VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Věčně zakomplexovaní čeští turisté

Během své letošní dovolené jsem tak trochu s překvapením zjistila, že Češi nad padesát se chovají v cizině pořád stejně jako kdysi před rokem 1989. Jako by komplexy starší generace byly už nevykořenitelné.

6.10.2008 3
SDÍLEJ:

Foto:

Jako bychom si nedovedli přepočítat v současném kurzu koruny, že káva za jedno euro, sendvič za dvě padesát a lahev vína za tři už pro nás opravdu nejsou drahé. Do hlubin duší a snad dokonce až do genů se nám totiž zadřelo, že v cizině jsme úplní chudáci, musíme škudlit a stravovat se z vlastních zásob.

Vzpomínám si, jak žalostná byla situace českých turistů za dob totality, a to – kupodivu – i při cestách do bratrských socialistických zemí. Množství peněz, které si člověk mohl vyměnit dokonce i před cestou do takového Bulharska, bylo mizivé, a dohled celníků třeba i nad tím, co jsme si dováželi z NDR, byl velmi důsledný a přísný.

S rodiči jsme o prázdninách v šedesátých letech jezdili do bulharských kempů a rozumělo se samo sebou, že jsme se tam stravovali z vlastních zásob – dodnes si vybavuju jídelníček složený z knackebrotů, sušenek, tavených sýrů a lančmítů. Jen občas jsme si koupili místní ovoce a zcela svátečně zašli do místní restaurace. Asi to ani jinak nešlo.

Ale dneska? Zajímalo by mě, kolik ušetří průměrná rodina „paštikářů“, pašující do Chorvatska masné a mléčné výrobky. Nechci tím říct, že by museli pořád chodit do restaurací, ale že se v chorvatských obchodech a na tržištích dá patrně nakoupit jídlo, které bude cenově srovnatelné s naším.

Letos jsem byla se zájezdem v karavanovém kempu na Azurovém pobřeží. Myslím, že Francie patří spíš k dražším zemím, ale jídlo v místní samoobsluze nebo v bufetu na pláži bylo jen maličko dražší než potraviny, které si koupíte u nás. Úplně v pohodě jste se mohli živit z takových deseti euro za den, a pokud byste pořád chodili do restaurací, pak by to bylo dvakrát až třikrát víc.

Čeští turisté se ale až křečovitě přidržovali svých dvacet třicet let starých zvyklostí. V karavanu jsem bydlela se čtyřmi Češkami starší generace, které při příjezdu přecpaly lednici českým mletým masem, kuřecími stehny, českými sýry a dokonce českým chlebem. Když jsme poslední den ráno musely karavan vyklidit, mé spolubydlící řešily problém, kde si tedy uvaří kafe. Jedna si ze zoufalství nalila právě uvařenou rozpustnou kávu do plastové lahve od českého kefíru a celkem právem se obávala, že nápoj bude nepříjemně načichlý, ale jít si koupit kávu do bufetu u pláže? Nikdy.

Cestovka, která zájezd pořádala, nabízela stravování v místní české restauraci. Polopenze vyšla zhruba na třináct eur denně, za což si člověk mohl v pohodě dopřávat místní skvělé francouzské potraviny. Lidé si sice stěžovali, že jim v české restauraci předkládají jednotvárnou a nechutnou stravu, ale zároveň byli podivně vděční, že je o ně postaráno.

Určitě v tom hraje roli jakýsi psychický blok: hrůza z toho muset si nakoupit v cizím jazyce, strach ze zkoušení nových věcí, tíhnutí k těm osvědčeným, k tomu, aby všechno bylo pokud možno „hezky česky“. Proč ti lidé cestují? Nechci jim křivdit, asi z toho něco mají: sluníčko, pláž, moře. Jenže se úplně zbytečně připravují o spoustu kulinářských požitků.

Je to jen jazyková bariéra, která u starší generace nepochopitelně přetrvává i po devatenácti letech, kdy si lidé mohli brousit jazyky? Nebo je to i bariéra psychická, jakási zakřiknutost a konzervativismus, které nám Čechům nedovoluje ponořit se hlouběji do světa navštívené země?

EVA HAUSEROVÁ, autorka je spisovatelka a publicistka

6.10.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 150 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila třípatrová turistická loď s přibližně 150 pasažéry.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies