Děj je ve zkratce takový: Iveta je nejlepší česká manželka, která vždycky všude dokázala sehnat český knedlík. V Kanadě, kde žila s českým hokejistou, na Seychelách, kde žila s uprchlým kontroverzním podnikatelem, i na Antarktidě, kde žila s elitním vědcem. Proto si ji teď také bere nejmocnější Čech, velkopaštikář Boris, který si myslí, že má úroveň, není jen zbohatlík.

Je osvícený jako Karel IV. Svatba s Ivetou tak může být jen na Karlštejně a svatební noc jen v Karlově komnatě. A přes den golf na zdejším hřišti. Boris golf miluje, stejně jako jeho svědek Vojtěch, celebrita kosmonaut, který se právě vrátil z mise na Marsu, a stejně jako družička Ivety Marika, dcera stavitele golfových hřišť. Všichni mají svůj hendikep…

„Lidí, jako je moje postava Borise, znám samozřejmě dost, jsou všude kolem nás. Už jsme si na ně holt zvykli. Myslí si, že s bohatstvím si můžou koupit cokoli: od společenského postavení až po kdovíjaká privilegia. Takových typů nabízí naše současnost hodně. Takže jsem se měl při ‚výrobě‘ Borise o co opřít,“ říká představitel hlavní role Václav Kopta.

spisovatelka Irena Obermannová
Irena Obermannová: nikoho se neptám, co mám dělat, jsem už velká holka

Autor Petr Kolečko navazuje: „O reálných předobrazech svých postav nepřemýšlím. Ano, něco nebo někdo mě inspiruje, ale ve chvíli, kdy vstoupí do hry, je to už moje postava a chová se, jak chci já, nebo ona. A mě ani ji netrápí, že se třeba od předobrazu posune úplně jinam. Pro mě je prostě spíš důležité celkové pojmenování některých společenských jevů s určitou nadsázkou. Ale pokud v tom někdo bude chtít vidět daný předobraz víc a bude představení číst více tímhle způsobem, nevadí mi to. Jde o legitimní cestu, jak hru přijmout.“

Vedle Václava Kopty se v dalších rolích představí Lucie Benešová, Igor Chmela a Jana Bernášková. Kostýmy a scénu pro Dvě noci na Karlštejně navrhl mladý výtvarník Petr Vítek, hudbu složil Darek Král, blízký spolupracovník režiséra Davida Drábka.

Divadlo Kalich, premiéra: 20. 9., nejbližší reprízy: 19. 10., 5. a 15. 11.