Když je žába vhozena do horké vody, ihned si uvědomí nebezpečí a vyskočí ven. Když se ale voda v hrnci jen pomalu zahřívá, žába změnu nezpozoruje a nechá se uvařit. A přesně tak se „vaří" navzájem dva lidé, kteří si zpočátku neuměli život bez sebe představit.

Divadelní novinka Jak uvařit žábu slibuje velké překvapení pro ty, kteří znají oba hlavní protagonisty pouze z televizní obrazovky (spolu 
si zahráli např. v seriálu Ordinace v růžové zahradě). Bára Štěpánová a Pavel Nečas 
ve hře excelují v mnoha proměnách.

Diváci tak sledují jeden neobvyklý soudní proces „na onom světě", který přibližuje skutečnou životní cestu jedné velké lásky, „varem" proměněné v domácí násilí. Autor textu a režisér Petr Strnad o hře říká: „Hra je komická, ale zvolna přechází v tragédii: Fascinuje mě, jak je možné, že ti co se jednou milovali, si později dokážou tolik ublížit."

A představitelka hlavní ženské role, Bára Štěpánová dodává: „Postava Blaženy vzbuzuje zároveň smích i pláč – je rozporuplná, tragikomická a hlavně výborně napsaná, takže není možné ji nemít ráda. Zahrát ji pro mě byla velká výzva a bylo mi jasné, že tohle je typ role, která se neodmítá…"