Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velvyslanci národní povahy

Seděl jsem v Londýně promrzlý venku před hostincem se studeným pivem v ruce, jelikož kamarád si chtěl zapálit, vytáhl mě ven a my jsme tam zabalení ztvrdli o chlup déle, než bylo snesitelné. Nevím, čím to je, ale mráz v Londýně je vždycky vlezlejší než na kontinentu.

4.2.2009
SDÍLEJ:

Foto:

„Do anglické hospody chodím jenom na pivo, vůbec tady nejím. Londýn ti změní pohled na stravování, protože prakticky vůbec nemusíš vzít typicky anglické jídlo do úst. Je to jako by cizinec v Česku nezašel na jídlo do české hospody. Jenže tady ti to nepřijde divné, protože nabídka restaurací různých národů je nekonečná,“ filozofoval, zatímco mu od úst vycházel hustý bílý dým, za nějž by se nestyděla ani čínská chemička.

Vzpomněl jsem si, že podobné pocity jsem měl v Bruselu, kde rovněž počet cizokrajných restaurací neznal mezí. Tam mě ale nikdy ani nenapadlo, že bych zcela vytěsnil belgickou kuchyni. Absolutní přístup mého kamaráda, který se rozhodl žít několik let v Londýně, měohromil.

Druhého dne jsem seděl v indické restauraci v Soho, úplně sám v celém podniku, kde na druhé straně kmitala a vysedávala celá indická parta, obvykle obsluhující plný podnik. Odtažitost a přitom profesionalita, s jakou se Indové chovali, mě přivedla na myšlenku, že návštěva cizokrajných restaurací má ještě i jiný důvod, než jenom ochutnat různost pokrmů. V Česku to člověk ne vždy zažije, ale ve velkých metropolích se v restauracích etnického typu málokdy vyskytuje někdo jiný než rodilý Ind, Číňan, Ital, Španěl, Řek, Francouz nebo Rus, Japonec, Mexičan.

Málokdy se stane, aby v italském ristorante byli pouze Angličané, pizzu tam dělal Maročan, nebo ve španělské restauraci nebyl alespoň majitel, kuchař a šéf na sále rodilým Španělem. Ve chvíli, kdy japonské sushi připravuje Japonec a francouzské menu doporučuje Francouz, celkové pojetí jídla a celkový dojem z večeře je zcela jiný než v opačném případě: kdy je kuchyně chystaná a podaná jiným národem.

Ne že by Čech neuměl uvařit špagety a usmát se u stolu, rozhodně ale nebude osobitý velvyslanec italské kuchyně v zahraničí, odpovědná osobnost, která půjde s kůží na trh a když vám něco nebude chutnat, můžete vrhnout opovržlivý nebo naštvaný pohled nejen na obsluhu, ale vlastně to bude výčitka vůči celé zemi, která zrodila někoho tak lajdáckého, že nedokázal uvařit něco, co by ji dobře reprezentovalo.

Začal jsem si onu jinakost při stolování v „národních“ nebo etnických restauracích, kterou v metropolích, kterými je Londýn nebo Brusel a Paříž, uvědomovat čím dál silněji, když jsem si onu myšlenku osvojil. Uvědomil jsem si onen rozdíl, když název jídla byl vysloven zcela přesně a správně v daném jazyce a když číšník přesně věděl, co se má dát jako příloha, když uměl doporučit přesně to víno, které je k danému pokrmu ideální, když prohodil repliku o „domácím“ receptu na zákusek nebo o otci a dědovi, kteří vařili stejné věci na druhém konci planety.

Byl to rozdíl obří. Najednou byla restaurace, jídlo, obsluha součástí jednoho velkého národního celku, ať v dobrém nebo ve špatném.

Když si člověk připočte, že dobré anglické jídlo dostane především na venkově ve vnitrozemí a ještě musí dobře vědět, kam má zajít, aby neskončil u pouhého hovězího steaku a fish and chips, nediví se zvídavému Čechovi, že se rád potkává s „velvyslanci“ různých zemí v jejich restauracích a poměřuje jejich um, smysl pro pohostinství a styl.

Napadá mě, že není vůbec špatné, být uznávaným restauračním velvyslancem, který si uvědomuje svou odpovědnost. Je to dobrý osud.

Milan Fridrich

4.2.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sucho v posledních letech trápí především zemědělce.
3 7

Sucho ohrožuje polovinu Česka. Stát již utratil 22 miliard

Zakladatel Flixbusu André Schwämmlein
6

Radši více místa, než mizerná káva, říká ke konkurenci zakladatel FlixBusu

Brašna by měla vážit 10 procent z hmotnosti dítěte, říká odborník

/ROZHOVOR, INFOGRAFIKA/ Nevhodný výběr školní brašny a její nesprávné nošení může mít vážné následky pro držení těla, varuje Vladan Toufar, prezident Unie fyzioterapeutů České republiky.

Dieselové Porsche Cayenne ve Švýcarsku už majitelé nepřihlásí, kvůli skandálu

Federální silniční úřad (FEDRO) švýcarské konfederace rozhodl, že v zemi již nebude povolené registrovat nové vozy SUV Porsche Cayenne s naftovým motorem. Je to jen další důsledek emisního skandálu, který vypukl v roce 2015.

AKTUALIZOVÁNO

Policie zastřelila hledaného teroristu z Barcelony. Měl na sobě atrapu výbušnin

Španělští policisté oznámili, že dopadli nebezpečného pachatele, který měl na těle sebevražedný pás. Policie potvrdila, že se jedná o hledaného 22letého Maročana Younese Abouyaaquouba. Ten minulý týden vjel dodávkou v Barceloně do davu, celkem připravil o život patnáct lidí.

Režisér Tomáš Svoboda: Svatba je pro mne takový divně kostýmovaný mejdan

/ROZHOVOR/ Režisér a scenárista Tomáš Svoboda působí jako recesista, kterému není nic svaté – když například v televizním Dobrém ránu propagoval obnovenou premiéru své drsné inscenace Popcorn, s vážnou tváří před kamerami tvrdil, že k přezkoušení titulu došlo proto, že všichni hlavní představitelé byli během repríz omylem postříleni. Se stejnou „neuctivostí“ vůči autoritám režíroval i své politické kabarety.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení