Letos se odborníkům na rozdělování grantů na kulturu podařila úžasná věc, popravili divadlo Bez zábradlí. Těmito slovy reagoval na přidělenou dotaci šéf divadla a také populární herec Karel Heřmánek na to, že v letošním roce dostane divadlo z grantu jen 3,5 milionu korun. Přitom v předchozích letech dostávalo 7 milionů korun. Náklady divadla se pak ročně vyšplhají na 32 milionů.

„Pokud se v letošním roce nic nezmění, divadlo budeme muset zavřít. Možným řešením by byl sponzor, který by nám dal peníze, ale žádného takového nemáme a ani se nic nerýsuje,“ řekl Karel Heřmánek. Podle něj je na vině špatný systém rozdělování grantů hlavního města. „Každý rok o nás rozhodují nějací odborníci či jiní lidé, ale pokaždé se setkávám s nespravedlností a zlobou. Například Divadlo Komedie, které je také společností s ručením omezeným, dostává 12 milionů korun. Já jim to samozřejmě přeji, ale proč nejsou podmínky stejné. Pokud lidé nedokážou peníze dobře rozdělit, ať to příště raději dělá počítač,“ navrhl ředitel Divadla Bez zábradlí.

Zlobili se i další

Hlavní město letos rozdělí na kulturních grantech 229 milionů korun, to je o 21 milionů více než vloni. Přes 127 milionů se dostane na jednoleté granty, dalších více než 100 milionů rozdá město na víceleté granty schválené v minulých letech. O přidělení rozhodli včera na svém jednání pražští zastupitelé.

Přesto zůstalo mnoho nespokojených. „Letos jsme nedostali žádný grant. Přitom například v roce 2005 to byly 3 miliony korun, o rok později 2,5 a ještě vloni 822 tisíc korun. To, že letos máme nulu, může vést až k likvidaci,“ řekla ředitelka Branického divadla Jiřina Pachlová.

Přidělení grantů kritizovala také Dana Kyndrová z Pražského domu fotografie, ani tato organizace nedostala žádné peníze. „Praha nemá vlastní centrum fotografie jako jiné metropole a nikdo se nad touto kulturní ostudou nepozastaví,“ sdělila zastupitelům Kyndrová.

Bodový systém zřejmě selhal

Zastupitelé řešili také pochybení, ke kterému při přidělování grantů došlo. Velká diskuze byla věnována střetu zájmů dvou členek grantové komise, které jsou expertkami na tanec Ivanky Kubicové a Jany Návratové, které rozhodovaly o grantech pro projekty, v nichž působí. Jednalo se o festival Tanec Praha a o sdružení Vize tance.

„Konkrétně se měla přidělit částka 3,36 milionu korun. Tyto peníze zatím přiděleny nebudou a věc bude znovu odborně přehodnocena,“ ujistil radní Milan Richter (ODS). Některým zastupitelům ovšem vadilo, že obě dámy i přes svou chybu nebyly odvolány ze svých funkcí. „Jsem rád, že se bude o zmíněných více než 3 milionech znovu jednat. Jsem ale pro to, aby byly obě členky vyloučeny, rozhodně nebylo šťastné rozhodnutí, ponechat je ve funkcích,“ reagoval zastupitel Miroslav Poche (ČSSD).

„Není vůbec o čem diskutovat. Každý člen při nástupu do funkce podepsal čestné prohlášení, v němž se uvádí, že ani on ani osoba členovi blízká není žádným způsobem spojena s žadateli či realizátory projektu ani s projektem samotným. To bylo porušeno. Nyní nemohu mít důvěru k přidělování grantů jako celku. Jak je vidět, ani odborníkům se nedá věřit,“ navázal zastupitel František Adámek (ČSSD).

Jako špatně nastavené z hlediska bodového systému hodnotil přidělování grantů také Ivan Bednář (ODS).

„Je fakt, že bodový systém není zcela nejlepším řešením a ve smyslu čestného prohlášení u dvou zmíněných členek komise opravdu došlo ke střetu zájmů a vrhá to na nás špatné světlo,“ přiznal Ondřej Pecha (ODS), zastupitel, předseda grantové komise a zároveň výboru pro kulturu a volný čas.

Pro rok 2010 už by měl být nový grantový systém, který podle Milana Richtera do června letošního roku vypracuje poradní sbor primátora.