VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nebezpečí v potravinách. Úřady zaspaly

PRAHA - Okamžitá otrava, rakovina, vývojové vady u dětí. To mohou způsobit nebezpečné dioxiny odhalené v přísadě E 412. Jedovaté dioxiny jsouv oběhu už tři týdny. Úřady zaspaly!

11.8.2007 9
SDÍLEJ:

Dávejte pozor, jaké potraviny kupujete!Foto: DENÍK/archiv

Zatímco celou střední Evropou hýbe jeden z největších potravinářských skandálů posledních let, české úřady zaspaly. O výskytu nebezpečných jedů začaly informovat s třítýdenním zpožděním. Z nečinnosti se začaly probouzet až včera odpoledne, poté, co je redaktoři našeho Deníku začali bombardovat dotazy k výskytu nebezpečné látky.

Smrtelná hrozba

O co jde? Švýcarská firma Unipektin dovezla do České republiky, Maďarska a Německa potravinářské zahušťovadlo obsahující nebezpečné dioxiny. Přísada E 412, takzvaná guma guar, jich obsahuje třicetkrát více, než povolují normy. Tato látka přitom může ve velké koncentraci způsobit otravu končící smrtí, v menších dávkách pak rakovinu a u dětí pak závažné vývojové vady.

Evropská unie přitom v systému rychlého varování zveřejnila informace o nebezpečné přísadě již 24. července. O jedné z největších hrozeb pro zdraví českých občanů však ještě včera odpoledne neměl český ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ani potuchy. „Nic o tom nevím,“ odpověděl Julínek včera odpoledne na dotaz Deníku.

Novinář Bernhard Odehnal, rakouský dopisovatel švýcarského listu Tagesanzeiger však naší redakci potvrdil, že se na výskyt nebezpečných dioxinů českého ministerstva zdravotnictví bezúspěšně dotazoval již v pondělí 6. srpna. Až poté, co se redaktoři Deníku začali na ministerstvu a potravinářské inspekci zjišťovat další podrobnosti, vydala Státní zemědělská a potravinářská inspekce včera odpoledne prohlášení pro veřejnost, kde o výskytu dioxinů v přísadě E 412 informovala.

Česká stopa

Zpoždění tří týdnů od varování Evropské unie nepovažuje mluvčí inspekce za problém. „Začali jsme jednat ihned po obdržení varování,“ řekl Deníku mluvčí inspekce Ivo Klemeš. Ve skutečnosti však nejen veřejnost, ale ani nejvýznamnější výrobci potravin nevěděli o možném riziku nic. „Nemáme o tom žádné oficiální informace,“ potvrdila včera pozdě odpoledne Eva Kijonková, mluvčí Mlékárny Kunín.

V Maďarsku přitom úřady již před několika dny přikročily k razantním opatřením. Šéf tamního úřadu pro bezpečnost potravin Miklos Süth doporučuje Maďarům, aby se vyhýbali všem potravinám s E 412. V Česku úřady zatím jen pozastavily další dodávky nebezpečné látky do prodeje.

Jedovaté dioxiny jsou v oběhu již tři týdny

24. července Evropská komise (EK) posílá systému včasné výstrahy RASFF zprávu o dioxinech a pentachlorfenolu (PCP) v potravinářském zahušťovadle GUAR z Indie, kterou distribuuje švýcarská firma. Výskyt látek byl zjištěn vnitřní kontrolou firmy.

Část jejího zboží už přitom byla distribuována do Německa, Rakouska, České republiky, Francie, Finska, Británie, Polska, Španělska, Turecka a Austrálie. Výrobce kontaminované moučky je India Glycols. Některé země začínají vyšetřovat, do jakých provozů látka putovala.

25. července EK zařazuje zprávu do režimu výstražného upozornění. Žádá Švýcarsko o seznam distribuovaných dávek. 30. července EK dává k dispozici seznam firem, které látku ze Švýcarska dostaly.

31. července Objeveny další kontaminované zásilky v Lichtenštejnsku, v Polsku a Španělsku. EK žádá indické úřady o informace o dalších adresátech zásilek.

2. srpna Všechny výrobky India Glycols se musí hned testovat a nesmí se prodávat. Ostatní indičtí dovozci se musejí podrobit testům. Německo zjišťuje všechny dodávky moučky od začátku roku a nachází v surovinách pro další zpracování vysoké obsahy dioxinů

2-7. srpna Maďarsko stahuje z trhu tvarohové výrobky a českou marmeládu, úřady doporučují nekupovat žádné potraviny, které obsahují E412.

7. srpna Lucembursko stahuje z trhu mléčné nápoje. Německo stahuje ovocné jogurty, které se distribuují i do Lucemburska, Rakouska a Slovenska.

Odkud pocházejí přísady? O to se zajímá málokterý výrobce potravinVít Syrový

Kombinace E 412 a dioxinu je horší než každá tato látka zvlášť. Tvrdí to expert na bezpečnost potravy Vít Syrový.

Co přesně je látka E 412, jejíž znečištěná podoba způsobila problémy ve střední Evropě?

Potravinářská látkaE412, neboli takzvanágumaguar se používá převážně jako zahušťovadlo různých potravinářských výrobků. Získává se z rostliny, která se pěstuje hlavně v Indii, Pákistánu a Spojených státech amerických. Přidává se například do mražených a tvarohových krémů, pekařských výrobků, instantních polévek a do uzených masných produktů. Dle hodnocení, vycházející z knihy „Tajemství výrobců potravin“, je zařazena do čtvrté skupiny, což jsou látky působící nepříznivě.

K čemu může dojít po požití?

Ta látka sama o sobě způsobuje u citlivějších lidí především alergické reakce. Ale dioxin, kterým byla znečištěna, je látka výrazně toxická s daleko horšími účinky. Kombinace obou těchto látek je ještě škodlivější.

Používá hodně českých firem tuto látku?

Látka se obecně používá celkem často, ale je pravděpodobné, že ne všechny firmy v Česku ji mají od výrobce, který dovezl do Evropy znečištěnou příměs.

Dovážejí se k nám potravinové směsi z Indie, odkud pocházela vadná látka?

Je známo, že z Indie se k námdováží více surovin, které se užívají v potravinářství. Problém je ale v tom, že mnohovýrobců to nepřizná, nebo o tom ani neví. Nemálo obchodníků nakupuje totiž tyto potravinářské přídatné látky v různých vzdálených zemích a poté je dodávají více firmám, které je nabízejí odběratelům.

Takže mnoho výrobců nezná pravý průvod zboží?

Málokdo z odběratelů se zajímá, odkud tyto látky pocházejí. Látka E412 je povolena vyhláškou, takže výrobce potravin se nemusí starat o to, jaký je původ suroviny. Garantem kvality je obchodník, kterýmulátku prodal.

Hlavní aktéři v aféře s jedy v potravinách

Potravinářské přísady, tzv. „éčka“. Přídavné látky, které potravinám prodlužují trvanlivost, zvýrazňují nebo obnovují barvu a chuť. Označují se zkratkou E a číselným kódem. Řada z nich je chemického původu a některé mají i negativního vlivu na zdraví.

E 412 - guma guar. Zahušťovadlo, které se používá především v mléčných výrobcích, omáčkách, marmeládách, ale i v pečivu a masných výrobcích. Podle odborníků na kvalitu potravin patří E 412 sama o sobě k látkám, které nejsou lidskému zdraví příliš prospěšné.

Dioxiny. Nebezpečné, jedovaté látky. Dioxin ve vysokých koncentracích způsobuje záněty kůže, při vdechnutí vyvolává záněty sliznic a plic, což může končit i smrtí. Dalšími orgány, které dioxiny nejvíce zasahují, jsou oči, játra a ledviny. Při nižších dávkách má rakovinotvorné účinky a poškozuje vývoj dětí a nenarozených plodů. Dioxiny se velmi pomalu rozkládají a ukládají se v těle v tukových tkáních. Vznikají při výrobě postřiků proti plevelům, spalování odpadů, bělení papíru či úpravě železných rud.

Váš názor nás zajímá! Napište nám do diskuse!

11.8.2007 VSTUP DO DISKUSE 9
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pokus o puč ve Venezuele
1 10

Venezuelská krize: policista ve vrtulníku zaútočil na Nejvyšší soud

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.
AKTUALIZOVÁNO
18

Dopravní uzel? Židenické nádraží může převzít část vlaků z přetíženého hlavního

Česko zasáhly rozsáhlé kybernetické útoky, původci požadují výkupné

Aktuální vlna kybernetických útoků, jejichž původci požadují výkupné za odšifrování napadených zařízení, postihla i Česko. Aktuálně je země podle antivirové společnosti Eset devátým nejvíce zasaženým státem. Útoky, které odpoledne postihly Ukrajinu, se začaly šířit do dalších zemí. Antivirová firma Kaspersky Lab zatím celosvětově zaznamenala zhruba 2000 napadených uživatelů.

ČEZ dal peníze albánskému lobbistovi. Policie vyšetřuje proč

Česká policie se zabývá tím, proč energetická společnost ČEZ v roce 2009 za éry generálního ředitele Martina Romana poslala do Albánie ve dvou transakcích celkem sedm milionů eur (nyní asi 184 milionů Kč) na soukromý účet kosovského lobbisty Nue Kalaje. Albánské úřady mají podezření, že mohlo jít o peníze použité na úplatky pro tamní politiky a úředníky v době krátce poté, co ČEZ ovládl albánského distributora energie. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Mizerná. Tak označil letošní sklizeň ozimého ječmene předseda Okresní agrární komory na Břeclavsku Antonín Osička. V okrese odhaduje kvůli velkému suchu propad v průměru o čtyřicet procent. „Máme posečených asi padesát hektarů a výnos se pohybuje mezi dvěma a třemi tunami na hektar. U jarních ječmenů to nebude lepší. A podobně špatné to bude i u pšenice. Obilí nedozrálo a uschlo," řekl Osička s tím, že loni byl v okrese průměrný výnos ozimého ječmene 5,1 tuny na hektar.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies