VYBERTE SI REGION

Věčně zakomplexovaní čeští turisté

Během své letošní dovolené jsem tak trochu s překvapením zjistila, že Češi nad padesát se chovají v cizině pořád stejně jako kdysi před rokem 1989. Jako by komplexy starší generace byly už nevykořenitelné.

6.10.2008 3
SDÍLEJ:

Foto:

Jako bychom si nedovedli přepočítat v současném kurzu koruny, že káva za jedno euro, sendvič za dvě padesát a lahev vína za tři už pro nás opravdu nejsou drahé. Do hlubin duší a snad dokonce až do genů se nám totiž zadřelo, že v cizině jsme úplní chudáci, musíme škudlit a stravovat se z vlastních zásob.

Vzpomínám si, jak žalostná byla situace českých turistů za dob totality, a to – kupodivu – i při cestách do bratrských socialistických zemí. Množství peněz, které si člověk mohl vyměnit dokonce i před cestou do takového Bulharska, bylo mizivé, a dohled celníků třeba i nad tím, co jsme si dováželi z NDR, byl velmi důsledný a přísný.

S rodiči jsme o prázdninách v šedesátých letech jezdili do bulharských kempů a rozumělo se samo sebou, že jsme se tam stravovali z vlastních zásob – dodnes si vybavuju jídelníček složený z knackebrotů, sušenek, tavených sýrů a lančmítů. Jen občas jsme si koupili místní ovoce a zcela svátečně zašli do místní restaurace. Asi to ani jinak nešlo.

Ale dneska? Zajímalo by mě, kolik ušetří průměrná rodina „paštikářů“, pašující do Chorvatska masné a mléčné výrobky. Nechci tím říct, že by museli pořád chodit do restaurací, ale že se v chorvatských obchodech a na tržištích dá patrně nakoupit jídlo, které bude cenově srovnatelné s naším.

Letos jsem byla se zájezdem v karavanovém kempu na Azurovém pobřeží. Myslím, že Francie patří spíš k dražším zemím, ale jídlo v místní samoobsluze nebo v bufetu na pláži bylo jen maličko dražší než potraviny, které si koupíte u nás. Úplně v pohodě jste se mohli živit z takových deseti euro za den, a pokud byste pořád chodili do restaurací, pak by to bylo dvakrát až třikrát víc.

Čeští turisté se ale až křečovitě přidržovali svých dvacet třicet let starých zvyklostí. V karavanu jsem bydlela se čtyřmi Češkami starší generace, které při příjezdu přecpaly lednici českým mletým masem, kuřecími stehny, českými sýry a dokonce českým chlebem. Když jsme poslední den ráno musely karavan vyklidit, mé spolubydlící řešily problém, kde si tedy uvaří kafe. Jedna si ze zoufalství nalila právě uvařenou rozpustnou kávu do plastové lahve od českého kefíru a celkem právem se obávala, že nápoj bude nepříjemně načichlý, ale jít si koupit kávu do bufetu u pláže? Nikdy.

Cestovka, která zájezd pořádala, nabízela stravování v místní české restauraci. Polopenze vyšla zhruba na třináct eur denně, za což si člověk mohl v pohodě dopřávat místní skvělé francouzské potraviny. Lidé si sice stěžovali, že jim v české restauraci předkládají jednotvárnou a nechutnou stravu, ale zároveň byli podivně vděční, že je o ně postaráno.

Určitě v tom hraje roli jakýsi psychický blok: hrůza z toho muset si nakoupit v cizím jazyce, strach ze zkoušení nových věcí, tíhnutí k těm osvědčeným, k tomu, aby všechno bylo pokud možno „hezky česky“. Proč ti lidé cestují? Nechci jim křivdit, asi z toho něco mají: sluníčko, pláž, moře. Jenže se úplně zbytečně připravují o spoustu kulinářských požitků.

Je to jen jazyková bariéra, která u starší generace nepochopitelně přetrvává i po devatenácti letech, kdy si lidé mohli brousit jazyky? Nebo je to i bariéra psychická, jakási zakřiknutost a konzervativismus, které nám Čechům nedovoluje ponořit se hlouběji do světa navštívené země?

EVA HAUSEROVÁ, autorka je spisovatelka a publicistka

6.10.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tři lidské životy si vyžádala vážná dopravní nehoda, k níž došlo v pátek kolem půl šesté ráno na železničním přejezdu ve Vejprnicích.
AKTUALIZOVÁNO
16 10

Tragické ráno. Na Plzeňsku zemřeli při srážce auta a vlaku tři lidé

Sídlo na prodej v kalifornském Bel Air.
8

Tohle je nejdražší dům na prodej v USA. V ceně jsou auta za 770 milionů

AKTUALIZOVÁNO

V italském hotelu zavaleného lavinou našli šest živých. Pátrání pokračuje

Italští záchranáři dál pátrají v troskách hotelu Rigopiano na úpatí pohoří Gran Sasso po obětech laviny, která tento objekt ve středu zavalila v důsledku zemětřesení. A podle italských médiií narazili na přeživší, zatím je ale ještě nevyprostili. Požádali však o další pomoc a vrtulníky. Ty už vzlétly z nedalekého přímořského města Pescara a vezou k místu přikrývky a záchranný materiál.  

Boj o Harrachov. Jansta se zlobí na lži v České televizi

Harrachov - Vzpomínáte? Tady pod můstkem slavil úspěšný skokan na lyžích Pavel Ploc. Hned vedle zase udělala první krůčky biatlonistka Eva Puskarčíková. Teď ale Harrachov poutá pozornost jinak. Krkonošské středisko má problém.

Nejbohatší startupisté v Indii chtějí kapitál, ale ne americkou konkurenci

Zakladatelé největších indických technologických startupových firem Flipkart a Ola, kteří soupeří s americkými konkurenty Amazon a Uber, chtějí, aby byli v zemi ochráněni před americkou konkurencí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies