„Rozpočet v příští sezoně bude přibližně stejný. Prioritou bude zvyšování mezd v orchestru, sboru a u techniky, kde je divadlo podfinancované. Máme asi čtyřikrát nižší dotaci než podobné divadlo ve Vídni," řekl Burian. 

Národní divadlo.
I přes některé kontroverzní tituly se v ND zvýšila návštěvnost

Národní divadlo má být dostupné i lidem z ekonomicky slabších sociálních vrstev

„Otázka pro příští vládu zní, zda je správné, že fungujeme díky nízkým mzdám a relativně vysokému vstupnému. Národní divadlo má být dostupné i lidem z ekonomicky slabších sociálních vrstev, není jeho úkolem, aby stál lístek na operu až 1200 korun. Divadlo je dotované už od renesance. I pravicově zaměřená šlechta dotovala kulturu a vzdělání, ani Shakespeare a Moliére by bez dotací nepřežili," řekl Burian. 

Divadlo. Ilustrační foto.
Připravuje se největší výstava české divadelní fotografie

Nový generální partner

Do 135. sezony vstoupí ND s novým generálním partnerem, společností Raiffeisenbank, která vystřídá Komerční banku. „Beru to jako odměnu za práci a nejen jako podporu finanční, ale i společenskou a morální. Když se kvalitní byznys zajímá o kulturu, při troše dobré vůle si ji všimnou i ti, kdo spravují veřejné prostředky," řekl Burian. Od sponzorů ND loni získalo 3,5 procenta ze svého rozpočtu, tedy asi 35 milionů korun.

Příspěvek Raiffeisenbank tvoří většinu této částky. Díky mecenášům ND obdrželo 2,4 milionu korun. Z jiné než své hlavní činnosti, tedy zejména z pronájmu prostor, získalo loni přes 15 milionů korun. Souhrnná hrubá tržba za vlastní představení v celé sezoně 2015/2016 byla 254,64 milionu korun.

Personální změny v Národním divadle

S koncem současné divadelní sezony nastane v ND několik plánovaných personálních obměn. Petr Zuska předává pomyslné žezlo nad souborem Baletu ND Filipu Barankiewiczovi. Jana Dvořáková vystřídá ve správním vedení Činohry ND Michala Dočekala. Do důchodu odchází umělecký šéf Laterny magiky Zdeněk Prokeš. Na uvolněné místo se uskutečnilo otevřené výběrové řízení. Nikdo z dvanácti kandidátů však neuspěl. Organizovat běžný provoz a práci souboru bude nadále jeho vedoucí Pavel Knolle.

Národní galerie.
NG postupně zpřístupní na webu všechny své sbírky

Následující 135. sezonu zahájí ND 1. září na náměstí Václava Havla setkáním s umělci, na kterém nebude chybět opékání buřtů, výtvarné a baletní dílny nebo módní přehlídka kostýmů z inscenací ND. „Chceme ukázat, že nejsme instituce, která se zavřela za obrazy Mikoláše Alše, ale vnímáme současný svět. Také proto se opět bude konat mezinárodní divadelní festival Pražské křižovatky věnovaný odkazu dramatika a exprezidenta Václava Havla, který chce prezentovat moderní divadlo i odkaz českého státníka," dodal Burian.

V sezoně 2017/18 umělecké soubory Národního divadla chystají 21 premiér. Na repertoáru zůstane 56 inscenací.