Zakládající člen souboru Vladislav Kos společně s dalšími kolegy před 15 lety založil skupinu Ostružiny. "Tenkrát naše kamarádka tuto formu divadla přivezla z Francie. Na různých místech Česka s ním pak seznamovala další umělce. Vznikaly postupně jednotlivé skupiny. Některé už skončily. Místo nich vznikly jiné. Dnes jsme v Česku nejstarší," dodal Kos s tím, že před lety se spolek jen přejmenoval na současný název Odvaz.

Čtěte také: Ministr kultury jmenoval sochaře Otmara Olivu rytířem

Dnes už kromě divadelního A týmu zahrnuje spolek Odvaz i improvizační školu pro začínající herce či dokonce kurzy angličtiny, ve kterých lektoři využívají právě některých technik divadelní improvizace. Spolek také pořádá workshopy pro veřejnost. Všechny tyto aktivity dosud provozoval na různých místech Ostravy. V posledních dvou letech herci hledali místo, kde by si mohli zřídit domovskou scénu a potřebné zázemí.

"Jednání s komerčními subjekty se nedařila, i když dvakrát jsme už byli blízko. Dokonce jsme měli už jednou zpracovaný projekt," řekl Kos. Úspěch soubor slavil až před časem, když se dohodl se členy bulharského klubu, který opustila dosavadní pronajímatelka. "Prostor jsme museli zrekonstruovat. Jednalo se o opravu osvětlení, ozvučení, stavbu elevace či drobné opravy v interiéru," uvedl Kos. Velkých změn se dočkal bývalý bar Sofia, který nyní bude fungovat jako stejnojmenná kavárna. "Celkem jsme investovali 350.000 korun. Částečně ze svého, částečně od fanoušků a sponzorů," dodal.

Nový sál, jehož úpravy v těchto dnech finišují, bude mít kapacitu 95 míst. Kos věří, že se provoz divadla podaří financovat z peněz, které spolek získá ze vstupného, na tržbách v baru a díky pronájmu prostor. Žádat bude i o dotace.

První představení v nových prostorách soubor odehraje v sobotu. Další pak v polovině března. V té době se bude připravovat otevření dalšího nového divadla, které v budově bývalého kina Mír v Ostravě-Vítkovicích zakládá herec Komorní scény Aréna Albert Čuba. Hrát se tam budou bulvární komedie i náročnější kusy.

Přečtěte si: Národní galerie má novou ostrahu. V úterý už bude přístupná expozice