V repertoárové novince chce autor a režisér Schmid spolu s ostatními tvůrci vzdát poctu Jaroslavu Ježkovi jako nedoceněné osobnosti české hudby a kultury. V inscenaci neopomenou vzpomenout ani na jeho souputníky Jiřího Voskovce a Jana Wericha, doplnila mluvčí.

Z představení Varieté Freda A. aneb Chytání větru.
Novinkou Ypsilonky bude revue Variété Freda A. aneb Chytání větru

Ypsilonka vstupuje do nové sezony

„Představení bude mít převážně hudební a taneční charakter s podtitulem, který je v duchu připomínky geniálního českého hudebního skladatele. Zařadíme do něj mnoho známých Ježkových písní, ale i neznámá dílka, velmi hravá, pocházející z jeho spíše vážné hudby," uvedl dramaturg Jaroslav Etlík. I z tohoto důvodu se na inscenaci bude podílet koncertní mistr Tomáš Víšek, který se zabývá Ježkovým klavírním dílem.

Ypsilonka vstoupila do nové sezony tento týden v pořadí 95. reprízou inscenace nazvané Faust a Markétka (a nejen to), která měla premiéru před osmi lety.

Studio s více než padesátiletou tradicí ovlivňuje českou divadelní historii i současnost. Pohlíží na ni ale jinak - s humorem, úctou a nadhledem. V repertoáru má na dvou scénách dvě desítky inscenací. Některé z nich uvede v září a říjnu i v Plzni, Děčíně, Karviné a Kolíně.

Z představení Varieté Freda A. aneb Chytání větru.
Novinkou Ypsilonky bude revue Variété Freda A. aneb Chytání větru

Ve čtvrtek večer, v den 80. výročí úmrtí Tomáše Garrigua Masaryka, uvede autorskou inscenaci Jana Schmida a Jana Koláře s názvem T. G. M. aneb Masaryk v kostce (nebo také aneb Masaryk mezi minulostí a dneškem), kterou připomene divákům tuto výraznou osobnost českých i světových dějin.