„Sametová noc je hrou o moci. O tom, co všechno je člověk ochoten udělat, aby ji získal. O lidech, kteří považují svědomí za zbytečnou přítěž, o touze ovládat životy jiných. Tito lidé využijí jakýkoli režim a přitom mu nevěří, je jim jedno, jaké ideologii slouží, protože slouží sami sobě," charakterizovala text dramaturgyně a ředitelka této komorní scény Yvetta Srbová.

Čtěte také: Ruská sopranistka Garifullinová poprvé zazpívala v Praze

Děj je zasazen do listopadu 1989

Příběh se odehrává v listopadu 1989, v prvním týdnu sametové revoluce, kdy nikdo zatím netuší, jak vše dopadne. Doktor, zasloužilý papaláš, slaví narozeniny, ale vlivem událostí na oslavu nikdo nepřijde.

Dostaví se jen jeho milenka, mladá sestřička, naivní a plná ideálů o lepších zítřcích. Chce po něm, aby se rozvedl. Jenže doktor by tak ztratil svůj vliv a kontakty, jež má přes manželku, jejíž otec je vysokým funkcionářem strany.

Čtyři postavy rozehrají drama

„Další postavou je průměrný doktor a převlékač kabátů, ještě před týdnem aktivní člen strany, nyní člen revolučního výboru, který přijde svého nadřízeného požádat o odstoupení z funkce. Jediná sestřička se nehodí do této vypočítavé partie ostatních a postupně prochází velkou deziluzí," dodal k tomu Olekšák.

Mezi čtyřmi postavami se postupně rozvíjí „noc dlouhých nožů" nastavující zrcadlo listopadovým událostem.

Čtěte také: Do tuzemských kin vstoupil film Mlčení, vychází i knižní předloha

Schulczová s Olekšákem nespolupracují poprvé

Schulczová absolvovala režii a dramaturgii na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě v roce 1999. Od roku 2002 působí i v českých divadlech. V letech 2002-2004 byla šéfkou brněnského HaDivadla.

Spolupracuje i s televizí. S Olekšákem napsala dvě hry - Leni pro Slovenské národní divadlo a Doktor Macbeth pro Městské divadlo Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislavě. Obě i režírovala.

Olekšák v roce 2007 absolvoval divadelní režii na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Mimo autorské, režijní a dramaturgické práce se věnuje překladatelské činnosti, televizní, filmové a rozhlasové tvorbě.