Jedním z webů, který se snaží dokázat, že co je zdravé, může být i chutné, je zdravapotravina.cz. Ocitnete-li se na těchto na stránkách, dozvíte se mnoho zajímavých a užitečných informací o potravinách. A při hlubším čtení možná sami přehodnotíte svůj nákupní lístek.

U zrození stránek stál i Rudolf Náprstek, který sám sobě byl „pokusným králíkem“ a zjistil, že pokud vyloučí z jídelníčku potraviny, jež obsahují nebezpečné látky, odrazí se to i na jeho zdravotním stavu. A tak se ponořil do éčkových čísel a společně s kolegy vytvořili stránky, které jsou jakousi databází éček - emulgatory.cz.

Chutný, nebezpečný glutaman

„Některá éčka jsou škodlivá více, jiná méně, některá nemají na tělo žádný negativní dopad. U balícího plynu jako je kyslík nebo dusík je to v celku jedno, protože se stejně nachází ve vzduchu. Ale pak jsou tady konzervanty, glutamáty a sladidla, která se dají v jídle jednoduše rozpoznat a žádným dobrým přínosem pro naše tělo rozhodně nejsou,“ varuje Náprstek.

Tak například glutaman sodný (pod číslem 621) – má specifickou chuť, která se nedá popsat, zda je slaná či sladká. Japonci jí říkají umami, tedy jakási pochoutka. A právě glutaman je látkou, která mezi odborníky na zdravou výživu a labužníky z voňavých kuchyní vyvolává rozporuplné reakce.

Zvýšený příjem této látky může způsobovat bolesti hlavy, zvracení, nevolnosti, dýchavičnost, astmatické potíže. Někteří lékaři dokonce nedoporučují konzumovat potraviny s touto látkou dětem do tří let, těhotným a kojícím ženám.

Vyléčený z éček

„Znám muže, který se náhodou dostal na náš web a hledal informace o složení výrobku. Když už ale tady byl, začal si pročítat další jednotlivá složení a zjistil, kolik nezdravých éček do sebe člověk dostane. Ve chvíli, kdy si všímal toho, co kupuje, začal se škodlivým látkám vyhýbat. Po pár měsících zjistil, že atopický ekzém, či nevysvětlitelná alergie je pryč,“ uvádí jeden z příkladů, jak se dá dojít ke zdravějšímu životnímu stravování, Rudolf Náprstek a dodává:

„Chodí k nám nejen diabetici, lidé, co trpí celiakií, ale také maminky, které vědí, že éčka v potravinách mohou způsobovat u dětí stavy hyperaktivity. A v neposlední řadě přibývá lidí, kteří se učí jíst zdravě.“

Internetová databáze webu chemievjidle.cz obsahuje přes pět tisíc potravin. Pořád sem přibývají a sami návštěvníci internetu mohou přidávat nové potraviny. Každá z nich pak obsahuje fotografii, přesný název, nutriční hodnoty a obsah složení.

Nutriatlas. Ilustrační foto

Potraviny jsou rozděleny do 250 kategorií, jednak se dají hledat podle názvu, podle výrobce a dodavatele nebo podle konkrétního složení. „Zveřejňujeme veškeré informace, které se nachází na etiketě. Naše zásada je ta, že každá potravina musí obsahovat jak fotografii hlavní, tak fotografii etikety,“ připomíná zakladatel stránek.

Pokud dojde ke změně na etiketě, samotní uživatelé mohou na tuto změnu upozornit, nahlásit ji na webu. „Jsem rád, že když k niancím na etiketě dojde, jsou to většinou změny k lepšímu. Tomuto výrobku pak říkáme polepšená potravina. Pro samotné výrobce je to jakási pochvala,“ říká Rudolf Náprstek.

Neškodné vaření pod dohledem

Ale neděste, že se budete na stránkách prokousávat jen čísly a upozorněními na nezdravé látky. Společně s dalšími návštěvníky webu si můžete vyměnit cenné informace v oblasti vaření. Najdete tu spoustu zajímavých receptů, jejichž složení nebude jen o zelenině či luštěninách. Chutně a zdravě si můžete připravit maso, sójové pokrmy či guláš z hlívy ústřičné, který zachutná i ortodoxním jedlíkům prasátka.

A ještě jedna užitečná věc je tu je. Pro všechny, kteří by chtěli rychle zjistit veškeré údaje o potravinách v terénu, je tu mobilní aplikace.

Nutriatlas. Ilustrační foto

Aplikace je tedy přenesení funkcí webu do mobilní podoby. Na internetu je sice informací dostatek, ale zájemce o zdravou stravu jistě ocení mít seznam přímo v obchodě, tedy mobilu, kdy se rozhoduje, který výrobek či potravinu koupit. Aplikaci si můžete stáhnout přímo na stránkách nutriatlas.cz. Je dostupná pro telefony Android a iPhone.

Aplikace NutriAtlas obsahuje čtyři základní sekce: éčka, ty zcela kopírují web emulgatory.cz, seznam potravin, recepty a vytvořit si můžete dokonce vlastní nákupní lístky. Jak celá aplikace funguje, můžete vidět na videu ZDE.

Éčka z potravin asi těžko vymýtíme, na druhou stranu sami můžete zjistit, zda právě otoky, vyrážka nebo pocení není jen v následku špatného výběru jídla. Pak už je na vás, jak si budete svůj jídelníček hlídat.

Nutriatlas. Ilustrační foto

Mateřské weby

Emulgatory.cz je kompletní databáze všech éček, co jsou registrované. U éček je i tzv. stupnice škodlivosti od nuly do sedmičky. Sedmičkou se označují éčka, která by se v žádném případě neměla v potravinách vyskytovat.

Chemievjidle.cz je databáze potravin, která je provázaná s webem emulgatory.cz. Navíc obsahuje velmi podrobné vyhledávání o potravinách.

Zdraverecepty.cz - ve chvíli, kdy víte, která éčka nejsou vhodná, zjistíte si potraviny, ze kterých můžete vařit. Je čas na skutečný kulinářský zážitek! Uživatelé mohou sami do databáze recepty vkládat. Nyní je v ní přes 650 receptů. Na základě jednotlivých surovin si sami můžete vyhledávat, co si připravíte.

NutriAtlas.cz – webové stránky věnované mobilní aplikaci NutriAtlas, najdete zde vždy aktuální verzi a mnoho názorných video-návodů jak aplikaci používat.