VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vévodkyně a kuchařka: divadlo se čtyřmi chody

Brno – Jako polévka cibulový krém, dezert vytvořený z ovoce a další dva chody doplněné speciálními druhy vín. To vše servírované spolu s premiérou Vévodkyně a kuchařka. Propojení gastronomického a divadelního zážitku nabízí nová inscenace, jejíž uvedení chystá na scéně Reduty Národní divadlo Brno.

1.11.2015
SDÍLEJ:

Vladimír Javorský ztvárňuje postavu vévodkyně.Foto: Ivan Pinkava

Komorní činohra v režii Kamily Polívkové vznikla na motivy románu Ladislava Fukse, a to přímo pro prostor Mozartova sálu Reduty. „Mozartův sál a impozantní malba Petra Kvíčaly v něm nás k nastudování Fukse inspirovala," uvedla režisérka Polívková s tím, že nápad inscenaci uvést vznikl před dvěma lety.

Jeviště mezi všemi

Představení a spolu s ním i konzumace jídel potrvá necelé dvě hodiny. „Sál není standardně rozdělený na hlediště a jeviště, divadlo bude všude okolo diváků, kteří zasednou ke stolu. Vždy po části představení je čeká jeden chod a po něm budou herci pokračovat," upřesnila režisérka. Až na polévku se podle ní jedná o studenou kuchyni. „V divadle není pro přípravu či ohřívání teplých jídel prostor. Všechny chody jsou bez masa. A když by někdo z diváků něco nechtěl sníst, samozřejmě nemusí," dodala režisérka s tím, že jídla připravuje proslulá brněnská restaurace Koishi.

Menu vzniklo speciálně pro uváděnou inscenaci a důležité je podle Polívkové také jeho výtvarné pojetí. „Kuchařem je Martin Směřička, koncepci menu vytvořil Petr Fučík. S ohledem na to, že chody vznikly speciálně pro naši inscenaci, to lze považovat za autorský vklad," dodala Polívková.

Vévodkyně a kuchařka:  divadelně-gastronomický večer na motivy románu Ladislava Fukse. Autor: Ladislav Fuks, Viktorie Knotková, režie: Kamila Polívková, dramaturgie: Martin Kubran, Viktorie Knotková, scéna: Michal Pěchouček, kostýmy: Zuzana Formánková, hudba: Ivan Acher. Hrají: Vladimír Javorský, Eva Novotná, Vanda Šípová, Gabriela Kopperova, Pavla Kopecká, Yi-Yun Loei. Premiéra: 5. listopadu 2015 v 19.00 hodin, Mozartův sál v Divadle Reduta (Národní divadlo Brno), Zelný trh 4. Nejbližší reprízy inscenace: 6., 7., 11. a 12. listopadu

Divadlo protkané jídlem však nebude jedinou zvláštností inscenace. Další zajímavostí je to, že titulní postavu vévodkyně ztvární muž, a to Vladimír Javorský. „Je to pro mne jeden z nejdelších dialogů, s nímž jsem se na jevišti setkal," uvedl herec, jehož poslední a stále aktuální hostování v Národním divadle Brno je v operně pojatém Čarokraji.

Téma smrti a konce

Režisérka Polívková poukazuje na mnohovrstevnatost postavy vévodkyně. „Vladimír nehraje jen postavu vévodkyně, ale v její osobě se zrcadlí hned několik dalších postav z Fuksova románu. Kromě vévodkyně je to její bratr Viktor nebo postava Číňana, o kterém nikdo neví, kdo to je. V jedné postavě se hodně střídají a zrcadlí identity, což je pro Fukse příznačné," dodala Polívková.

Inscenace podle ní přiblíží osobní i vnitřní život vévodkyně, která byla vášnivou kuchařkou, ale také její vztah s komornou Justýnou. S ní vévodkyně sdílela celý život a věděly o sobě různá tajemství.

Příběh tajemné vídeňské šlechtičny, odehrávající se na konci 19. století, vnese na divadelní jeviště podle dramaturga Martina Kubrana téma strachu ze smrti a z konce. Fuksův Román byl podle něj současně i zvláštní autobiografickou travestií, v níž se autor „převléká" do postavy vévodkyně a více či méně bizarní převleky propůjčuje také svým přátelům a souputníkům. „Román mezi motivy osciluje, je to až určité zacyklování motivů, což je pro divadlo zvláštní věc. Důležité pro nás bylo najít správný znakový systém, v němž lze důležité na jeviště převést – i onen intenzivní pocit, který čtenář při čtení knihy má," vysvětlil Kubran.

Důležitou součást inscenace tvoří hudební složka. Vznikla ve spolupráci s Ivanem Acherem, součástí přestavení je zpěv a výstup harfenistky.

Čtvrteční premiéra začíná v sedm hodin večer a je již vyprodaná. „Kapacita je podmíněná počtem míst u stolu, což je 56 hostů. To má spolu s degustačním menu vliv i na cenu vstupenky, která stojí 750 korun," podotkl mluvčí Reduty Vítězslav Charvát.

Autor: Markéta Stulírová

1.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
6 4

Návrh ČSSD by více zdanil lékaře, kterým vláda přidala

Ilustrační foto.
5

Státní zástupci prověří zakázku na software EET

FOTO: Kostel se proměnil v ruinu

Na špatný stav evangelického kostela v Rudníku upozornil při návštěvě obce prezident Miloš Zeman. Měl pravdu. Stav kostela je otřesný. Co s ním?

AKTUALIZOVÁNO

Odsoudili ho za střelbu na exekutory, teď zřejmě spáchal sebevraždu

Svědky otřesné události museli být obyvatelé sídliště v Napajedlích na Zlínsku. Na balkonovém zábradlí bytového domu tam stál v sedmém patře muž. V tričku a trenýrkách, přešlapoval po něm po špičkách a k tomu občas naklonil hlavu k policejnímu vyjednavači, který se jej snažil přesvědčit, aby svůj záměr skočit z výšky dvaceti metrů na betonový chodník neuskutečnil.

Jurečka podle Kalouska zákon o registru smluv vykastroval

Ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka s podporou komunistů, ČSSD a ODS dnes podle šéfa opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska zákon o registru smluv "zručně vykastroval". Zákon, který byl nejúčinnějším protikorupčním opatřením, je nyní cela zbytečný, řekl Kalousek novinářům.

Od začátku roku odklízeli strážníci tisíc mrtvých ptáků

Mnohem dramatičtěji, než by kdo tušil, zřejmě řádí ptačí chřipka ve volné přírodě. Nasvědčují tomu alespoň poznatky pražských strážníků, jejichž odchytová služba mimo jiné zajišťuje i odvoz kadaverů. Tedy těl uhynulých zvířat. A pokud jde o ptáky, od počátku ledna, kdy se ptačí chřipka objevila, zaznamenává dramatický nárůst. Ve srovnání s loňskem je rozdíl ve stovkách procent, řekl ve středu Deníku ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster. „Od začátku roku jsme už odváželi tisícovku mrtvých ptáků, přičemž asi u pěti stovek kusů šlo o labutě; následují volavky," konstatoval.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies