VYBERTE SI REGION

Velvyslanci národní povahy

Seděl jsem v Londýně promrzlý venku před hostincem se studeným pivem v ruce, jelikož kamarád si chtěl zapálit, vytáhl mě ven a my jsme tam zabalení ztvrdli o chlup déle, než bylo snesitelné. Nevím, čím to je, ale mráz v Londýně je vždycky vlezlejší než na kontinentu.

4.2.2009
SDÍLEJ:

Foto:

„Do anglické hospody chodím jenom na pivo, vůbec tady nejím. Londýn ti změní pohled na stravování, protože prakticky vůbec nemusíš vzít typicky anglické jídlo do úst. Je to jako by cizinec v Česku nezašel na jídlo do české hospody. Jenže tady ti to nepřijde divné, protože nabídka restaurací různých národů je nekonečná,“ filozofoval, zatímco mu od úst vycházel hustý bílý dým, za nějž by se nestyděla ani čínská chemička.

Vzpomněl jsem si, že podobné pocity jsem měl v Bruselu, kde rovněž počet cizokrajných restaurací neznal mezí. Tam mě ale nikdy ani nenapadlo, že bych zcela vytěsnil belgickou kuchyni. Absolutní přístup mého kamaráda, který se rozhodl žít několik let v Londýně, měohromil.

Druhého dne jsem seděl v indické restauraci v Soho, úplně sám v celém podniku, kde na druhé straně kmitala a vysedávala celá indická parta, obvykle obsluhující plný podnik. Odtažitost a přitom profesionalita, s jakou se Indové chovali, mě přivedla na myšlenku, že návštěva cizokrajných restaurací má ještě i jiný důvod, než jenom ochutnat různost pokrmů. V Česku to člověk ne vždy zažije, ale ve velkých metropolích se v restauracích etnického typu málokdy vyskytuje někdo jiný než rodilý Ind, Číňan, Ital, Španěl, Řek, Francouz nebo Rus, Japonec, Mexičan.

Málokdy se stane, aby v italském ristorante byli pouze Angličané, pizzu tam dělal Maročan, nebo ve španělské restauraci nebyl alespoň majitel, kuchař a šéf na sále rodilým Španělem. Ve chvíli, kdy japonské sushi připravuje Japonec a francouzské menu doporučuje Francouz, celkové pojetí jídla a celkový dojem z večeře je zcela jiný než v opačném případě: kdy je kuchyně chystaná a podaná jiným národem.

Ne že by Čech neuměl uvařit špagety a usmát se u stolu, rozhodně ale nebude osobitý velvyslanec italské kuchyně v zahraničí, odpovědná osobnost, která půjde s kůží na trh a když vám něco nebude chutnat, můžete vrhnout opovržlivý nebo naštvaný pohled nejen na obsluhu, ale vlastně to bude výčitka vůči celé zemi, která zrodila někoho tak lajdáckého, že nedokázal uvařit něco, co by ji dobře reprezentovalo.

Začal jsem si onu jinakost při stolování v „národních“ nebo etnických restauracích, kterou v metropolích, kterými je Londýn nebo Brusel a Paříž, uvědomovat čím dál silněji, když jsem si onu myšlenku osvojil. Uvědomil jsem si onen rozdíl, když název jídla byl vysloven zcela přesně a správně v daném jazyce a když číšník přesně věděl, co se má dát jako příloha, když uměl doporučit přesně to víno, které je k danému pokrmu ideální, když prohodil repliku o „domácím“ receptu na zákusek nebo o otci a dědovi, kteří vařili stejné věci na druhém konci planety.

Byl to rozdíl obří. Najednou byla restaurace, jídlo, obsluha součástí jednoho velkého národního celku, ať v dobrém nebo ve špatném.

Když si člověk připočte, že dobré anglické jídlo dostane především na venkově ve vnitrozemí a ještě musí dobře vědět, kam má zajít, aby neskončil u pouhého hovězího steaku a fish and chips, nediví se zvídavému Čechovi, že se rád potkává s „velvyslanci“ různých zemí v jejich restauracích a poměřuje jejich um, smysl pro pohostinství a styl.

Napadá mě, že není vůbec špatné, být uznávaným restauračním velvyslancem, který si uvědomuje svou odpovědnost. Je to dobrý osud.

Milan Fridrich

4.2.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Veslařský svět v černém. V Mařaticích pohřbili nadějného veslaře Michala Plocka

Uherské Hradiště – S juniorským mistrem Evropy i mistrem světa dvaadvacetiletým Michalem Plockem se přišly v pondělí 5. prosince rozloučil na jeho poslední cestě zhruba dvě stovky známých, přátel a rodinných příslušníků do obřadní síně hřbitovu v Uherském Hradišti, Mařaticích. Talentovaný veslař a nástupce Ondřeje Synka byl 28. listopadu nalezen mrtvý v loděnici pražské Dukly, za níž vesloval.

CNN: Pražské vánoční trhy jsou mezi desítkou nejlepších na světě

Praha - Mezi desítku nejlepších vánočních trhů na světě zařadila americká televizní stanice CNN tržiště na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Reportér zaměřený na cestování ocenil každodenní otevírací dobu stánků i blízkost obou hlavních tržišť, stejně jako kvalitu zdejších klobás a piva.

K soudu s Čechem v Súdánu přišli i zástupci ambasády EU

Chartúm/Praha - Dnešní soudní stání v Chartúmu s českým misionářem Petrem Jaškem přišli sledovat i zástupci ambasády Evropské unie. Sdělila to česká velvyslankyně v Káhiře Veronika Kuchyňová Šmigolová, jejíž úřad má působnost také pro Súdán. Jašek čelí v africké zemi obvinění z protistátní činnosti a v minulosti se jej zastal Evropský parlament.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies