Když se Stanislav Zindulka dozvěděl, že obdrží Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství, první, co ho napadlo, bylo, jakou by měl radost jeho táta a jak pyšná by byla jeho milovaná profesorka Vlasta Fabianová. „Divadlo má moc, magii, dovede člověka uchvátit i zlomit. Je to jedno posledních míst, kde se lidi poslouchají," pravil v sobotu v Národním divadle v děkovné řeči třiaosmdesátiletý herec, který ocenění přebíral za dlouhotrvajícího potlesku zaplněného hlediště. „Nikdy bych na něj nedosáhl sám, ale jen s pomocí kolegů a kolegyň i podpoře mých blízkých. Děkuji tedy rodičům, kteří mě přivedli na jeviště v mých pěti letech, zmiňované paní Fabiánové, díky níž jsem zahořel k divadlu horoucí láskou, a mým hereckým parterům a partnerkám, kteří mi stále přinášejí úžasné impulzy. Díky štěstěně a Thálii se můžu už šedesát let prohánět po prknech, které znamenají svět," řekl Zindulka, člen pražského Činoherního klubu. Za svůj nejvýznamnější divadelní počin považuje to, že se v 57 letech vydal z bezpečí brněnského angažmá do určité nejistoty v Praze.

Thálii za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství v oboru opera a muzikál získal muzikálový herec a zpěvák Ladislav Županič, který patří i mezi špičkové dabéry. „Uvedu tři jména, která pro mě znamenají nejvíc. Paní učitelka Hrubá z Prostějova, která – když ve škole zakládala dramatický kroužek – mi dala první hlavní roli ve hře Příběhy cvrčka Janka, Rudolf Krátký, můj profesor na JAMU, a Ludvík Žáček, někdejší ředitel karlínského divadla a barrandovského dabingu. Všem moc děkuji, stejně jako Herecké asociaci," sdělil Županič.

Ocenění za celoživotní operní mistrovství převzal basista Dalibor Jedlička, který byl pětačtyřicet sezon členem souboru Národního divadla, cenu za celoživotní baletní mistrovství získal tanečník Pavel Ždichynec a Zvláštní cenou Kolegia Cen Thálie byl poctěn dramaturg a divadelní choreograf Petr Weigl, známý filmovými adaptacemi oper a hudebních děl.

Z Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla se radoval Jiří Vyšohlíd z královéhradeckého souboru DRAK. „Omlouvám se svým ženám a dětem, že jsem na ně neměl moc času," pronesl Vyšohlíd, který působí v oboru osmačtyřicet let. „Děkuji také Pepovi Kroftovi a Petru Matáskovi, s nimiž jsem v divadle prožil nádherné roky."

Úplně první oceněnou večera se stala členka Západočeského divadla v Chebu Pavla Janiššová – Thálii pro mladého umělce do 33 let v oboru činoherní tvorby převzala z rukou ředitele Národního divadla Jana Buriana a herce Luďka Munzara, neboť partnerem této ceny je Nadace Munzarových. Výroční činoherní ceny přiřkla porota Zoře Valchařové Poulové ze roli Violet Westonové v inscenaci Srpen v zemi indiánů Klicperova divadla Hradec Králové a Radimu Madejovi za výkon v komorní inscenaci Novecento (1900) v mladoboleslavském divadle.

Prvenství v operním oboru patří Iordance Derilové za postavu Renaty v opeře Ohnivý anděl v Národním divadle moravskoslezském Ostrava a Jaroslavu Březinovi za roli Laci Klemeně v opeře Její pastorkyňa v Národním divadle Brno.

V baletním oboru získala Thálii Kristýna Němečková za sólo v choreografii Jacopa Godaniho Reflections on the Fate of Human Forms, nastudované Baletem pražského Národního divadla v rámci triptychu Ballettissimo. Mezi muži zabodoval Viktor Konvalinka za titulní roli v inscenaci Chaplin v Národním divadle moravskoslezském Ostrava. V oboru muzikál zazářili Karolína Gudasová, která ztvárnila Wendly Bergmanovou v Probuzení jara v plzeňském divadle J. K. Tyla, a Jan Kříž jako Michal v muzikálu Děti ráje v brněnském Bobycentru. „Syn má dnes představení, se kterým nešlo hnout. Ocenění mu předám. Jsem šťastný otec," vysvětlil synovu neúčast na ceremoniálu taktéž muzikálový zpěvák a herec Oldřich Kříž.

Jak už se stalo dobrý zvykem, i letošním průvodcem Thálií byl plzeňský herec a režisér Antonín Procházka. K ruce měl ale tentokrát Veroniku Mertovou (můžeme ji vidět jako Wednesday Addams v muzikálu Hudebního divadla Karlín The Addams Family), která mu asistovala jak v předtočených vstupech, tak i na jevišti. Nejen ona měla být symbolem snahy organizátorů, aby se udílení cen odehrálo ve znamení mladé generace.

Přehled oceněných umělců:

ČINOHRA

Ženský výkon:

Zora Valchařová Poulová (role Violety Westonové ve hře Tracyho Lettse Srpen v zemi indiánů, Klicperovo divadlo, Hradec Králové)

Mužský výkon:

Radim Madeja (role Tima Tooneyho ve hře Alessandra Baricca Novecento (1900), Městské divadlo, Mladá Boleslav)

OPERA

Ženský výkon:

Jordanka Derilovová (role Renaty v opeře Sergeje Prokofjeva Ohnivý anděl, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)

Mužský výkon:

Jaroslav Březina (role Laci Klemeně v opeře Leoše Janáčka Její pastorkyňa, Národní divadlo Brno)

Opereta, muzikál a jiný hudebně dramatický žánr:

Ženský výkon:

Karolina Gudasová (role Wendly Bergmanové v muzikálu Probuzení jara (Spring Awakening), Divadlo J. K. Tyla, Plzeň)

Mužský výkon:

Jan Kříž (role Michala v muzikálu Děti ráje, Bobycentrum, Brno)

BALET A PANTOMIMA A JINÝ TANEČNĚ DRAMATICKÝ ŽÁNR: 

Ženský výkon:

Kristýna Němečková (sólový výkon v inscenaci Reflections on the Fate of Human Forms v rámci programu Ballettissimo, Národní divadlo, Praha)

Mužský výkon:

Viktor Konvalinka (sólový výkon v inscenaci Decadance, Národní divadlo, Praha)

Cena prezidia Herecké asociace pro mladého umělce do 33 let v oboru činoherní tvorby:

Pavla Janiššová, Západočeské divadlo Cheb

Ceny za celoživotní dílo:

Cena Thálie 2015 za celoživotní činoherní mistrovství:

Stanislav Zindulka

Cena Thálie za celoživotní operní mistrovství:

Dalibor Jedlička

Cena Thálie za celoživotní taneční mistrovství:

Pavel Ždichynec

Cena Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla:

Jiří Vyšohlíd, Východočeské loutkové divadlo DRAK

Cena Thálie za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství v kategorii muzikál-opereta:

Ladislav Županič

Zvláštní cena Kolegia 2015:

Petr Weigl, filmový, televizní a divadelní režisér a dramaturg