O chystané hře a divadle jsme hovořili s režisérem, hercem a zakladatelem souboru Ladislavem Gureckým. Hned na úvod zdůraznil, že nová hra je výsledkem snahy a času všech zúčastněných lidí v souboru. „Bez herců bych nebyl režisér," prohlásil Gurecký.

Proč jste si vybrali k nastudování zrovna tuto černou drastickou grotesku? Co se vám na hře zalíbilo?

Když se mi tato hra dostala 
do rukou, taky se mi na začátku zdála být drastická, ale potom jsem ji dal k přečtení kamarádovi a tomu se velmi líbila. Tak jsem si ji ještě vícekrát přečetl a zalíbil se mi hlavně děj, protože se neustále hra vyvíjí kupředu. A pochopil jsem, že musím tuto hru brát s nadhledem.

Podle čeho si vybíráte hry pro váš soubor Záplata?

Musí mě zaujmout dialogy, dějem, a také aby byla něčím zvláštní – odlišná od běžných her. A navíc mám rád, když se skloubí komedie s dramatem. Rozhodování, jakou hru ztvárníme, také ovlivňuje počet postav dané hry.

Viděli jste tuto hru v nastudování nějakého jiného dramatického souboru?

Ne.

Co má na vás větší vliv – když divadelní hru čtete, anebo když ji vidíte už hotovou v podání nějakého divadla? A ovlivňuje vás to při vašem vlastním nastudování, že jste ten kus už viděl?

Nejraději pracuji formou, kdy si sedneme s herci ze souboru a předčítáme. Já si formuji představy, jak by vše mělo na scéně vypadat, herci se vciťují do postav a společně rozhodujeme, jestli se nám daný kus líbí, nebo ne. Právě proto nemám rád okoukávání již hotových představení, abychom nesklouzli 
k pouhému kopírování.

Když se podíváte na to, co Záplata dosud hrála, převažují tam komedie či dramata, věci veselé, či smutné a dramatické? Raději diváky bavíte nebo jim nabízíte něco k hlubokému zamyšlení?

Snažíme se nabídnout divákům více pocitů v jedné hře, a jak už jsem říkal, rád kloubím drama s komedií. A pokud hra obsahuje hlubokou myšlenku, tak tím víc mě to baví a žene dopředu hru uvést.

Pozval jste někdy na představení autora divadelní hry, kterou hrajete? Měl jste příležitost si třeba 
s autorem o jeho díle a vašem nastudování popovídat?

Bohužel takové štěstí mě prozatím nepotkalo, setkat se s autorem. Ale abych pravdu řekl, ne všechny hry, které jsme se souborem ztvárnili, jsou převzaté, některé, jako například Náš domov…, jsou mé autorské.

Nyní má premiéru hra vařený hlavy aneb Děvče, tobě na kozách tančí smrt". Jejím autorem je letos čtyřicetiletý dramatik Marek Horoščák. Jde o typ současné dramatiky, drsnou komedii, která šokuje, obsahuje drastické prostředky, které diváka šokují, děsí, zhnusují. Myslíte, že se natolik změnila celá společnost, nebo jde jen o specifické vidění světa jedné generace?

Takové hodnocení bych nechal na divákovi samotném.

Kdy a kde mohou diváci Záplatu vidět?

Premiéru již zmiňované hry „Vařený hlavy aneb Děvče, tobě na kozách tančí smrt" chystáme 22. října v bruntálském městském divadle od 19 hodin.

Jak jste na tom s hereckým ansámblem, kolik je vás členů? Hledáte pořád nové herce? Jak často a kde zkoušíte?

Momentálně mohu napočítat sedm členů souboru. Ansámbl doplňujeme podle toho, jak je daná hra náročná na obsazení. Momentálně nové herce nehledáme, ale nemohu vyloučit, že při další hře budeme potřebovat soubor doplnit o další herce.

Zkoušíme v divadle jednou týdně, ale nyní, když se blíží premiéra, zkoušíme i vícekrát.

Jezdíte se souborem na nějaké divadelní festivaly, přehlídky a soutěže?

Ne.

Co vy sám jste v poslední době viděl zajímavého v divadle, co vás nadchlo?

Představení divadla Husa na provázku Amadeus, tj. Milovaný Bohem, v režii Vladimíra Morávka. Nejenom příběh samotný, který je známý, ale hlavně ztvárnění ve mně vyvolalo hned několik rozličných emocí najednou, takže jsem jej musel vidět hned dvakrát. 
A mohu říci, že pro takovýto zážitek se opravdu vyplatí jet do Brna.

A co mimo oblast divadla, co jste 
v poslední době zajímavého četl nebo viděl v kině či televizi nebo 
ve výstavní galerii?

Díky zájmům mé přítelkyně 
o historii se dostávám na různé hrady a zámky, tak společně okoukáváme architekturu, obrazy starých malířů a um řemeslníků. A já miluji hudbu, takže nejčastěji navštěvujeme koncerty a přes léto hudební festivaly. A filmem, který mě zasáhl naposledy, je český snímek Kobry a užovky.

Ladislav GureckýNarozen: 1979
Bydliště: Světlá Hora
Povolání: umělecký kovář, 
amatérský divadelní režisér.
Rodina: zadaný – a šťastně