VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velvyslanci národní povahy

Seděl jsem v Londýně promrzlý venku před hostincem se studeným pivem v ruce, jelikož kamarád si chtěl zapálit, vytáhl mě ven a my jsme tam zabalení ztvrdli o chlup déle, než bylo snesitelné. Nevím, čím to je, ale mráz v Londýně je vždycky vlezlejší než na kontinentu.

4.2.2009 Přehrát komentář
SDÍLEJ:

Foto:

„Do anglické hospody chodím jenom na pivo, vůbec tady nejím. Londýn ti změní pohled na stravování, protože prakticky vůbec nemusíš vzít typicky anglické jídlo do úst. Je to jako by cizinec v Česku nezašel na jídlo do české hospody. Jenže tady ti to nepřijde divné, protože nabídka restaurací různých národů je nekonečná,“ filozofoval, zatímco mu od úst vycházel hustý bílý dým, za nějž by se nestyděla ani čínská chemička.

Vzpomněl jsem si, že podobné pocity jsem měl v Bruselu, kde rovněž počet cizokrajných restaurací neznal mezí. Tam mě ale nikdy ani nenapadlo, že bych zcela vytěsnil belgickou kuchyni. Absolutní přístup mého kamaráda, který se rozhodl žít několik let v Londýně, měohromil.

Druhého dne jsem seděl v indické restauraci v Soho, úplně sám v celém podniku, kde na druhé straně kmitala a vysedávala celá indická parta, obvykle obsluhující plný podnik. Odtažitost a přitom profesionalita, s jakou se Indové chovali, mě přivedla na myšlenku, že návštěva cizokrajných restaurací má ještě i jiný důvod, než jenom ochutnat různost pokrmů. V Česku to člověk ne vždy zažije, ale ve velkých metropolích se v restauracích etnického typu málokdy vyskytuje někdo jiný než rodilý Ind, Číňan, Ital, Španěl, Řek, Francouz nebo Rus, Japonec, Mexičan.

Málokdy se stane, aby v italském ristorante byli pouze Angličané, pizzu tam dělal Maročan, nebo ve španělské restauraci nebyl alespoň majitel, kuchař a šéf na sále rodilým Španělem. Ve chvíli, kdy japonské sushi připravuje Japonec a francouzské menu doporučuje Francouz, celkové pojetí jídla a celkový dojem z večeře je zcela jiný než v opačném případě: kdy je kuchyně chystaná a podaná jiným národem.

Ne že by Čech neuměl uvařit špagety a usmát se u stolu, rozhodně ale nebude osobitý velvyslanec italské kuchyně v zahraničí, odpovědná osobnost, která půjde s kůží na trh a když vám něco nebude chutnat, můžete vrhnout opovržlivý nebo naštvaný pohled nejen na obsluhu, ale vlastně to bude výčitka vůči celé zemi, která zrodila někoho tak lajdáckého, že nedokázal uvařit něco, co by ji dobře reprezentovalo.

Začal jsem si onu jinakost při stolování v „národních“ nebo etnických restauracích, kterou v metropolích, kterými je Londýn nebo Brusel a Paříž, uvědomovat čím dál silněji, když jsem si onu myšlenku osvojil. Uvědomil jsem si onen rozdíl, když název jídla byl vysloven zcela přesně a správně v daném jazyce a když číšník přesně věděl, co se má dát jako příloha, když uměl doporučit přesně to víno, které je k danému pokrmu ideální, když prohodil repliku o „domácím“ receptu na zákusek nebo o otci a dědovi, kteří vařili stejné věci na druhém konci planety.

Byl to rozdíl obří. Najednou byla restaurace, jídlo, obsluha součástí jednoho velkého národního celku, ať v dobrém nebo ve špatném.

Když si člověk připočte, že dobré anglické jídlo dostane především na venkově ve vnitrozemí a ještě musí dobře vědět, kam má zajít, aby neskončil u pouhého hovězího steaku a fish and chips, nediví se zvídavému Čechovi, že se rád potkává s „velvyslanci“ různých zemí v jejich restauracích a poměřuje jejich um, smysl pro pohostinství a styl.

Napadá mě, že není vůbec špatné, být uznávaným restauračním velvyslancem, který si uvědomuje svou odpovědnost. Je to dobrý osud.

Milan Fridrich

4.2.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Komerční banka

Přechod k jiné bance bude od března snazší

Z kalifornské Vandenbergovy základny odstartovala k letu na oběžnou dráhu raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX.
3 11

SpaceX poletí na Měsíc. Dopraví tam dva pasažéry

Nemocnice se propadají do dluhů. Bez injekcí z krajů by neměly na provoz

/INFOGRAFIKA/ Nemocnice jsou na tom stále hůř, přestože účty pojišťoven bobtnají – jen za poslední dva roky se jejich přebytky navýšily o 11,5 miliardy korun. Kde je problém? Experti tvrdí, že je české zdravotnictví špatně nastaveno.

Obejít EET? Každá sedmá provozovna na Královéhradecku porušila zákon

Neodeslání údajů či nevystavení účtenky. To byly nejčastější prohřešky podnikatelů u elektronické evidence tržeb (EET), na které přišli kontroloři z Finančního úřadu. Ti od prosince do poloviny února udělali 220 kontrol a zjistili 30 pochybení.

Kdo neumí, ten učí? Může to být ale naopak

Ministerstvo školství chce, aby všude před tabulí stáli kvalitní lidé, kteří rozumějí svému oboru a zároveň mají požadované pedagogické vzdělání. Ne vždy se to potkává s realitou. Kvalifikovaných učitelů matematiky, fyziky a chemie je kupříkladu velký nedostatek. Nejde o planý poplach, neboť zatímco před revolucí třeba obor učitelství fyziky na Matematicko-fyzikální fakultě UK absolvovalo na 150 lidí ročně, v posledních letech je to necelá desítka.

Dva měsíce nemoci už vás nezničí. Nemocenská by se měla zvýšit

Dlouhodobě nemocným by v příštím roce mohla stoupnout nemocenská. Zatímco nyní dostávají od 15. dne nemoci dávky ve výši 60 procent vyměřovacího základu bez ohledu na délku choroby, vláda včera navrhla, aby dávky od druhého a poté i od třetího měsíce dlouhodobé nemoci vzrostly. Po měsíci stonání by tak zaměstnanci měli nově dostávat 66 procent vyměřovacího základu, od dvou měsíců dokonce 72 procent.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies