Do Kamenice nad Lipou se dá dostat romantickým úzkorozchodným vláčkem, který jezdí na trati mezi Jindřichovým Hradcem a Obrataní. Od zastávky je to do centra městečka kus cesty, a tak se po příchodu na náměstí prvně zastavuji v místním hostinci. Doplňuji zásoby ve svém bříšku a pak vyrážím vzhůru na zámek, kde už mě netrpělivě vyhlíží šéf městských kulturních zařízení, která částečně spravují i kamenický zámek, Petr Pech.

Lípa stará 800 let

Nejprve se dozvídám něco málo z historie zámku. „Původní hrad ze 13. století byl několikrát přestavován. Prvně v polovině 16. století a znovu v letech 1580 - 1583. Další změnu provedl počátkem 19. století, F. Rilke, děd známého básníka R. M. Rilkeho. Konečnou podobu zámek dostal v letech 1839 - 1842. Při této přestavbě ztratil renesanční charakter,"vysvětluje Pech.
V letech 1945-1998 v zámku fungovala dětská ozdravovna, poté přešel do správy Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, které zde mělo uchovávat své sbírky. Část zámku si nakonec pronajalo město pro kulturní účely.

Okolo zámku se rozkládá anglický park, jehož dominantou je lípa stará více než 800 let, podle níž Kamenice dostala i svůj název. Její stáří je už znát, přesto, nebo právě proto, si zachovává svůj majestát.

Výhoda nešikovnosti

V parku se hned zapojuji do aktivit souvisejících s Hračkobraním. Vyzkouším si, jak se sedí na slaměném beranovi, navlékám korálky a vyrobím si vlastní tričko. Tedy, ne že bych to všechno zvládl sám, občas mi musel někdo trochu pomoci, jako právě například u triček.  Za svoji nešikovnost jsem se trochu styděl, ale zase když se kvůli tomu na vás tiskne půvabná mladá slečna, tak je nešikovnost příjemná věc!

Na nádvoří zámku jsem stačil shlédnout kousek pohádky, pak se ale spustil déšť, a tak jsem utíkal do sklepních prostor, kde jsem si vyzkoušel s dětmi dřevěnou autodráhu.„Snažíme se, aby zde byly jen kvalitní a české hračky. Nechceme z festivalu udělat trhy všeho možného,"prozrazuje sympatickou strategii Pech.

Poctivé hračky nemají šanci

Déšť ustává, proto vystrkuji čumáček ze sklepení a vracím se na nádvoří. Obcházím desítky stánků a těším se z toho, kolik kvalitních a krásných hraček je možné i dnes vyrábět. Jenže v obchodech se s těmito hračkami setkáte jen málokde.„Problém je v ceně. Všechno co vyrábím, je ruční práce, a ta nemá šanci válku s levnými hračkami z Číny vyhrát,"krčí rameny výrobce dřevěných hraček a restaurátor Luděk Fiala. Právě u jeho stánku si vyzkouším posezení na dřevěném vláčku i traktoru. Hračky jsou stavebnicové a dají se různě kombinovat. A tohle baví nejen děti, ale i medvědy!

Mraky se opět začínají stahovat nad kamenickým zámkem, proto se loučím a pospíchám na lokálku, která mě po uzoučkých kolejích dopraví k mému medvědímu doupěti.

Soutěž o pobyty pro celou rodinu

Vyfoťte se na oblíbeném místě se svým nejmilejším plyšákem a snímek nám do 20. srpna zašlete přes facebook (www.facebook.com/hugovadobrodruzstvi) nebo emailem (soutez.mojerodina@denik.cz). Redakce pak vybere dva nejzdařilejší snímky, jejichž autoři získají od Slevomatu víkendový pobyt pro čtyřčlennou rodinu. Další fotografové získají jako cenu útěchy drobné ceny od Deníku. Neváhejte, foťte a posílejte!

Chorvatský Hugo

Se zaujetím si vždy přečteme o putování medvěda Huga. Než jsme odjeli na dovolenou, hledal Hugo medvědy v Beskydech. Posíláme fotografii, která ukazuje, že měl pátrat nikoli v Beskydech, ale v chorvatském městečku Primošten. Našli jsme tam jeho tvrdě pracujícího kamaráda. Náš syn Ondra miluje stavební stroje všeho druhu, takže jsme stavbu nového pobřeží museli náležitě prozkoumat. Jaké však bylo naše překvapení, když jsme v kabině válce objevili plyšového medvěda. S pozdravem Markéta Černá, Bohdaneč

Poutník a Hugo jsou na Facebooku

Náš cestovatel a jeho plyšový kolega se rozhodli jít s dobou.

Nyní má každý z nich svůj facebookový profil, kde se dočtete nejen řadu zajímavostí a aktualit, ale můžete také soutěžit.

Poutníka najdete na adrese www.facebook.com/ceskypoutnik a Huga na www.facebook.com/hugovadobrodruzstvi.

Dodavatelem plyšové hračky medvídka Huga je internetový obchod Ráj plyšáků, zážitky Hugovi zprostředkovává portál www.slevomat.cz.

René Flášar