Švýcarská firma Unipektin dovezla do České republiky, Maďarska a Německa potravinářské zahušťovadlo obsahující nebezpečné dioxiny. Přísada E 412, takzvaná guma guar jich v této šarži dovezené z Indie obsahuje třicetkrát více, než povolují normy. Tato látka přitom může ve velké koncentraci způsobit otravu končící smrtí, v menších dávkách pak rakovinu a u dětí závažné vývojové vady.

Maďarské úřady doporučily lidem, aby se vyhýbali všem potravinám s E 412. České úřady o hrozbě dioxinů v potravinách informovaly až s třítýdenním zpožděním. Jako první na problém upozornil v sobotu Deník. Většina zákazníků, které jsme včera oslovili v Příbrami, o riziku nic neví. Evropská unie vydala varování před třemi týdny, řada zemí hned začala stahovat potraviny s touto přísadou a maďarské úřady doporučily se jim vyhýbat. Tuzemské úřady spotřebitele nevarovaly.

Zahušťovadlo E 412 se přidává do mražených a tvarohových krémů, pekařských výrobků, marmelády i jogurtů. Na etiketách většiny výrobků však najdete pouze informaci, že obsahují zahušťovadla. A jak jsme se přesvědčili včera v příbramských obchodech, ani prodavači nemají pro obavy svých zákazníků velké pochopení.

“Já jsem nic o závadném jogurtu nebo jedovatém džemu neslyšela a nikdo mě při příchodu do práce na nic neupozornil,“ řekla stručně prodavačka v jednom příbramském supermarketu a odkázala nás, abychom se zeptali na vyšších místech. Ani na informacích však nic nevěděli. „Kde má původ nějaké zahušťovadlo v jogurtu, to fakt nevím,“ reagovala podrážděně na náš dotaz o výskytu E 412 další obchodnice z Příbrami.

„Jsme starší lidé a je pro nás těžké přečíst mini písmenka na malém kelímku. Natož hledat, kde je složení a co je v něm vyjmenováno,“ konstatovali manželé Týrovi z Vysoké Pece.