„Na Richardovi mě zajímá jeho tragická stránka pramenící z toho, že jde o bystrého, schopného a zároveň i hluboce zakomplexovaného člověka. Jeho hrůzné činy žene i vztek uraženého dítěte, kterému jeho vlastní matka vmetla, že je peklem jejího života. Musíme si navíc uvědomit, že v Richardově době byly vraždy na cestě k trůnu téměř pravidlem. Byl bych proto rád, kdyby se nám v tomto smyslu podařilo Richarda trochu zlidštit, vysvětlit, a ne jen vytvořit další z řady richardovských zrůd," říká Martin Huba na adresu největšího ze všech shakespearovských bídáků - zkaženého, drzého, ale i výjimečně obratného a šarmantního vévody z Glostru.

Byl to fascinující zážitek, říká Langmajer

Jeho představitel, Jiří Langmajer, se s režisérem poprvé setkal letos na jaře na jevišti Slovenského národního divadla při zkoušení Čechovova Racka. "Díky téhle práci jsem měl možnost, když už jsem v Bratislavě byl, se text Richarda učit, přemýšlet nad ním. S panem režisérem jsme nad ním strávili hodiny a hodiny času. Dneska vím, že kdyby toho nebylo, tak bych jej rozhodně nezvládl. Byl to pro mě fascinující zážitek," uvedl Jiří Langmajer, jenž je prý pro Martina Hubu velmi inspirativní herec. "Jako režiséra mě děsí jedna věc - aby lidé, s nimiž pracuji, nelitovali času, který jsme spolu strávili, aby ho nepovažovali za zbytečně prožitý. Možná, že ona úzkost, že by to tak bylo, mě žene k nějaké zvýšené aktivitě. Takže chci Jirkovi poděkovat za jeho nasazení," polichotil herci režisér.

Jiří Langmajer a Klára Issová spolu hrají už deset let

Partnerkou Langmajerovi bude Klára Issová, která ztvární Lady Annu. Ti už tvoří sehranou dvojici, neboť spolu na různých jevištích vystupují deset let. V roli lorda Buckinghama, Richardova tragického spojence, uvidíme Karla Dobrého, Richardova královského bratra Edwarda hraje Marek Ronec, zrazeného bratra Clarence pak Michal Halbich. Richardovu matku, vévodkyni z Yorku, vytvoří Radka Fiedlerová, královnu Markétu ztělesní Eva Salzmannová, královnu Alžbětu Simona Postlerová, jako Catesby se představí Marek Taclík.

Plánuje se 157 představení

Richard III. bude jednou z deseti shakespearovských her, které letos přehlídka nabídne - naplánováno je celkem 157 představení. Diváci se mohou těšit ještě i na jeho slovenské nastudování, na ostravskou premiéru komedie Marná lásky snaha a na reprízy Jindřicha IV., Zkrocení zlé ženy, Veselé paničky windsorské, Romea a Julii, Dvaja pány z Verony, Oko za oko - niečo za niečo a Antonia a Kleopatru.