Ostravská Komorní scéna Aréna dostala i cenu pro nejlepší divadlo roku, Slyšení bylo oceněno jako nejlepší poprvé uvedená česká hra a Marek Cisovský dostal cenu za mužský herecký výkon v této hře. Ztvárnil nacistického zločince Adolfa Eichmanna, který se ve hře snaží před bohem vylíčit svůj pohled na události druhé světové války a především na vraždění Židů. Autor vycházel z původních nahrávek, které nacistický pohlavár v 50. letech namluvil v Argentině, a z jeho výpovědi před soudem v Jeruzalémě.

"Zásadním důvodem k napsání hry bylo spojit regionální příběh, protože první Eichmannův transport, který udělal, byl právě z Moravské Ostravy. Pak se spojí regionální téma s tím velkým, zásadním, katastrofou holokaustu. Proč bychom měli hrát u nás v divadle hry, které se nás netýkají, tahle se nás dotýkala moc," řekl oceněný Tomáš Vůjtek.

"Slyšení je taková druhá část trilogie, první hru Tomáše, kterou jsme uvedli v Aréně, bylo S nadějí i bez ní, ta pojednává o 50. letech, o dějinách českého komunismu. Příští rok uvedeme hru Smíření, kterou zase napsal Tomáš Vůjtek o odsunu sudetských Němců. Chtěli jsme tak zmapovat to šílené 20. století, už víme, do čeho jdeme," řekl režisér Inscenace roku Ivan Krejčí.

Podle tradice cen dostal vavřínový věnec od ministra kultury Daniela Hermana, který zmínil vztah své rodiny k tématu vítězné hry. "Eichman měl manželku z Českých Budějovic, odkud já pocházím. Při transportu Židů 18. dubna 1942, kdy odjela celá řada mých příbuzných, sám asistoval. Mojí mamince bylo tehdy osm let, takže do transportu nešla," řekl.

Ceny divadelní kritiky se dnes předávaly v divadle Minor po představení Libozvuky, které pro tuto scénu připravil Jiří Adámek. Inscenace dostala cenu za nejlepší hudbu, právě na hudbě a rozličných zvucích celé představení stojí. Jejím autorem je Marek Doubrava.

Druhou ze dvou cen, které směřují do Prahy, je ocenění za scénografii pro Luciu Škandíkovou. Je autorkou scény k inscenaci Janáčkovy opery Z mrtvého domu, kterou v režii Daniela Špinara uvedlo Národní divadlo v Praze. Do Městského divadlo Kladno směřuje cena za nejlepší ženský herecký výkon. Dostala ji Marie Štípková za postavu Géši Gottfriedové v inscenaci Brémská svoboda Rainera Wernera Fassbindera, kterou režíroval Martin Františák.

Ceny nesly 22 let v názvu jméno režiséra Alfréda Radoka. Před dvěma lety ale správní rada Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka, který je na základě ankety časopisu Svět a divadlo uděloval, oznámila, že spolupráci končí. Za důvod označila "rozdílné názory obou stran na podobu cen".

Ceny divadelní kritiky za rok 2015

Inscenace:

Tomáš Vůjtek: Slyšení

Režie: Ivan Krejčí

Komorní scéna Aréna Ostrava

Ženský herecký výkon:

Marie Štípková

Géša Gottfriedová ve hře Brémská svoboda

Městské divadlo Kladno

Mužský herecký výkon:

Marek Cisovský

Eichmann ve hře Slyšení

Komorní scéna Aréna Ostrava

Divadlo:

Komorní scéna Aréna Ostrava

Poprvé uvedená česká hra:

Tomáš Vůjtek: Slyšení

Režie: Ivan Krejčí

Komorní scéna Aréna Ostrava

Scénografie:

Lucia Škandíková - scéna

Leoš Janáček: Z mrtvého domu

Národní divadlo, Praha

Hudba:

Marek Doubrava

Jiří Adámek a kolektiv: Libozvuky

Divadlo Minor, Praha

Talent roku:

Štěpán Kozub - herec