Paříže do Londýna obvykle trvá dvě a čtvrt hodiny. Kvůli závadě v nadzemní kabelové síti na území Francie zpoždění nabralo až devět hodin, informoval dnes zpravodajský server BBC. Podle serveru CNN stály vlaky mezi Paříží a Londýnem ještě dnes nad ránem.

Celkem prý závada postihla tisíce pasažérů cestující v obou směrech. Někteří si podle BBC stěžovali, že nebyli informováni o důvodech, proč se vlaky zastavily.

První vlak z Londýna do Paříže by měl dnes ráno vyjet včas, následující čtyři spoje ale byly zrušeny. Mluvčí společnosti Eurostar podle CNN uvedla, že firma očekává další zpoždění. Vlaky kvůli poruše v nadzemní kabelové síti nemohou využívat systém pro vysokorychlostní trati a musí jet pomaleji. Kolem poledne by se ale provoz měl vrátit k normálu.

Eurostar provozuje železniční přepravu pod kanálem La Manche mezi Londýnem a Paříží, Londýnem a Bruselem a dalšími evropskými městy. Společnost zahájila provoz v listopadu 1994.

V pondělí se s těžkostmi potýkaly také rychlovlaky TGV na trati v oblasti francouzského Lille, kudy se jezdí i do Bruselu. Husté sněžení tu strhlo v podvečer elektrické vedení a zastavilo tak dopravu těmito rychlovlaky.