První soutěžní inscenací, jež bude vhlavní budově pardubického stánku paní Thálie bojovat otitul Komedie roku, bude vpondělí od 19hodin hra pražského Divadla Na Fidlovačce Poslední doutník.

„Ta má pikantní příchuť. Dotvrzuje známé rčení, že láska kvete vkaždém věku, ale současně demonstruje, že erotika není jen výsadou mládí,“ řekl Radek Smetana, mluvčí pořádajícího Východočeského divadla (VČD). „Patronem tohoto představení, vněmž hrají Eliška Balzerová, Monika Kobrová, Tomáš Töpfer a Zdeněk Maryška, bude režisér Zdeněk Troška a herec Petr Nárožný,“ prohlásil mluvčí.

Od rána do večera

Doprovodný program festivalu však začne vpondělí už vdeset hodin na Hronovickéscéně.

„Půjde opředstavení pražského Divadla Viola Ententýky. Je oradosti ze života, ze hry, zpoezie a zmuziky. Tak to prezentují a prožívají účinkující Radka Tesárková, Josef Hervert a Martin Rudovský a my věříme, že se tato radost přenese ina publikum,“ uvedla dramaturgyně Grand Festivalu smíchu Jana Uherová.

Křest nové scény VČD– jevištní zkušebny přezdívané Alternativa– obstará vpondělí od 17hodin inscenace Divadla hudby Olomouc Obraz, vněmž své umění předvede současný člen VČD Martin Mňahončák, Pavel Juřica a DušanUrban.

„Obraz pojednává ovztahu tří kamarádů, který se ocitá na rozcestí poté, co si Boris koupí úplně bílý obraz strochu jinak bílými proužky,“ informovala náš Deník Jana Uherová.

Závěr pondělního menu obstará v21.30hodin vDivadle 29taneční divadlo Nanohach stitulem Naměkko naostro.