Unie je společenstvím divadel, jehož úkolem je podílet se na rozvoji Evropské unie prostřednictvím kultury a divadla. UTE například propaguje inscenace a představení připravená v partnerské spolupráci. Každoročně organizuje i divadelní festival, na kterém bývá zastoupen různý počet členských divadel.

„Unie evropských divadel sdružuje 18 významných divadel napříč celou Evropou – od Osla přes Vídeň po Řím a od Frankfurtu přes Moskvu do Athén. Být zvolen jejím prezidentem není jen velká čest a závazek, ale i ocenění práce celého Národního divadla," uvedl Dočekal. Zvolen byl na nedělním zasedání UTE ve vídeňském divadle Volkstheater.

Činohra ND je členem UTE od roku 2009 a podílela se na řadě společných projektů, například na mezinárodním projektu Emergency Entrance. Zúčastnila se i mezinárodních festivalů v členských divadlech v Kluži, v Remeši či v Bělehradě. Dalším společným projektem v rámci UTE bude nultý ročník mezinárodního festivalu Cross roads / Křižovatky, který je plánován na podzim 2016 v Praze.

UTE byla založena v březnu 1990 z iniciativy Giorgio Strehlera a Jacka Langa za podpory francouzského Ministerstva kultury. Mezi jejími dalšími aktivitami je například organizace divadelních dílen pro mladé herce, režiséry a scénografy, výstav prací evropských scénografů či mezinárodních konferencí. Vydává množství publikací jako jsou katalogy výstav, festivalové programy a sborníky z konferencí.