„Nejmladší generace divadelníků v této inscenaci po svém a bystře reaguje na témata, která nás obklopují," komentoval novinku umělecký šéf Švandova divadla Dodo Gombár. To se pod jeho vedením profiluje i jako scéna otevřená autorskému divadlu, mladým divadelníkům a novým hrám věnovaným typickým projevům i absurditám dnešní doby.

Arena festival
Divadlo Bratří Formanů zakládá nový festival Arena 2017

Násilí je nehrozivější ve chvíli, kdy si ho člověk neuvědomuje 

Hru Srdce patří za mříže napsal dramatik a básník David Košťák pro studiovou scénu jako třetí a poslední inscenaci uvedenou v sezoně v rámci cyklu Intimita - Anonymita - Agresivita. O agresivitě, násilí i sebelásce v globální společnosti autor uvedl: „Násilí mi přijde nejhrozivější ve chvíli, kdy si člověk neuvědomuje, že se ho dopouští. Denně třeba využíváme produkty, jejichž vznik se vážně podepisuje na kvalitě života jiných lidí. Jejich volání o pomoc však nikdy neuslyšíme. I proto jsem chtěl na jeviště předvolat nejen 'pachatele', ale i 'oběti' tohoto stavu. V určité míře totiž v sobě máme oboje," uvedl Košťák, jinak také překladatel z angličtiny a kmenový dramaturg Divadla Letí.

Jan Šťastný.
Jan Šťastný: „Film je iluze a já jí chci podlehnout“

V inscenaci hraje Klára Cibulková

Vedle tématu lidské odpovědnosti a lidských práv inscenace připomene i některé komičtější momenty z českého prostředí. Tím je třeba podivuhodné přátelství malého kresleného hrdiny s cizokrajnou Pandou nebo oblíbený televizní pořad složený ze srdceryvných lidských příběhů těch, co se navzájem ztratili a zase našli.

V inscenaci hraje Martina Krátká, Jacob Erftemeijer, Tomáš Červinek, Petr Buchta, Marek Pospíchal a Klára Cibulková. Tato herečka je stálicí smíchovské scény, agresivitu vnímá zejména v médiích a na sociálních sítích. „Co mě hodně zajímá, je skrytá agrese a manipulace, kterých se při zkoušení dotýkáme. A celé to téma pronásledování lidí praktikujících cvičení Fa-lun-kung a transplantační turistiky v Číně je zrůdné," uvedla.

Královská zahrada před Míčovnou.
Shakespearovské slavnosti nově v Královské zahradě před Míčovnou